Nedtælling til et prik

DR skal fyre 200 redaktionelle medarbejdere de kommende måneder. 20 chefer er allerede blevet prikket. Journalisten har talt med tre medarbejdere, der risikerer at blive de næste.

DR skal fyre 200 redaktionelle medarbejdere de kommende måneder. 20 chefer er allerede blevet prikket. Journalisten har talt med tre medarbejdere, der risikerer at blive de næste.

Christian Andersen, 39 år. Kontraktansat tv-tilrettelægger på DR Undervisning.

Karriere: Har lavet tv siden 1991 for DR, TV 3, TV 2 og Bastard Film. Modtog sammen med Michael Klint Cavlingprisen i 2005 for DR-dokumentaren Hævet over mistanke.

Christian Andersen

Foto: Casper Balslev

»På en planche stod der 88 procent'.«

UNDERVISNING. Da jeg mødte på arbejde i DR Byen sidste tirsdag, var jeg overbevist om, at besparelserne ikke ville berøre os. Vi laver jo tv for få penge – og vi leverer nogle af de programmer, som er grundkernen i public service. Vi laver public service, som man ikke finder andre steder. Men det er åbenbart ikke nok.

På redaktionen var stemningen trykket. En af mine kolleger var meget ulykkelig. Hun havde ondt i maven og græd. Jeg prøvede at trøste hende ved at fortælle, at jeg syntes, der var grund til optimisme. Vi ville måske få et lille økonomisk smæk, men det ville højst betyde færre optagedage. Lidt efter gik vi til orienteringsmøde, hvor vi fik beskeden: 'I dag er det en sort dag for DR. Og især for DR Undervisning.' Besparelserne ville ramme os, og de ville ramme os hårdt. På en planche på væggen stod der '88 procent'. Jeg kunne slet ikke forholde mig til de to røde ottetaller. Det var ligesom, hvis jeg havde set en ufo. En bølge af tavshed og chok skyllede gennem alle medarbejderne. Det var helt ubegribeligt. Jeg hørte slet ikke efter, hvad vores chef stod og fortalte os.

Det kan godt være, at DR Undervisning ikke er verdens mest højprofilerede arbejdsplads, og vi har ikke en million seere til vores udsendelser ligesom for eksempel Operation X. Men vi laver tv, som gør en forskel. Handlingsanvisende og oplysende fjernsyn for folk, der normalt ikke har et talerør. Det ligger der en enorm tilfredsstillelse i.

Ledelsen i afdelingen siger, de håber, vi finder en løsning, så alle 70 medarbejdere kan fortsætte. Hvis jeg bliver fyret, føler jeg mig ret sikker på, at jeg kan finde arbejde andre steder. Det er rart at vide. Jeg er for øjeblikket i gang med en programserie med titlen Find et job.

Det er jo lidt ironisk.

DR Undervisning skal spare 88 procent

 

Ulla Kristensen, 46 år, programtekniker, webmaster og producer på Dokumentarzonen.

Karriere: Ansat i DR i 25 år og har lavet montager i 15 år. Har været med til at modtage fire Prix Italia-priser. I 2003 sammen med Lisbeth Jessen for montagen Efter Festen.

Ulla Kristensen

Foto: Casper Balslev

»Jeg tror, besparelserne vil koste de fleste af os jobbet.«

DOKUMENTAR. Jeg synes, det er beskæmmende og fattigt, at Dokumentarzonen lukker, og at montagen som radiogenre dermed uddør. Vi har måske ikke så mange lyttere – omkring 65.000 per udsendelse – men vi giver folk en god oplevelse.

Montagen er en anden måde at lave radio på end musik- og taleprogrammer. Der er tale om en særlig form for historiefortælling, hvor der er plads til fordybelse i det enkelte menneske, og hvor arbejdet med stemmen, lyden og musikken er med til at skabe billeder for lytteren.

Der er rigtig mange journalister, der går med en drøm om at lave en montage, fordi det er en særlig udfordring og arbejdsform, som giver et unikt resultat for lytteren.

Vi er efterhånden et af de sidste steder, hvor man har programteknikere ansat til at arbejde med at raffinere det radiofoniske udtryk. Det forsvinder med lukningen af Dokumentarzonen og Ultralyd.

Jeg har igennem de sidste år deltaget i forskellige arbejdsgrupper og været med til at beslutte, hvordan vores nye redigeringsstudier og redaktionslokaler skulle indrettes i DR-Dokumentar. Og jeg har ikke skænket det en tanke, at overskridelserne på budgettet kunne koste os jobbet.

Det var først, da ledelsen fortalte, at Dokumentarzonen skulle nedlægges, at det gik op for mig, at byggeriets dårlige økonomi ville få konsekvenser for mig.

Jeg tror, besparelserne vil koste de fleste af os jobbet. Som journalist er der flere steder at gå hen, når man søger job. For mig er mulighederne færre. Jeg har været på kursus i tv-redigering for nylig. Men jeg ved ikke, hvor realistisk det er, at jeg kommer til at arbejde med tv.

Dokumentarzonen på P1 lukker

 

 

Jens Ole Sørensen
39 år. Journalist på DR Midt&Vest i Holste-
bro. Dækker blandt andet superligafodbold, håndbold og ishockey direkte på P3.

Karriere: Programmedarbejder og siden sportsjournalist og redaktør på Radio Viborg 1985-2006. Journalist på DR Midt&Vest, Holstebro siden august 2006.

Jens Ole Sørensen

Foto: Jens Frandsen

»DR Midt&Vest forsøgte at headhunte mig fra Radio Viborg tre gange.«

SPORT. Jeg går altid udenfor, når jeg skal ryge derhjemme. Når jeg står derude i mørket med min smøg, går der ikke mange sekunder, før tankerne kommer. »Hvor står du, Jens Ole?« »Hvad kan du gøre?«, »Hvor står du i køen?« Jeg er allerede begyndt at forestille mig, hvordan jeg reagerer, hvis jeg bliver prikket. Eller den dårlige samvittighed over at nogle af kollegerne bliver fyret, mens jeg går fri.

Jeg ved ikke, om besparelserne kommer til at berøre mig. Faktisk kender jeg ikke min skæbne. Hvis DR beslutter, at der skal være en sportsreporter i Holstebro, bliver jeg ikke direkte berørt, men under alle omstændigheder bliver redaktionen i København væsentlig mindre.

Vi ved fortsat ikke, hvilke kriterier man lægger til grund for fyringerne. Er det ud fra arbejdsfunktion? Er det, fordi DR holder op med at sende bestemte programmer? Hvis det er 'sidst-ind-først-ud', er jeg nummer fire i køen. Når man kommer med en armada af grønthøstere, er der ikke nogen, der sidder stille på stolene. Vi er 37 medarbejdere på Radio Midt&Vest i Holstebro, og der skal fyres tre eller fire. Jeg har kun været ansat i DR siden den 1. august. DR Midt&Vest forsøgte at headhunte mig fra Radio Viborg tre gange. De to første gange var min mavefornemmelse ikke rigtig, men i august lod jeg mig overtale. Jeg aldrig har fortrudt. Min kone siger, at jeg skal glæde mig over at gå på arbejde, så længe jeg har det. Jeg tænker, at jeg ikke har råd til at stå uden indkomst. Og når man bor i den her del af landet, er der kun en lille håndfuld medievirksomheder at vælge mellem. Min kone arbejder i Holstebro, så vi kan ikke bare flytte.

DR-regionerne fyrer 29 med-arbejdere

0 Kommentarer