NGO advarer mod whistleblowersites

Det er decideret farligt at lække materiale til Wall Street Journal og Al-Jazeera, advarer digital interesseorganisation.

Det er decideret farligt at lække materiale til Wall Street Journal og Al-Jazeera, advarer digital interesseorganisation.

Efter organisationen Wikileaks har haft enorm succes med at overtage mediedagsordenen med lækket materiale fra blandt andet den amerikanske hær, forsøger flere medier nu at kopiere konceptet. Wall Street Journal har oprettet sin egen portal for whistleblowers, SafeHouse, og tv-stationen Al-Jazeera er også røget med på bølgen og har skabt Al-Jazeera Transparency Unit (AJTU).

Men whistleblowers skal tænke sig grundigt om, inden de lækker materialer til de to medier. Der bliver nemlig ikke gjort nok for at beskytte brugernes identitet, og i værste fald kan oplysninger om portalernes whistleblowers blive udleveret til myndigheder og firmaer over hele verden. Sådan advarer organisationen Electronic Frontier Organization (EFF), en interesseorganisation, der arbejder for at beskytte brugernes rettigheder på nettet.

Det er især de to hjemmesiders brugervilkår, der skræmmer EFF. De fremhæver, at Wall Street Journal forbeholder sig retten til at videregive oplysninger om sine brugere til myndigheder. Og det behøver ikke en gang være til myndigheder. Avisen, der er ejet af det multinationale selskab Dow Jones, forbeholder sig også retten til at videregive oplysninger til tredje part, hvis det er nødvendigt for at beskytte Dow Jones' interesser.

Al-Jazeeras whistleblower-tjeneste, AJTU, understreger i sine brugervilkår, at de »ikke har nogen forpligtigelser til at holde noget information hemmeligt i nogen som helst form.« Derudover installerer Al-Jazeera et program på whistleblowerens computer, der gør det muligt at »videregive oplysninger til tredjepart.« Det smadrer enhver illusion om anonymitet, mener EFF.

»Det er fuldt forståeligt, at nyhedsmedier vil have adgang til de scoops, whistleblowers kan give dem,« skriver organisationen på sin hjemmeside.

»Men baseret på vores undersøgelse af det, der står med småt, er det for folk, der risikerer rettergang og forfølgelse for at lække materiale, i bedste fald risikabelt og i værste fald farligt at bruge disse sider.«

Også i Danmark har der været forsøg med at skabe en hjemmeside, hvor folk fra hele verden kunne lække hemmeligt materiale. Hjemmesiden 1Leaks ville skabe en portal, hvor whistleblowers kunne lække materiale til en organisation, der ikke var politisk motiveret. Journalisten.dk kaldte dengang hjemmesiden for den danske pendant til Wikileaks, men det blev hurtigt kritiseret, da flere mente, at 1leaks ikke gjorde tilstrækkeligt for at beskytte sine brugeres identitet.

0 Kommentarer