Når pressen er det farligste dyr i verden

  »Vi kom for at passe vores arbejde og deadlines - ikke for at slås.« Tekst: Kirsten Erlendsson, journalist, B.T.Vi finder os i meget. Danske journalister og presse-fotografer er ren flinkeskole, når det drejer sig om at dække en begivenhed, hvor der tilfældigvis er repræsentanter for det danske kongehus til stede.

»Vi kom for at passe vores arbejde og deadlines – ikke for at slås.«

Tekst: Kirsten Erlendsson, journalist, B.T.

Vi finder os i meget. Danske journalister og presse-fotografer er ren flinkeskole, når det drejer sig om at dække en begivenhed, hvor der tilfældigvis er repræsentanter for det danske kongehus til stede.

Vi har alle stor respekt og forståelse for det sikkerhedsarbejde, der desværre er nødvendigt efter 11. september, bomberne i Madrid og London og terrortruslerne mod Danmark.

Men at journalister og fotografer fra den skrevne presse ligefrem skal sættes i bur til en rockkoncert, som om vi er de farligste dyr i verden, er at gøre grin med mennesker, der prøver at passe deres arbejde.

Specielt når vi alle på forhånd skulle akkrediteres med cpr-numre og således var sikkerhedstjekket og godkendt til at dække Red Barnets og Rock 'n' Royal-fondens koncert på Rosenborg i august, hvor kronprinsparret deltog.

Fotograferne skulle møde to timer før koncertstart for at få sikkerhedstjekket udstyr, og det gjorde vi. At ingen tjekkede journalisternes computere kunne undre, men det var der åbenbart ikke givet besked om.

Derefter blev vi alle i samlet flok gennet hen til en lille indhegning. Her fik fotograferne besked på, at de kun måtte forlade 'buret' ledsaget af sikkerhedsfolk, og hvornår der var 'guidede' ture til at tage billeder af de kongelige og de optrædende kunstnere.

Journalisterne kunne frit bevæge sig rundt, men skulle der fotograferes, skulle der 'barnepige' med. Hvorfor fik vi aldrig at vide. Det var bare sådan – i øvrigt mens tilskuernes mobiltelefon-kameraer klikkede lystigt løs.

Første vigtige begivenhed var kronprinsparrets ankomst til Livgardens hovedbygning. Her var fotografer og journalister anbragt bag snore mellem søjlerne i indgangspartiet – og mandsopdækket af sikkerhedsfolk til alle sider.

Dørene ind til modtagelsesværelset var slået op, så fotograferne bag snoren på den ene side af indgangen slet ikke havde mulighed for at tage billeder i det splitsekund, Kronprins Frederik og Mary hilste på Red Barnets formand, Mimi Jacobsen, der i øvrigt sekunder forinden havde bedyret, at 'vi er til for at hjælpe hinanden'. Vrøvl.

Alt imens tv-kamerafolk uhindret løb rundt med kamera-linserne oppe i ansigtet på de kongelige, blev vi anbragt på en lille 'presse-ø' i telelinse-afstand af de prominente gæster, der sad linet op på snorlige stolerækker med deres private gæster.

Værsgo' og skyd. Så i gåsegang tilbage til buret, eskorteret af sikkerhedsbetjente.

Der blev også gjort kort proces over for de journalister, der forsøgte at få et par ord fra de kendte, der skulle kaste glans over velgørenheds-showet.

Nu var stemningen i 'presseburet' på kogepunktet, og vi talte højlydt om, at sikkerheds-
hysteriet da var totalt kogt over. Hvad med at bruge krudtet på the bad guys?

Samme pressefolk havde dagen i forvejen nærmest stået skulder ved skulder med Kronprinsesse Mary på institutionen Geelskov.

At sikkerhedsfolkene også talstærkt jagtede feststemte publikummer, der troede, de havde købt billet til en rockkoncert og ville op og danse foran scenen, var bare med til at fuldende billedet af et sikkerhedshysteri uden fortilfælde.

Hvem der havde forlangt mandsopdækning af den skrevne presse, fik vi aldrig svar på. Heller ikke hvorfor vi betragtes som den største sikkerhedsrisiko for kronprinsparret. Men Rosenborg-koncerten er et grelt eksempel på, hvor lidt respekt, der er for vores arbejde.

Ingen har interesse i at ødelægge det gode forhold, der er mellem kongehus og den danske presse. Vi kom for at passe vores arbejde og deadlines – ikke slås.

Kirsten Erlendsson har været journalist på B.T. siden 1972. Er p.t. på kulturredaktionen, hvor hun især dækker tv og medier. Hun har tidligere været formand for Mediejournalisternes Klub.

0 Kommentarer