Nedtælling

Her er Drejebogen for skattesagskommissionen

Her er Drejebogen for skattesagskommissionen


NEDTÆLLING
Gladsaxe 2. august 2012 klokken 11.14  – foto: Peter Helles Eriksen

»Vi skal nok nå det,« lyder det fra maler Peter Kam. Sammen med sin kollega Jasmin er han i gang med at lægge sidste hånd på skattekommissionens lokaler. Fra 28. august og to år frem skal skattesagskommissionen forsøge at hitte rede i en af de seneste års mest spektakulære politiske
sager. Den involverer læk af statsministerkandidaten Helle Thorning-­Schmidts private skatteop­lysninger, en tabloidavis, der valgte at bryde sin kildebeskyttelse, og topfolk i Skatteministeriet, der måske prøvede at påvirke SKAT Københavns vurdering i sagen.

Efter frokostpausen skal malerne Peter og Jasmin blandt andet male indgangsdøren til den tidligere Gladsaxe Byret.
»Jeg prøvede at fjerne bogstaverne, men det lykkedes ikke helt, så vi maler det bare over, så døren bliver blå,« siger Peter Kam, der godt kan huske sagen om Helle Thorning-Schmidt og Neil Kinnocks skatteforhold fra medierne.
»Jeg fulgte med og læste om sagen, da den var fremme. Især under valgkampen var der knald på.«
Skattesagen bliver afviklet i den københavnske forstad Gladsaxe, fordi det ikke har været muligt at finde egnede lokaler i København.

DREJEBOG FOR SKATTEKOMMISSIONEN

Det handler sagen om
Undersøgelseskommissionen skal undersøge, hvordan oplysninger om Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks private skatteforhold blev lækket til BT i 2010.
Kommissionen skal også undersøge, om Skatteministeriets topfolk prøvede at påvirke skattesagens behandling i den lokale myndighed i København.
Skattesagskommissionen er ikke en domstol. Den skal undersøge skattesagens forløb, men ikke afsige dom.

De skal afhøres
I alt skal 43 personer afhøres. VIP-vidnerne tæller blandt andre tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, hans daværende spindoktor, Peter Arnfeldt, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, der er blevet fritaget for sit arbejde af den nye regering, der har nedsat kommissionen.

Det er BT's rolle
Fra BT skal journalist Thomas Nørmark Krog, der skrev skatteartiklerne, vidne. Det samme gælder nyhedschef Simon Andersen, daværende chefredaktør, Peter Brüchmann, og den nuværende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen. BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, har fortalt kommissionen, at BT ikke vil røbe noget, der kan afsløre avisens kilder.
Op til valgkampen i 2010 skrev BT på baggrund af lækkede oplysninger, at Helle Thorning-­Schmidt og Neil Kinnock havde betalt for lidt i skat. Serien blev skudt med forsiderubrikken "Scorer kassen i skattely" om Neil Kinnock, der arbejdede i Schweiz og ikke betalte skat i Danmark.
SKAT Københavns behandling af ægteparrets skatteforhold endte med, at parret blev frikendt i efteråret 2010.

Det er Ekstra Bladets rolle
Første vidne i sagen er Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard. Han brød sin kildebeskyttelse, da han afslørede, at skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor havde tilbudt ham godbidder om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold. Avisen afslog tilbuddet. Jan Kjærgaard er kendt for at optage de fleste samtaler på bånd. Har han også optaget samtalerne med Peter Arnfeldt – og vil han spille båndet for kommissionen? Ekstra Bladets Jan Kjærgaard og Poul Madsen vil gerne afgive vidneforklaring til kommissionen – men ikke til politiet.

De sidder i kommissionen
Kommissionen har tre medlemmer: Landsdommer Lars E. Andersen, Vestre Landsret, er formand. Advokat Martin Simonsen er kommissionens advokatmedlem. Professor, dr. jur. Niels Fenger, Københavns Universitet, er kommissionens medlem med særlig indsigt i offentligretlige spørgsmål.
Desuden er advokat Lars Kjeldsen udpeget som udspørger for kommissionen.

Skattesagskommissionen er den sjette undersøgelseskommission
Dan Lynge-sagen, skattefradragskommissionen og Farum-kommissionen er afsluttet. Blekingegade-kommissionen og statsløsekommissionen er ikke færdige med deres arbejde endnu.

Så længe kommer det til at vare
Afhøringerne kører frem til marts 2013. Kommissionen har i alt fået to år til arbejdet.

0 Kommentarer