”Når man ser sig omkring, er det svært at tale om en journalistisk krise”

”Graverjournalistikken fylder meget i mit hjerte, min hjerne og min fritid, men jeg tror også på, at man bliver en bedre journalist af at udfordre sig selv og se verden fra et nyt sted,” siger graverjournalist Eva Jung, som nu skifter job

Nu skal du efter seks år som graverjournalist være Bruxelles-korrespondent. Hvorfor det?

”Jeg elsker mit job. Graverjournalistikken fylder meget i mit hjerte, min hjerne og min fritid, men jeg tror også på, at man bliver en bedre journalist af at udfordre sig selv og se verden fra et nyt sted. Og med Brexit, EU-skeptiske partiers fremmarch, Putins pres på Europas grænser og en uforudsigelig amerikansk præsident synes jeg, det er et godt tidspunkt i historien at dække EU.”

Hvornår fandt du ud af, at du skulle være journalist?

”Mit første interview lavede jeg i 5. klasse med Bossy Bo og Jazzy H. Det var i Pumpehuset, og jeg kan huske, at Jazzy havde solbriller på indenfor, og jeg var overvældet over at få lov til at spørge Østkyst Hustlers om hvad som helst. Først en del senere indså jeg, at jeg skulle være journalist, for jeg var matematisk student, og alle omkring mig var læger, så det lå lidt i kortene, at jeg skulle fortsætte ad den vej. Måske fandt jeg bare ud af, at jeg ikke var lige så skarp som resten af familien, så da min dansklærer i gymnasiet påstod, at jeg var god til at skrive, tænkte jeg, at jeg ville gå benhårdt efter journalistuddannelsen.”

Du kom i praktik på Berlingske og har ikke forladt avisen siden. Hvorfor endte du der? 

”Jeg kan huske, at Christian Jensen (som dengang var chefredaktør, red.) stod til et arrangement før panikdagen og sagde, at uanset hvem du er – om du har været på Berlingske i to uger eller 10 år – så er det din historie, der kommer på forsiden, hvis du har den bedste idé. Det lød som et sted uden hierarki og primadonnaer, det kunne jeg godt lide.”

Foto: Kasper Palsnov

 

Hvordan endte du i gravergruppen? 

”Efter min praktik blev jeg ansat som kommunalreporter, men jeg lavede alt muligt andet end at dække København. Så blev der et barselsvikariat ledigt i gravergruppen, hvor Morten Frich (daværende graverchef, red.) tænkte, at jeg skulle sidde i nogle måneder. Og så endte jeg med at blive der. Allerede dengang oplevede jeg stor tilfredsstillelse ved at lave historier, hvor jeg har gjort mit bedste for komme ud i alle hjørner. Jeg har været forbi utroligt mange forskellige emner de seneste år. Og så er det rigtigt – som jeg fik at vide på praktikdagen – at jeg næsten aldrig har fået nej til en historie på Berlingske.”

Hvad er det værste ved at være graver?

”Det er et job, hvor friheden kommer med et stort ansvar. Der er god tid til at researche, men der er også store forventninger til resultatet. Det pres skal man kunne håndtere, og i de perioder, hvor man ikke føler, at man finder den gode historie, skal man lære at sige til sig selv, at det er okay. Der er også mange tunge etiske overvejelser forbundet med jobbet både i forhold til de cases, vi beskriver, og de magthavere, som afsløringerne i yderste fald kan få vidtrækkende konsekvenser for.”

Kan alle journalister lære at blive graverjournalister?

”Alle kan blive mere metodiske – også i en hverdag som nyhedsjournalist. Det handler om tankesæt. Man skal tænke lidt større end til dagen eller ugen efter. Mange redaktører tror sikkert, at alt dybdeborende journalistik tager et halvt år, og er derfor bange for at give medarbejdere tid. Men outputtet bliver ofte stort, når man har arbejdet med noget længe: Bedre historier, selvfølgelig – men også antallet af historier.”

Hvordan er den undersøgende journalistiks tilstand i Danmark i dag?                     

”Der bliver lavet virkelig meget god undersøgende journalistik i Danmark. Men det slår mig hver gang, jeg besøger kolleger i Norge og især Sverige, hvor stærk den undersøgende tradition er der. Foreningerne er større og stærkere end i Danmark. Og selv på mange af de mindste medier langt ude på landet afsætter de medarbejdere til at lave metodisk, kritisk journalistik i egentlige gravergrupper eller på rotationsordninger. Det kunne være fedt, hvis ledelserne af de regionale mediehuse herhjemme også turde satse endnu mere på den undersøgende journalistik.”

Hvad er branchens største udfordring?

”En af de største udfordringer er vel, at vi skal have fundet en rentabel forretningsmodel på nettet. Men når man ser sig omkring, er det svært at tale om en journalistisk krise.”

Så du er ikke bekymret?

”Jeg synes heldigvis, meget tyder på, at folk godt gider læse og betale for ordentligt indhold på nettet. Men det er klart, at vi skal gøre os umage.” 

 

0 Kommentarer