Der har som aldrig før været tryk på hos Lolland-Falsters Folketidendes webredaktion den seneste uge. Flygtningesituationen i Rødbyhavn har presset lokalavisens ressourcer til det yderste, og særligt på nettet har udfordringerne været store.
Her har to journalister konstant skullet være opdateret på situationen i Rødbyhavn og samtidig moderere hadefuld debat på de sociale medier. Sidstnævnte er noget af et særsyn hos Folketidende, fortæller journalist Margit Olsen fra webredaktionen:
»Der er kommet flere og en anden type kommentarer, end vi normalt får. Normalt har vi jo kommentarer fra folk med helt lokale interesser, men her er det jo en national historie lige uden for døren. Så det tiltrækker andres fokus,« siger hun og tilføjer:
»Der har været enkelte ude i det ekstreme. En skrev, at vi skulle skyde dem alle sammen.«
Mere vidtrækkende metoder end normalt
Debatten har holdt Margit Olsen på tæerne. Det er hende, som til daglig modererer Facebook og debatten på avisens egen hjemmeside.
Og denne gang har hun taget mere vidtrækkende metoder i brug end normalt for at dæmme op for hadefulde ytringer.
»Vi har i denne omgang valgt at lukke helt ned for debatten på nogle af artiklerne på nettet om historien. Der har vi gjort, hvis tråden har udviklet sig til et mudderkast mellem dem, der kommenterer. På Facebook holder vi også øje, og hvis kommentarerne bliver perfide, skjuler vi dem, så ingen kan se dem,« siger hun.
Chefredaktør Lars Hovgaard forklarer, at avisens praksis er at fjerne hadefulde kommentarer, når avisen bliver bekendt med dem.
»Så reagerer vi på det og tager hånd om det. Jeg har klart indtryk af, at der har været en større udfordring end normalt for os her, og at der har været aktivitet på de sociale medier,« siger Lars Hovgaard.
Fjerner det, når de ser det
En dom fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg slog tidligere på året fast, at medier har et ansvar for med det samme at slette folks kommentarer på nettet, hvis deres ytringer overtræder lovgivningen.
Ifølge nyhedsredaktør David Arnholm har avisen gjort sit bedste for at dæmme op for den problematiske debat.
Synes du, I har gjort nok for at moderere debatten på nettet i den her sag?
»Ja, det synes jeg. Der kan godt gå nogle timer, før vi bliver opmærksom på en kommentar. Dommen siger, at det skal fjernes straks. Men straks er for os, at vi fjerner det, straks vi finder ud af det,« siger han.
Ville gerne livedække Rødbyhavn
Det store fokus på flygtningene i Rødbyhavn har ikke kun betydet flere kommentarer på nettet. Det har også betydet, at Folketidendes hjemmeside har fået markant flere besøg end normalt. Præcis hvor stor trafikken har været, kan de dog endnu ikke sætte tal på.
Samtidig har arbejdspresset været intenst hos både webredaktionen og papirjournalisterne.
»Det arbejde, der er i at få lagt Ritzau-historier på nettet, forkorte og lægge vores egne avishistorier ud og ringe til politiet, prioritere historier, finde billeder – og i det hele taget at have det store overblik – har holdt dem travlt beskæftiget,« siger nyhedsredaktør David Arnholm.
Han ville gerne have sendt en mand fra webredaktionen ud for at dække situationen direkte fra Rødbyhavn, men ressourcerne var ikke til det på den lille webredaktion.
»Det kunne have givet os flere historier. Og med en ekstra journalist ville vi kunne favne dybere og bredere,« siger David Arnholm, som i stedet har brugt avisens fotografer som webredaktionens øjne i marken.
For at kunne opdatere fra situationen har avisen satset på telegrammer fra nyhedsbureauer.
»Jeg synes, at vi har haft et fint sammenspil mellem det, vi selv har produceret i avisen, og så det, vi har fået fra Ritzau. En af fordelene ved, at det har den nationale presses bevågenhed, er jo også, at vi får mange af historierne leveret hurtigt derfra,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.