EU, Danmark og USA under pres, når ny telekommunikationsktraktat underskrives i aften. Den omfatter internet og kan gøre nettet til politisk kastebold for nationale særinteresser
I aften slutter et næsten to uger langt topmøde om internettets fremtid i Dubai. Slutresultatet vil indeholde en konsensus om, at FN skal spille større rolle for nettets fremtidige udvikling og styring, skriver Berlingske i dag.
Mange frygter, at denne beslutning vil gøre internettet til en politisk kastebold.
EU, herunder Danmark, og USA har argumenteret for, at der ikke skal ændres grundlæggende ved nettets struktur og styring. Men lande som Kina, Saudi-Arabien og Rusland har argumenteret for større, national kontrol med nettet og en øget magt til FN.
Stik imod alles forventninger så det onsdag ud til, at der pludselig var stemning for netop denne model – altså større grad af national kontrol med nettet og en mere aktiv rolle til FN.
»Man kan sige, at alt er vedtaget, og intet er vedtaget. Vi er i en meget afgørende fase lige nu, og jeg tør ikke gætte på, hvor det lander,« siger den ene af Danmarks fire delegerede, Peter Hjørnager Pedersen, der er chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen, til Berlingske.
Hovedformålet med topmødet er at finde en ny traktat for global regulering af teleområdet. Den seneste traktat er fra 1988 og omfatter ikke internettet.
I dag er internettet en central del af nationers, virksomheders og milliarder af almindelige menneskers kommunikations- og medieforbrug – og det er langtfra alle lande, der accepterer en åben og ureguleret kommunikationskanal.
Flere nationer ønsker bl.a. bedre muligheder for censur på nettet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.