En Opel Rekord 1900, en Collie-hund, GECO-patroner fra 1955. Minutiøst – på grænsen til det hysteriske – har journalisten Pelle Bank og fotografen Jesper Sterum rekonstrueret et 40 år gammelt mord og vundet en pris på grund af forbilledlig research og fortællekunst.
GRAV. Hårene rejser sig på fotografen Jesper Sterums arm. Ikke fordi han er bange, men fordi han får kuldegysninger af at tale om researchen bag dokumentaren om Højbjerg-mordet.
Han og journalist Pelle Bank, begge fra TV 2/Østjylland, vækkede det henlagte mord til live igen efter 40 år. De arbejdede konstant på historien i to måneder i efteråret 2007 og kalder selv resultatet for en guldmønt i karrieren.
»Jeg drømmer stadigvæk om mordet om natten. I drømmen står jeg bag vinduet og kan se offeret, Marie Lock-Hansen, gå ind ad døren til det hus, hvor hun blev myrdet,« fortæller Jesper Sterum. Pelle Bank nikker. Mordet har også forfulgt ham i drømmene.
Tirsdag den 28. oktober bliver det afgjort, om tv-dokumentaren "Højbjerg-mordet – 40 år efter" bliver den endelige vinder af Spadestiksprisen 2008. Pelle Bank og Jesper Sterum har allerede sikret sig en plads i top-3, og dermed en præmie på minimum 25.000 kroner.
Mordet, de drømmer om, er uopklaret. En smuk kvinde blev likvideret i sit hjem den 10. november 1967. Makabert og iskoldt. Hendes rengøringshjælp overlevede et skud i maven og kan, ligesom adskillige andre vidner, give en meget detaljeret beskrivelse af morderen. Selv om politiet har afhørt mere end 20.000 mennesker, er morderen stadig ikke fundet. Konspirationsteorier og flere bøger har gjort mordet lige så mytisk som dobbeltmordet på Peter Bangsvej i 1948.
LØGN VERSUS SANDHED. Det første møde mellem Pelle Bank og den nuværende kriminalkommissær i Århus, Mogens Brøndum, skulle vise sig at være af afgørende betydning for researchen af Højbjerg-mordet.
Kort forinden var Pelle Bank kommet i besiddelse af en intern rapport om mordet, som var sivet ud af politiets gemmer. Kriminalkommissær Brøndum fik mistanke om, at Pelle Bank var i besiddelse af rapporten, og spurgte ham direkte.
»Der fløj tusind tanker gennem mit hoved, da han spurgte, om jeg havde rapporten. Jeg overvejede et kort øjeblik at lyve, men jeg havde lovet ham at være ærlig og spille med åbne kort. Så jeg fortalte sandheden,« fortæller Pelle Bank.
Beslutningen viste sig at være den helt rigtige. Fra det øjeblik havde Pelle Bank kommissærens tillid, og det åbnede et utal af døre i researchen. Både den daværende og den nuværende kriminalkommissær stillede op til interview og gravede guldkorn frem til historien. Som den første nogensinde kom Pelle Bank i besiddelse af den originale lydoptagelse af rengøringshjælpen Irma Rasmussens vidneforklaring. Hun blev afhørt af politiet, inden hun blev opereret for skud i maven.
Han fik også adgang til politiets egne billeder fra gerningsstedet og en smalfilm fra 1968 med en rekonstruktion af drabet. Politiet hjalp også med at formidle kontakt til den myrdedes datter, som aldrig før har ønsket at tale med pressen.
REKONSTRUKTION. »Er det ikke utroligt? Jesper og jeg har fået en Spadestikspris for at lave graverjournalistik, og så har komiteen ikke engang stavet vores navne rigtigt.« Nogle vil kalde fejlen en detalje, men Pelle Bank går op i detaljer. Han har selv brugt uger på at finde de rigtige baglygter på veteranbilerne og de præcise tøjstørrelser til at rekonstruere mordet. Ligesom han har affyret en Walther P-38, som var magen til mordvåbnet. Blot for at mærke, hvordan det føltes.
»Normalt filmer vi en virkelighed. Men her foregik virkeligheden 40 år tidligere. Derfor brugte jeg en masse kræfter på at finde billeder og rekvisitter fra 1960erne,« forklarer Pelle Bank.
Det betød, at han kontaktede veteranklubber for at skaffe de helt rigtige biler. Blandt andet en grøn Morris Mascot fra 60erne og en hvid Opel Rekord 1900. Han rundsendte også et billede af den myrdede Marie Lock-Hansens hund til collie-kenneler i Danmark for at finde den helt rigtige hund. Det lykkedes ham også at skaffe en nærmest tro kopi af et af de afgørende vidner. En søn til det oprindelige vidne fra 1967.
»Det handler om at sætte overliggeren så højt som muligt – altså at have store ambitioner – for at fortælle historien så godt som muligt. Vi havde sat overliggeren lige til det højeste, men det lykkedes at få alle detaljer på plads. Selv om researchen har været enormt spændende, må jeg indrømme, at det også har været den hårdeste opgave, jeg har haft i mine 10 år som journalist,« siger Pelle Bank.
Både Jesper Sterum og Pelle Bank lagde rollerne som familiefædre på hylden, da de havde allermest travlt.
»Pelle brugte meget tid på researchen, og vi arbejdede begge to meget under redigeringen. Min søn troede, jeg levede et dobbeltliv, og spurgte, hvad jeg egentlig lavede 'hjemme på mit arbejde',« fortæller Jesper Sterum.
PUBLIKUM. Konspirationsteorier og mordbeskyldninger er blevet kastet gennem luften siden Højbjerg-mordet i 1967.
Dokumentaren fra november 2007 pustede liv i det gamle mord, og en stribe nyhedsindslag i TV 2/Østjylland aktiverede publikum på en helt ny måde. Seerne begyndte at involvere sig i mordgåden. I november modtog politiet 20 seriøse henvendelser fra seerne. En måned senere holdt den tidligere kriminalkommissær Preben Nibe foredrag om mordet for fulde huse. Clairvoyante og andre interesserede forsøgte at opklare mordet til et Åbent Hus-arrangement, da den grund, hvor mordet havde fundet sted, skulle sælges i marts 2008.
»Det var slående. Allerede inden indslagene blev sendt, kendte århusianere over 55 år til mordet, og mange huskede endda offerets navn. Mordet er en røverhistorie, som virkelig har sat sig fast,« fortæller Pelle Bank.
Inden 2007 var omme, lukkede politiet sagen endnu en gang uden at fælde morderen.
»Jeg havde da håbet på, at udsendelserne ville medvirke til, at mordet blev opklaret. Selv om der er gået 40 år, må nogle vide, hvem morderen er, og føle trang til at fortælle sandheden. Det skete desværre ikke denne gang,« siger Pelle Bank. /
Om Spadestiksprisen 2008
Spadestiksprisen skal inspirere lokale og regionale medier til at prioritere kvalitetsjournalistik, som går et spadestik dybere end den daglige nyhedsstrøm.
Førstepladsen bliver krediteret med 50.000 kroner, mens anden- og tredjepladsen vinder 25.000 kroner hver.
De fire dommere, som udgør spadestiks-juryen er: DR-journalist og spadestiksvinder i 2007 Maria Evald, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Anne-Marie Dohm, tv-dokumentarist Morten Spiegelhauer og DR-nyhedschef Ulrik Haagerup.
De tre bedste bidrag er allerede blevet udpeget, men først den 28. oktober bliver det afsløret, hvem der bliver nummer et, to og tre.
Top-tre i vilkårlig rækkefølge er:
– Pelle Bank og Jesper Sterum, TV 2/Østjylland: Højbjerg-mordet
– Lars Teilmann, Nordjyske Medier: Dødsfald i psykiatrien
– Ulrik Sass og Peter Rasmussen, Fyens Stiftstidende: Troels Frederik
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.