Nedtur for Den Liberale Presse

Sjællandske Dagblade har allerede sagt abonnementet på Den Liberale Presse op, og Fyns Amts Avis er også på vej væk. »Situationen er alvorlig, men ikke håbløs,« siger bureauets chefredaktør.

Sjællandske Dagblade har allerede sagt abonnementet på Den Liberale Presse op, og Fyns Amts Avis er også på vej væk. »Situationen er alvorlig, men ikke håbløs,« siger bureauets chefredaktør.

»Ret alvorlig, men ikke håbløs,« siger chefredaktør Ejvin Bjørnkjær om situationen på pressebureauet Den Liberale Presse, efter at Sjællandske Dagblade A/S har besluttet at opsige abonnementet fra 1. januar 1999. Dermed taber bureauet, der leverer blandt andet nyheder, features og kommentarer, en indtægt på én million kroner om året.
Ejvin Bjørnkjær mener ikke, at bureauet er direkte lukningstruet, men erkender, at skyerne trækker sammen. »Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor meget vi kan tåle at miste,« siger Ejvin Bjørnkjær.
Den Liberale Presse har stadig 11 aviser tilbage på kundelisten, med De Bergske Blade som største kunde.
Chefredaktør på Sjællandske Dagblade A/S Søren Baumann forklarer, at udgiften på én million kroner om året ikke står mål med fordelen ved at abonnere på Den Liberale Presse.
»Vi er ikke utilfredse med Den Liberale Presse, men vi har omvendt ikke behov for at bruge deres landsstof mere,« siger Søren Baumann. »Vi satser på det lokale stof, der fylder 98 procent af avisen. Vi bruger dem mindre, men vi betaler mere og mere. Vores udgift til dem er større end udgiften til Ritzaus Bureau.«
Siden sommeren 1995 har læserne af Sjællandske Dagblades to aviser – Næstved Tidende og Sjællands Tidende – desuden modtaget Berlingske Tidende, hvilket i sig selv har gjort behovet for Den Liberale Presses landsstof mindre.

Omstilling til nye tider
Også Fyns Amts Avis har indgivet en betinget opsigelse til Den Liberale Presse. Avisens ledelse ønsker mere lokalt stof. Ejvin Bjørnkjær vurderer dog, at Fyns Amts Avis stadig kan reddes på kundelisten »på visse præmisser.«
»Vores opsigelsessystem giver os lidt tid at løbe på. Kunderne skal varsle os mindst ét år i forvejen, og i den tid kan de nå at ombestemme sig,« som Ejvin Bjørnkjær forklarer.
Tidligere har også JydskeVestkysten og Bornholms Tidende sagt abonnementet op, mens Skive Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad er blevet nye kunder og dermed har dækket en del af tabet.
»Vi mærker konsekvenserne af, at aviserne i disse år ændrer redaktionelle strategier, ligesom der indgås alliancer, som ikke altid er til vores fordel. Nu må vi overveje vores koncept og se, hvordan vi kan omstille os til de nye tider,« siger Ejvin Bjørnkjær, der for indeværende ikke ønsker at præcisere planerne for omstillingen nærmere.

0 Kommentarer