NET-NASSERE

"Systematiseret snylteri." "Stærkt utiltalende." "Et angreb på demokratiet." Der fyger hårde ord om ørerne på World Radar. En net-nyhedstjeneste, der ikke selv laver nyheder men lever af at snuppe dem fra andre.

"Systematiseret snylteri." "Stærkt utiltalende." "Et angreb på demokratiet." Der fyger hårde ord om ørerne på World Radar. En net-nyhedstjeneste, der ikke selv laver nyheder men lever af at snuppe dem fra andre.

‘Overblik' er kodeordet for en ny net-tjeneste, der blev lanceret i september måned i år.
worldradar.dk hedder hjemmesiden, der med få minutters mellemrum lægger nyheder ud, så alle med netadgang kan få et solidt overblik over alle dagens nyheder.
World Radar holder nemlig øje med alle de større avisers og tv-stationers nyhedshjemmesider i Danmark, og hver gang, der er en god nyhed, bliver den kogt ned til 10-15 linier og lagt ud på World Radars side. Så hurtigt som muligt.
I bunden af referatet lægges så en link til den oprindelige kilde, så man kan klikke sig videre, hvis man vil have flere informationer end referatet giver.
World Radar laver ingen nyheder selv, ringer ingen kilder op og prioriterer ikke nyhederne selv. De spejler de andre mediers prioritering.
"Vi giver et overblik," siger direktør Claus Sølvsteen fra World Online, der står bag World Radar.
Men ideen med at referere nyheder fra landets førende medier er ikke faldet i god jord hos hverken journalister eller redaktører.
"Jeg synes, det er meget begavet, kynisk og stærkt utiltalende," siger chefredaktør på Jyllands-Posten Ulrik Haagerup.
Chefredaktør på Berlingske Tidende Peter Wivel er enig.
"Det er uantageligt tyveri."
Journalist på Pol-Info Andrew Langkjær er forarget.
"Det er systematisk snylteri."

1.000 gratis journalister
Ulrik Haagerup havde i nogle dage worldradar.dk som startside på sin computer. Så slap han for at tjekke alle avisernes hjemmesider. Helt i skabernes ånd.
Det har han ikke mere.
"Den kredit skal de ikke have."
Ulrik Haagerup er stærkt utilfreds med hjemmesiden:
"Engang imellem diskuterer vi andre medier, hvor meget vi stjæler fra hinanden. Men World Radar giver jo intet tilbage. De stjæler bare. De forsøger at lave forretning på at få 1.000 journalister til at arbejde gratis for sig," siger Ulrik Haagerup.
Claus Sølvsteen fra World Online har hørt argumenterne før, men de bider ikke på ham.
"Det er en automatreaktion, som ikke er videre gennemtænkt. Vi gør det samme, som Radioavisen og mange andre gør; tager nyheder fra andre. Bortset fra, at vi altid citerer kilden."
Claus Sølvsteen mener, at aviserne og tv-stationerne skal være glade, fordi World Radar giver dem flere besøgende. Det sker, når folk klikker sig videre fra World Radar og ind til aviserne.
Men Andrew Langkjær fra Pol-Info tror ikke på, at det skaber mere trafik hos aviser og tv-stationer.
"Det kan jo lige så vel være, at de tager trafik fra os, fordi folk ikke længere besøger vores hjemmeside først."
Andrew Langkjær mener, at referaterne er så fyldige, at der ikke er grund til at bevæge sig fra World Radar og ind til avisernes artikler på avisernes hjemmesider.
"Jeg har set referater på 15 linier af 20 liniers historier. Det kan da ikke være indenfor citatretten."

Juridiske spidsfindigheder
Men det er faktisk lovligt, fortæller jurist Lone Amtrup fra Dansk Journalistforbund.
Til gengæld mener hun, at World Radar krediterer de originale medier forkert.
"De citerer kun mediet, men de skal også nævne forfatterens navn."
Desuden har Lone Amtrup efter et hurtigt kig også fundet flere fejl i referaterne. I et referat fra en Ekstra Blads-artikel skriver World Radar, at fodboldspilleren Peter Schmeichel er klar efter sin skade i løbet af fem uger.
Men i selve artiklen i Ekstra Bladet står der, at han ikke bliver klar i løbet af fem uger.
"Det er selvfølgelig en lidt uskyldig fejl i det her tilfælde, men det viser, at den her form for formidling giver problemer. Man kan jo risikere at fejlcitere et medie for noget, der er mere alvorligt."
Lone Amtrup overvejer, om Dansk Journalistforbund skal undersøge muligheden for at angribe World Radar juridisk på deres fejl og den måde, de krediterer på.
Claus Sølvsteen er dog rolig.
"Juridisk er der ikke noget at komme efter; det har vi undersøgt."
Claus Sølvsteen mener, at man forsøger at skyde budbringeren.
"Verden har ændret sig. I stedet for at være så farligt kritiske så skulle kritikerne hellere være lidt kreative selv og udnytte det nye medie bedre, end de gør nu."
Redaktionschef Maja Dencker fra firmaet Infopaq, der producerer nyhederne til World Radar kan godt forstå, at der er opmærksomhed omkring World Radar.
"Jeg kan sådan set godt forstå, der er debat om det, og at journalisterne har lyst til at debattere det. Men den danske lovgivning giver os ret til at referere, og det bruger vi. Aviserne kunne jo også bare lave det," siger Maja Dencker.
Det mener Ulrik Haagerup er at tale uden om.
"Om aviserne kunne lave det eller ej, har intet med det her at gøre. De har et moralsk problem og opfører sig stærkt utiltalende."
Direktør i Danske Dagblades Forening Ebbe Dahl mener, problemet strækker sig ud over dårlig moral og økonomi.
"Det her er et led i en cocktail, der gør det vanskeligere at lave opsøgende journalistisk virksomhed. Hvis man ikke får penge for at lave journalistik, fordi andre hugger det, så er det svært at blive ved med at lave det. Demokratiet fordrer ordentlig information, men det kan blive svært at få, hvis ikke alle vil acceptere, at det koster penge at producere. Derfor er det her en del af et angreb på demokratiet."
Danske Dagblades Forening er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der juridisk kan gøres noget ved World Radar og lignende tjenester på nettet, selvom de holder sig indenfor citatretten.
"Information skal anskues som noget, der koster penge at fremstille. Det er det grundlæggende problem i det her, og derfor synes vi ikke, at World Radar skal have lov til at lave, hvad de gør," siger Ebbe Dahl.
Ulrik Haagerup er også bekymret.
"Det skræmmende ved det her er, at enhver drop-out fra datalogi kan gøre det samme – stjæle nyhederne. Det er meget muligt, at det ikke kan stoppes, men hvis det fortsætter, kan det få store konsekvenser for nyhedsformidlingen fremover." l

WORLD RADARS GÆSTER
l 20.000 gange blev der klikket ind på hjemmesiden worldradar.dk i uge 45, der gik fra 6. november til 12. november.
De havde i alt 82.000 sidevisninger; det vil sige, at de besøgende i gennemsnit kiggede på cirka fire sider.

l Med tiden satser World Radar på at komme op på siden af de mest besøgte hjemmesider som TV 2s og Ekstra Bladets. Ekstra Bladet havde i samme uge 265.000 besøg på hjemmesiden og havde 1,41 millioner sidevisninger.

l Det er det multinationale firma World Online, der står bag World Radar. De har hyret firmaet Infopaq til at refere dagens nyheder. Derfor er såvel redaktionschef Maja Denckert og de andre, der arbejder med World Radar, ansat i Infopaq.

0 Kommentarer