Nattens toner er ens i store dele af Europa

Er man til klassisk natmusik, men ikke lige til det, der serveres denne nat i DR, kan det være forfriskende at slå over på en af de andre europæiske kanaler. Men kun for at opdage, at de sender nøjagtig den samme musik, på nøjagtig det samme tidspunkt, som det, man lige har skruet væk fra.

En tilfældighed?

"Nej, langt fra," fortæller radiodirektør Leif Lønsmann.

EBU – European Broadcasting Union – hedder den sammenslutning, der står for meget af den klassiske natmusik, der sendes i Europa, ja, i mange tilfælde over store dele af verden.

"For os er det en smart og praktisk løsning at købe EBUs programmer," siger radiodirektøren.

"På forhånd ved vi, at det er temmelig begrænset, hvor mange der lytter til den klassiske natradio, men via samsendingen over EBU sikrer vi så, at det alligevel bliver kvalitetsradio til en meget favorabel pris for Danmarks Radio."

Aftalen fungerer som en abonnementsordning, hvor de enkelte stationer betaler et grundbeløb, derudover betales der så, i visse tilfælde, ekstra for enkelte koncerter og programmer.

Med i aftalen er der også en udvekslingsordning, hvor landene kan byde ind med koncerter og arrangementer.

Fra Danmark er det typisk torsdagskoncerterne fra Radiohusets koncertsal, der bliver tilbudt, når det gælder klassisk musik.

 

Sikring af dansk kultur
Tilbage til nattens radio.

Her er det EBU, der suverænt står for den musikalske udvælgelse, og BBC, der klarer den tekniske afvikling.

Studieværterne på de enkelte stationer rundt om i Europa skal så tilpasse sine speak, så de passer ind i de afsatte pauser i nattens flade.

Leif Lønsmann ser det ikke som en fare for dansk kultur- og musikliv, at programmerne bliver lavet af EBU, snarere tværtimod.

"Vi har en intern politik, der siger, at mindst 15 procent af den klassiske musik, der spilles på P2, skal være dansk," påpeger han.

Et tal han synes er temmelig højt, da det er begrænset, hvor meget dansk klassisk musik, der er komponeret gennem tiden.

Han betragter EBU-aftalen som en fordel for den danske musik, uanset om der er tale om klassisk, rytmisk eller generel underholdningsmusik.

"Meget af det, vi tilbyder til de andre kanaler, er musik af danske komponister, så på den måde er vi faktisk med til at gøre Carl Nielsen, Rued Langgaard, og hvem vi ellers har musik af, kendt uden for landets grænser," mener han.
For ham at se er det en aftale, der er positiv for alle parter.

Vi får god musik og programmer, vi ellers aldrig ville have modtaget og har samtidig en port, hvor vi kan eksportere dansk kultur og musik til mange andre lande i verden.

 

Respekt for de små sprog
"Der er næppe fare for, at vi ændrer vores egen musiksmag og får færre nationale komponister, selv om en væsentlig del af den musik, der spilles i Danmarks Radio, er udenlandsk," siger antropolog og chef på Weekendavisen, Anne Knudsen.

Samtidig mener hun dog, at det er vigtigt at sikre, at en vis mængde af den musik, vi præsenteres for, er dansk. Ligesom det er for alle små sprogområder.

"Hvis ikke man giver støtte til dem, er der nemlig stor fare for, at de vil uddø, og så kan vi hurtigt sidde tilbage med et ensartet og kedeligt billede af kulturlivet rundt om i verden," siger hun.

Det kan ifølge Anne Knudsen diskuteres, hvor stor en del af musikfladen, man skal reservere til den nationale kultur. Men det vigtigste er, at man sikrer, at alt dansk musik bliver repræsenteret, også det, der skrives i dag.

"Svigter man den del, vil det næppe vare længe, førend dansk musikkultur forsvinder," fastslår antropologen.

Foruden aftaler med den klassiske natmusik tilbyder EBU også store samsendinger, når det gælder sport, nyheder og diverse koncerter inden for alle genrer.

På nordisk plan er der desuden udveksling af montager, radioteater og generelle underholdningsprogrammer.

 

– I løbet af en nat er der omkring 55.000 lyttere på den klassiske radio i Danmark – ifølge Gallup Radio Index.

– Der er 14 europæiske stationer med, når EBU slår nattens klassiske toner an. Det er ud over Danmark blandt andet Holland, Kroatien, Litauen, Norge, Sverige, Rumænien, Slovakiet, Ungarn, Polen og Storbritannien.

0 Kommentarer