
Opslaget om Jencel-parrets tur til Egypten har fået cirka 10.000 gange så meget opmærksomhed, som 24syvs opslag plejer at få. Foto: Skærmbillede/24syv
”Irresistible!”
”Nice biceps!”
”You are my one and only.”
Det er bare et lille udpluk af ordlyden i lige knap 600 kommentarer, der er væltet ind på et opslag på 24syvs Instagram-konto, efter at kanalen har delt en video med to af kanalens reportere, der er i Egypten for at inspicere det hotel, som Maria Jencel og Pelle Peter Jencel boede på under deres meget omtalte ferie med rejsebureauet Atlantis.
Alene antallet af kommentarer til opslaget er bemærkelsesværdigt. Det er de 10.000 likes, det har fået, også.
”Det har fået bemærkelsesværdigt mange reaktioner, i forhold til hvor lille og stillestående vores Instagram-side er. Så jeg undrede mig virkelig, da jeg så det,” siger Thomas Brønnum, digital chef hos 24syv.
Antallet af reaktioner er så højt, at det mest nærliggende er at tænke, at der er blevet betalt for at få engagement på opslaget. Men det er i hvert fald ikke 24syv, der har betalt for det, understreger Thomas Brønnum.
”Så ville vi fuldstændigt miste troværdigheden. Vi ved, at alle, der har købt likes og kommentarer, er blevet kaldt ud på det, fordi det er så amatøragtigt eksekveret,” siger han.
Digitalt hærværk
Det giver Maia Kahlke Lorentzen, der er konsulent i digital sikkerhed og forståelse, ham fuldstændigt ret i. Hun er dog ikke i tvivl om, at nogen har betalt for at få såkaldte bots til at angribe opslaget.
”Det er et bot-angreb, hvor der er betalt for et start-engagement på opslaget,” siger hun.
I en dansk kontekst er det overhovedet ikke en tjeneste, at andre betaler for at få likes og kommentarer til en profil på Instagram, netop fordi det fremstår så utroværdigt.
”Det er en form for digitalt hærværk. Det får dig til at fremstå utroværdig, fordi folk tror, at man har købt følgere. Det er en form for chikane, der kan have forskellige effekter,” siger Maia Kahlke Lorentzen.
Hun kan ikke pege på, hvem der skulle stå bag angrebet, eller hvad det præcise motiv er. Hun hæfter sig dog ved, at Pelle Peter Jencel og Maria Jencel også oplevede lignende angreb, da de lagde opslag op fra rejsen med Atlantis.
Jencel-parret oversvømmet af falske følgere
Pelle Peter Jencel har på Twitter skrevet, at de begge ”fik doneret mellem 30.000 og 40.000 falske følgere ud af det blå som en slags hadegave”.
Det skete, da parret kom i vælten for at have beklaget sig til Atlantis over hotellet og i den forbindelse have lagt vægt på antallet af følgere på sociale medier for at lægge pres på rejseselskabet.
Om bot-angrebet på 24syv er forbundet til angrebet på Jencel-parret, er Maia Kahlke Lorentzen i tvivl om.
”Men der er i hvert fald nogen, der har haft et horn i siden på dem,” siger hun.
Kan ødelægge en side
Når Pelle Peter Jencel og Maria Jencel har fået tusindvis af falske følgere, kan det ikke bare skade deres troværdighed. Det kan også gå ud over den reach, ens profil har, og det er sket for en række andre Instagram-profiler.
”Hvis halvdelen af følgerne er fake, engagerer de sig ikke på opslagene. Så vurderer Instagram, at det er irrelevant, og så bliver opslaget vist til færre mennesker. Det kan gøre profilen ubrugelig. Det er ikke ubehageligt, det er bare pisseirriterende,” siger hun.
Det er ikke første gang, 24syv, der tidligere hed Loud, får en hadegave på sociale medier. I 202o fik kanalen pludselig 10.000 nye falske følgere på deres Instagram-profil.
24syvs digitale chef kontaktede i går Meta, som er moderselskabet bag Instagram, for at finde ud af, hvad der er sket.
”Jeg har ikke hørt tilbage fra dem endnu. Men jeg forestiller mig, at det, de siger, er, at det forsvinder af sig selv, når de rydder op,” siger Thomas Brønnum.
Det er måske lige høje nok forventninger at have til Meta. Ifølge Maia Kahlke Lorentzen er der nemlig ikke andet for end manuelt at rydde op i den slags og fjerne hver enkelt af de profiler, som en bot har kastet efter den.
”Vi vil gerne have Meta i tale om det og have dem til at give kreatører nogle bedre værktøjer, for de har også lagt straf ind, så man ikke bliver spredt for meget, hvis der er for mange uautentiske følgere,” siger Maia Kahlke Lorentzen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.