Nej tak til outsourcing

"Det er naivt at forvente, at man vil kunne opnå samme kvalitet i sit grafiske udtryk ved at få udført layoutarbejdet i Bangladesh."

"Det er naivt at forvente, at man vil kunne opnå samme kvalitet i sit grafiske udtryk ved at få udført layoutarbejdet i Bangladesh."

KVALITET. Danske Specialmedier (DS) har som medlemstilbud indgået en aftale om outsourcing af layout/dtp-arbejde til Bangladesh. Arbejdet vil kunne udføres fra 125 kroner per side. DS's medlemmers økonomi har været trængt de senere år på grund af portoforhøjelser, fald i annonceindtægter med videre, og derfor vil DS hjælpe medlemmerne til besparelser i produktionen.

Det er naivt at forvente, at man vil kunne opnå samme kvalitet i sit grafiske udtryk ved at få udført layoutarbejdet i Bangladesh. Siderne vil blive lavet efter foruddefinerede skabeloner, og afstanden mellem kunden og den grafiske medarbejder er så stor, at det er vanskeligt at videreformidle sine ønsker. Medarbejderne forstår ikke dansk, og de forstår derfor ikke et kvidder af den tekst, de skal arbejde med.

DS skriver endvidere: "Tegnestuens medarbejdere er uddannede i bl.a. Adobe Suite (Indesign, QuarkXpress, PhotoShop, Illustrator mm)." Det er altså ikke uddannede grafikere, men medarbejdere, som kan betjene nogle grafiske programmer.
Det svarer til at tro, at man bliver fotograf ved at lære at betjene et kamera! De layoutere, som i dag sidder på redaktionerne eller arbejder freelance hos DS's medlemmer, kan deres programmer til fingerspidserne, men de har også en grundig teoretisk uddannelse i visuel formidling og kommunikation, grafiske effekter, typografi, farvelære med videre.

Betydningen af godt grafisk design ses tydeligt i de mange indstillinger til Bording-prisen for grafisk design, som DS netop har offentliggjort. Det er medier, som prioriterer den gode og spændende visuelle formidling af historierne. Så flotte resultater opnås kun gennem et godt og tæt tværfagligt samarbejde på redaktionen – mellem journalist, redaktør, fotograf og layouter.

Det er en kedelig udvikling, DS bidrager til. Outsourcing – eller social dumping, om man vil – vil uvægerligt betyde tab af danske arbejdspladser på et arbejdsmarked, der i forvejen lider under stigende ledighed. Det er vort håb, at DS's medlemmer trods alt ikke er så hårdt pressede, at de hopper på dén limpind. Det vil være til skade for de mange medier, der i dag er præget af høj kvalitet inden for layout og visuel formidling.

– Visuelt Forums bestyrelse

0 Kommentarer