Nedtælling

Næsten alle Odenses hotelværelser har været booket i et år, 10 procent af alle DJ's medlemmer har købt billet, og forude venter 36 timeres oplæg om medier.I dag begynder Fagfestival 2012. Journalisten.dk fulgte i hælene på en af arrangørerne under de sidste forberedelser.

Næsten alle Odenses hotelværelser har været booket i et år, 10 procent af alle DJ's medlemmer har købt billet, og forude venter 36 timeres oplæg om medier.
I dag begynder Fagfestival 2012. Journalisten.dk fulgte i hælene på en af arrangørerne under de sidste forberedelser.

»40 minutter, er det rigtigt? Det er skide godt. Vi ses.«

Programchef for Fagfestival Esben Ørberg slutter telefonsamtalen med DR's radiosatirehold Selvsving. De kommer til Fagfestival for at opføre en symfoni.

»I 40 minutter skal de spidde os mediefolk, så det basker, og det er jo sådan set det, Fagfestival går ud på,« siger Esben Ørberg.

Det er lørdag aften. Esben Ørberg og en række medarbejdere i DJ har allerede været i Odense Congress Center i et døgn for at køre alt i stilling til 1200 deltagere og 200 medvirkende.

Esben Ørbergs seng er uredt, og gardinerne er trukket for, han er her tydeligvis ikke for at nyde udsigten, men for at afslutte ni måneders intenst arbejde. Egentlig blev hans primære opgave med at sammensætte programmet færdiggjort for to måneder siden. Siden har arbejdet handlet om at vedligeholde aftalerne.

Afbud på grund af pædofilisag
Da Esben Ørberg vågnede lørdag morgen, så alt ud til at gå efter planen. Men op ad dagen ringede en af fagfestivalens udenlandske gæster Iain Overton og meldte afbud. Han fortalte, at han stod midt i sit livs største journalistiske krise.

Den ellers anerkendte pioner inden for nye forretningsmodeller var blevet bandlyst af BBC, efter at hans virksomhed Bureau of Investigative Journalism i BBC-programmet 'Newsnight' mente at have afsløret, at en tidligere engelsk toppolitiker var pædofil. Det viste sig at være usandt.

»Vi fik en ven til at ringe til Iain Overton for at lokke ham til Odense alligevel, men den gik ikke, så vi har måttet aflyse en hel session,« siger Esben Ørberg.

Sidste omgang
Fagfestival opstod for første gang i 1996, og Esben Ørberg kom med på holdet i 1998.
I 90'erne var DJ ikke meget andet end en fagforening med det mål at arbejde for bedre løn og arbejdsvilkår.
Men DJ ville også gerne følge medlemmerne ude i deres profession, ikke kun i lønforhandlingerne.

»Vi skal jo også udvikle medlemmerne og forsøge at dygtiggøre og inspirere dem. Til daglig går det over stok og sten på jobbet, og journalisterne er ikke særlig dygtige til at efteruddanne sig. Her prøver vi at bidrage med Fagfestival.«

Det bliver Esben Ørbergs sidste Fagfestival som programchef.

»Det er simpelthen vanvittig hårdt at lave det her program,« siger han og snuser højlydt tre gange i luften, »man skal jo kunne lugte, hvad der sker i medieverdenen om et halvt år, og man skal sætte et meget bredt program sammen. Nu er jeg snart 60 år, så jeg kan ikke blive ved med at garantere, at jeg ved, hvad de nye tendenser er. Og så er det bedre at træde af.«

Til årets Fagfestival bliver især de visuelle sessioner betonet. Fremover skal journalister ikke kun kunne forholde sig til ord og bogstaver, de skal også have forståelse for præsentation og æstetik, begrunder Esben Ørberg valget med.

Ligesom Mogens Palle
En gruppe planlæggere fra DJ sætter sig i et sofaarrangement og skriver de sidste ændringer ind i programmet.

»Ja, Per Clausen er usikker på, om han dukker op som medvirkende på grund af finanslovsforhandlinger,« siger Esben Ørberg.

Han glæder sig til i morgen, når salene i Odense bliver indtaget af 1200 mennesker med pressekort. Han er spændt.

»Jeg kommer jo ikke selv til at opleve så mange sessioner. Det er lidt ligesom boksepromoter Mogens Palle. Han var heller aldrig selv med inde ved ringen under kampen. Dels på grund af nerver, men også fordi han jo ikke kunne gøre til eller fra, når kampen først var begyndt.«

0 Kommentarer