Nej tak til censur!

HISTORIE. Det virker uforståeligt, at Bent Blüdnikows anmeldelse i Berlingske (1. oktober) kunne få Gyldendal til at trække bogen om tyske faldskærmstropper ("De grønne djævle") tilbage - og dagbladet Politiken til at bifalde dette - ikke mindst på grund af sidstnævntes herostratiske indsats for at få udgivet Jæger-bogen! (Journalisten 16/2009, side 5).

HISTORIE. Det virker uforståeligt, at Bent Blüdnikows anmeldelse i Berlingske (1. oktober) kunne få Gyldendal til at trække bogen om tyske faldskærmstropper ("De grønne djævle") tilbage – og dagbladet Politiken til at bifalde dette – ikke mindst på grund af sidstnævntes herostratiske indsats for at få udgivet Jæger-bogen! (Journalisten 16/2009, side 5).

Nu får vi aldrig at vide (?), hvor slem og "nazistisk" denne bog egentlig er. At de åbenbart interviewede gamle tyske faldskærmssoldater prøver at hvidvaske eventuelle misgerninger, kan vist ikke undre nogen med indsigt i krigshistorien.
Værnemagtens faldskærmschef – generaloberst Kurt Student – blev efter krigen godt nok dømt ved en britisk militær ret i 1946, men kom aldrig til at afsone dommen. Han blev heller ikke anklaget ved Nürnberg-domstolen, og levede (lykkeligt?) til 1978.

Men det ville da for eksempel have været interessant at læse nærmere om de tyske faldskærmstroppers glorværdige indsats mod Masnedø-fortet, hvor det den 9. april 1940 lykkedes dem at overrumple hele den danske besætning på siger og skriver tre mand – eller om indsatsen mod det noget mere lønnende (og egentlige) mål, lufthavnen i Aalborg.

Hvad er det dog, der står i netop Bent Christensens bog, som vi ikke må læse? Der er jo masser af litteratur om det tyske faldskærmsvæsen, som man næppe kan sætte mange fingre på, for eksempel:

  • Bundesarchiv (Udgiver): Europa unterm Hakenkreuz – Die Okkupationspolitik des deutschen Faschismus in Jugoslawien, Griechenland, Albanien, Italien und Ungarn (1941-1945).
  • Günter Roth / Hans M. Stimpel: Die deutsche Fallschirmtruppe 1936-1945 – Führung in der deutschen Fallschirmtruppe und der Korpsgeist der Fallschirmjäger, Hamburg 2008.
  • Roger Edwards: Deutsche Fallschirmjäger und Luftlandetruppen 1936-1945,  Oldenburg 1976.

Censur er en grim ting – og det er flovt, at Journalisten ikke svinger krabasken over Bent Blüdnikow, Berlingske, Gyldendal og Politiken!

– Christian Galberg, journalist

0 Kommentarer