»Så er det nu. Pengene er på plads, planen står knivskarpt. Nu skal vi ”bare” gøre det.«
Sådan tænkte medstifter Eva Bøggild, da hun i sidste uge fik at vide, at Medienævnet støtter netmediet Goldberg med 1,2 mio. kr., fortæller hun. Dermed er Goldberg en af topscorerne i årets første uddeling af midler fra innovationspuljen.
Pengene skal sikre, at Goldberg kan blive et nyhedsmedie om kultur, religion og minoritetsforhold. Mediet udspringer af den jødiske minoritet i Danmark, men målgruppen er bred.
»Vores målgruppe er alle, som mener, at minoriteter bidrager med noget til samfundet. At etniske, religiøse, kulturelle og seksuelle forskelle er en styrke,« siger Eva Bøggild.
[[nid:35998]]
Udspringer af den jødiske minoritet
Goldberg modtog for et år siden 200.000 kroner fra innovationspuljen til en forundersøgelse. Den har ført til en projektplan, en forretningsplan og en færdig visuel identitet. Baseret på det materiale har folkene bag nu fået 1,2 mio. kr. til at realisere mediet.
»Vi mener, minoriteterne har et særligt blik for, hvad der sker i samfundet. En særlig vinkel. Vi kan stille nogle spørgsmål, som de andre medier ikke gør. Vi kan gå ind med en kritisk stemme på nogle punkter, som majoritetssamfundet tager for givet,« siger Eva Bøggild.
I projektbeskrivelsen står:
”Goldberg har udgangspunkt i den jødiske minoritet, der i over 200 år har været en del af det danske samfund, og for hvem det er lykkedes at integrere sig fuldt ud. De erfaringer, som den jødiske minoritet har gjort med integration i Danmark, er værdifulde i forhold til de udfordringer, som nyere minoritetsgrupper bringer med sig.”
Vil hjælpe minoriteter med at trænge igennem
Ifølge Eva Bøggild er der cirka 7.000 jøder i Danmark, »afhængigt af hvem du spørger«. Hun uddyber, hvad det betyder, at Goldberg har et jødisk udgangspunkt:
»Den jødiske minoritet er både stærk og svag. Vi har 2.000 års erfaring med at være minoritet, og 200 år i Danmark. Vi ved en masse om, hvordan man som minoritet kan balancere mellem integration og assimilation. Det gør os til en stærk stemme. Men samtidig er vi svage. Man behøver bare gå forbi Krystalgade for at se det,« siger Eva Bøggild med henvisning til angrebet på synagogen i Krystalgade, hvor den uskyldige dørvagt Dan Uzan blev skudt.
I vil være et medie, der tager udgangspunkt i den jødiske minoritet. Samtidig vil I være et medie for alle minoriteter. Er det ikke selvmodsigende?
»Nej. Den jødiske minoritet har meget let adgang til offentligheden, fordi vi er meget genkendelige i den vestlige verden. Hvis jeg taler om ”New Yorker-jøder”, så ved de fleste, hvad jeg taler om. Den styrke, der ligger i at have høj genkendelighed, forpligter os. Vi kan tage emner op, som andre minoriteter har svært ved at trænge igennem med.«
Hun opremser, at det eksempelvis kan være romaer, armenere, homoseksuelle og muslimske minoriteter, som får en stemme i Goldberg. Og tilføjer, at mediet vil blive lavet af folk med mange forskellige baggrunde, ikke kun jøder.
Nyheder på daglig basis
Goldberg agter at bringe nyheder på daglig basis. Målet er at have 10 store og dagsordensættende tophistorier hvert år og daglige små og store nyheder indimellem.
Eva Bøggild fortæller, at artikler på sitet for eksempel kunne være en baggrundsartikel om, hvad Bernie Sanders’ jødiske baggrund har betydet for ham, en lignende artikel om London-politikeren Zac Goldsmith eller en artikel om den aktuelle debat om hadprædikanter og ytringsfrihed.
»Hvis jeg var i New York, London eller Berlin, så ville Goldberg slet ikke være noget nyt. Der findes masser af lækre minoritetsmagasiner. Men Danmark er først ved at blive et multikulturelt samfund, og det er nyt, at minoriteterne ses som en styrke for samfundet,« siger Eva Bøggild.
Vil holde møder med læserne
Derudover håber redaktionen, at der også bliver råd til ét årsmagasin, der samler årets bedste historier. I perioden 2007 til 2013 udgav samme redaktion det trykte magasin Goldberg, som ifølge Eva Bøggild måtte lukke, da portoomkostningerne steg. Herfra vil man hente erfaringerne til årsmagasinet.
Ud over netmedie og magasin skal redaktionen også facilitere møder med læsere og borgere med titlen ”brugerombudsmøder”.
»Når vi bliver et netmedie, skærer vi den fysiske fornemmelse af magasinet ud. Den vil vi gerne erstatte med et fysisk møde. Jo mere online, vi bliver, desto vigtigere er det at se og høre hinanden. På brugerombudsmøder kan vi møde læsere og borgere og tale om samfundsudviklingen og om, hvilke emner vi skal dække,« siger Eva Bøggild.
Enormt meget fokus på annoncesalg
Goldberg er finansieret af private donationer ud over innovationsmidlerne. Meget af det journalistiske arbejde vil desuden være gratis og udført af frivillige, ligesom Goldberg planlægger at søge fondspenge.
Hvordan vil I sikre, at I kan løbe rundt om tre år, når innovationsstøtten er brugt op?
»Vi har lært meget af at drive magasin i syv år. Dengang gik vi bare i gang, men nu har vi en forretningsplan. Vi kommer til at have enormt meget fokus på annoncesalg. Og så håber vi, at der er mange flere derude, der gerne vil støtte projektet,« siger Eva Bøggild.
Jøder og muslimer har meget til fælles
Eva Bøggild understreger, at minoriteter som de muslimske og jødiske i Danmark har meget til fælles. Hun afviser, at eksempelvis konflikten mellem Israel og Palæstina behøver at splitte jøder og muslimer ad.
»Det er oplagt for os at tage op, hvordan man adskiller konflikter ude i verden fra det liv, vi lever her. For tiden bliver muslimer afkrævet at tage afstand fra terroren i Belgien. Det kender vi. Vi bliver også som jødisk minoritet afkrævet at tage afstand fra noget, der foregår i Israel, som vi intet har med at gøre. Vi er mange andre minoriteter, der har oplevet at blive taget til indtægt for noget, så vi ved præcis, hvordan det er,« siger hun.
Eva Bøggild håber endda, at Goldberg på længere sigt kan inspirere og hjælpe muslimer i Danmark med at lave et lignende medie med den muslimske minoritet som udgangspunkt.
»Jeg ville elske at hjælpe nogen i en muslimsk minoritet i gang med noget lignende. Det er vigtigt som minoritet, at man kan invitere samfundet indenfor på sine egne præmisser, som vi vil gøre med Goldberg,« siger hun.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Igen hældes der offentlige midler - danskernes skattekroner - i urentable medier. Her gælder ikke nogen idé om, at man skal lave et produkt man kan afsætte til sine kunder - men i stedet lave et produkt man kan sidde og hive offentlige kroner hjem til. Men det vil landets journalister ikke skrive om, for de er selv dybt afhængige af denne "bistandshjælp" for uden den, havde de ikke noget arbejde.