Journalister får tit på puklen for at fokusere på død og ulykker, men det fastslås nu i en ny bog, at trangen til at læse negative historier ligger dybt i den menneskelige natur.
Bogen »Det virkelige menneske«, der netop er udkommet, handler om sjælens og kulturens naturhistorie, og her kommer forfatterne ind på det naturlige fokus, vi har på tilværelsens skyggesider.
»Vi er fra naturens hånd meget opmærksomme på ting, der kan skade os, og vi reagerer stærkere på negative input end på positive. Man kalder det for ’ondskabens forrang’ (the primacy of evil),« hedder det i bogen, der er skrevet af Dennis Nørmark og Lars Andreasen, henholdsvis antropolog og idéhistoriker. De kommer ind på temaet i et kapitel om etik, hvor de beskriver menneskets opfattelse af godt og ondt som det, der enten sikrer eller truer vores overlevelse – og især det, der truer, er vi på vagt over for.
»Blandt andet er ondskabens forrang den psykologiske grund til, at vi ofte synes, historier, hvor nogen kommer til skade, er mere interessante end historier, hvor det går folk godt. Derfor er det heller ikke pressens skyld, at negative historier igen og igen bliver placeret på avisernes forsider. Det er, fordi de hjerner, der køber avisen og derigennem indirekte bestemmer den redaktionelle linje, tiltrækkes af den type historier,« fastslår forfatterne.
»Det virkelige menneske« er udkommet på forlaget Artpeople. Læs mere om bogen her.
5