Netmedier ikke underlagt Pressenævnet

En række medier behøver ikke overholde de presseetiske regler. Det gælder for eksempel hjemmesider for metroXpress, Se og Hør og Billed-Bladet.

En række medier behøver ikke overholde de presseetiske regler. Det gælder for eksempel hjemmesider for metroXpress, Se og Hør og Billed-Bladet.

Pressenævnet kan ikke gribe ind over for en række danske webmedier, fordi medierne ikke har tilmeldt sig Pressenævnet. Dermed kan medierne i princippet skrive, hvad de vil, uden at blive indbragt af kilder, der føler sig dårligt behandlet.
Ifølge reglerne er det mediernes eget ansvar at tilmelde sig Pressenævnet.

I alt er 227 internetmedier tilmeldt Pressenævnet. Det gælder små specialsider som 112-egtved.dk, lokalaviser som Birkeroedavis.dk og landsækkende medier som Jp.dk.

Men på listen mangler blandt andre hjemmesiderne for Allers Se og Hør, Billed-Bladet og Kig Ind. Hjemmesiden for metroXpress optræder heller ikke på listen.

Ifølge reglerne er aviser, magasiner, ugeblade, radio- og tv-stationer automatisk tilmeldt. Det er mediernes hjemmesider ikke. Det skal de selv sørge for.

Jurist i Pressenævnet Michala Christgau siger, at hvis web-mediet ikke er tilmeldt, kan nævnet ikke behandle sagen.
»Så må klageren skrive et debatindlæg eller få domstolene til at rejse sagen som en injuriesag, hvis det er muligt,« siger hun.

Domstolene har ifølge Michala Christgau imidlertid ikke mulighed for at behandle sagen efter de presseetiske regler eller forlange, at mediet bringer et genmæle.
»Det er forbeholdt Pressenævnet.«

Preben Petersen, digital redaktionschef på Billed-bladet.dk, siger, at han ikke er glad for at høre, at hans hjemmeside ikke er tilmeldt. Det skyldes ikke modvilje.
»Men vi har en central juridisk afdeling i Aller, som hjælper os med den slags. Så jeg troede, at vi var på sikker grund, men det er vi åbenbart ikke,« forklarer Preben Petersen.

Han vil nu bede Allers jurister om at gøre noget ved sagen.

Ifølge Pressenævnets Michala Christgau ”bør” danske medier vide, at deres hjemmesider skal tilmeldes. Det gælder også Journalisten.dk. Så sent som sidste år blev vi gjort opmærksom på, at siden ikke var tilmeldt. Det er den i dag.

Se her listen over tilmeldte medier

0 Kommentarer