Når kommunen og medierne dækker det samme

Dronning Margrethe og Prins Henrik var ombejlede, da Kongeskibet lagde til i Ebeltoft. Kommunen ville dække arrangementet – og det udløste kritik fra Danske Medier om unfair konkurrence. Journalisten var med, og selvom pressen kan se et principielt problem, gik det uden kamp i praksis

En klynge fotografer og journalister står tæt i en lille indhegning i landsbyen Hornslet. Deres blikke og objektiver er rettet mod Dronning Margrethe og Prins Henrik, der ser på en flok dansende børn.

Regentparret er på besøg i Syddjurs Kommune. Lokalavisen Adresseavisen Syddjurs har to journalister og en fotograf ude, Aarhus Stiftstidende har sendt én mand af sted, og to af TV 2 Østjyllands tv-hold er en del af regentparrets følge.

Men det er også en vigtig dag for Syddjurs Kommune, der har hyret to freelancefotografer til besøget, samtidig med at to pressemedarbejdere smider opslag på Facebook, Instagram og kommunens hjemmeside i løbet af dagen.

Syddjurs Kommune har af Danske Medier – der er de private mediers talerør – fået kritik for selv at dække regentparrets besøg. Det er konkurrenceforvridende og i konflikt med de lokale mediers arbejde, lød det i en leder. Danske Medier ønsker indenrigsminister Karen Ellemann på banen.

Christian Kierkegaard, journalistisk direktør hos Danske Medier, forklarer Journalisten, at kommuner ikke skal bruge kommunikation på at brande sig, de skal nøjes med at informere borgerne.

»Vi mener, at kommunerne her kan være på vej ud på en glidebane, hvor det bliver et problem for de lokale medier, fordi det bliver sværere at fange brugerne, når de allerede har set nyheder og billeder fra besøget hos kommunen.«

Og dermed er kritikken en del af en samlet efterårsoffensiv fra Danske Medier, der også har foreslået, at dr.dk skal have login, så de private medier ikke får unfair konkurrence.

Kommunikationen.dk – der er DJ’s site om kommunikationsfaget – har interviewet journalist og redaktør Lars Norman Thomsen fra Adresseavisen Syddjurs. Han har påpeget, at han ikke ser kommunens dækning af kongehusets besøg som konkurrence.

Så hvad er op og ned?

Kommunen kan ikke forstå problemet

Fotograf Flemming Højer zoomer ud fra regentparret og forsøger at få den flagende tilskuermængde med i billedet. Han er en af kommunens hyrede fotografer og har tidligere været ansat i 35 år på Aarhus Stiftstidende, indtil han blev fyret i 2011. Han er glad for, at han har kunnet få freelancearbejde for kommunen, når der ikke længere var plads til ham hos de lokale medier.

Kommunikationsmedarbejder Mette Kaalby Ebbesen knokler med sit digitalkamera, mens en ung dreng og pige i matrostøj smiler til Adresseavisen Syddjurs’ fotograf på havnen i Ebeltoft. Det lykkes hende at få et foto af børnene bag fotografen, før de bliver ført videre. Mette Kaalby Ebbesen styrer Syddjurs Kommunes Instagram- og Facebook-profil i løbet af dagen. Det er særligt hendes arbejde, Danske Medier retter kritikken imod. En kritik, hun ikke kan forstå.

»Fokus for os er jo på at fortælle de kommunale historier. Hvad giver kommunen dronningen i gave? Hvornår ankommer regentparret? Og at takke de kommunale medarbejdere for dagens indsats. Det ser jeg som information fra kommunen. Ikke som noget, der tager fra de lokale medier,« siger hun.

Præcis som Flemming Højer hilser hun opgaven velkommen. Det er en af de mest spændende dage for hende i hendes tid hos Syddjurs Kommune. Hun har været ansat tre måneder i et løntilskudsjob og har sidste arbejdsdag tre dage efter regentbesøget. Derefter skal hun ud og finde et nyt job, allerhelst hvor hun kan arbejde med intern virksomhedskommunikation.

Redaktør: Kommunen skal ikke dække sit eget arrangement

Aarhus Stiftstidende og Adresseavisen Syddjurs mener, det er vigtigt at diskutere, hvad kommunen må. Situationen er ikke enkel. Dækningen kan overlappe. Men kommunen kan også sikre fokus på besøget og kaste gratis pressemateriale af sig til lokalmedierne.

Redaktør på Adresseavisen Syddjurs Lars Norman Thomsen føler sig på den ene side ikke udsat for unfair konkurrence. På den anden side mener han ikke, en kommune skal dække sig selv.

»Det er principielt forkert, at en kommune dækker sit eget arrangement. Der er ingen vandtætte skodder mellem det, der sker, og bedømmelsen af det. Kommuner skal ikke lave journalistik,« fastslår han og dvæler derpå ved, om det så er journalistik:

»Altså, vi skriver jo kritiske historier om kommunens brug af penge på begivenheden, som de for eksempel aldrig ville skrive,« siger Lars Norman Thomsen – der konkluderer:

»De laver markedsføring, ikke journalistik. Og det bærer deres dækning præg af.«

Pressebussen skærer uden at sænke farten skarpt til højre i Djurslands bakkede landskab.

Et sted bag dem på halvøens landeveje ræser en kortege med landrovere, politieskorte og Prins Henrik af sted. Kortegen kører mod Skandinavisk Dyrepark, hvor prinsgemalen skal se på isbjørne.

Det er her, den interessante royale historie kan være, forklarer Billed-Bladets fotograf Lars Laursen, der har arbejdet med royalt stof i 20 år.

»Du skal virkelig kunne programmet for dagen udenad. Så kan du se, hvor de små historier er. Historien i historien. Det er dem, vi leder efter, som vi kan lave til journalistik senere,« lyder rådet fra Lars Laursen.

Kommunens fokus er lidt anderledes, forklarer freelancefotograf Flemming Højer. Her er opgaven at få billeder, kommunen kan brande sig med. Men når det handler om Prins Henrik og isbjørnene, så er hans opgave den samme som pressens udsendte. Stort set.

»Det er jo præcis de samme vilkår, vi er her på. Jeg vil måske forsøge at få flere af de lokale med i billederne, så folk kan se sig selv på kommunens hjemmeside. Men i denne situation er der ikke meget, vi og de lokale medier kan gøre anderledes,« siger Flemming Højer.

En storm i et glas vand?

Hele dagen farer Syddjurs Kommunes kommunikationskonsulent Ole Bjarke Nielsen af sted for at hjælpe og holde styr på regenter og presse. Han dækker ikke selv besøget, men har stået for kommunens strategi. I hans øjne er den ikke problematisk.

»Den her debat er en storm i et glas vand. Jeg forstår ikke, hvordan pr kan ses som journalistisk dækning. Lokalpressen finder jo historier, vi ikke finder. Som for eksempel en dreng, der helt uden for programmet gav dronningen en buket. Det har vi jo selvfølgelig ikke,« siger Ole Bjarke Nielsen, der kan fortælle, at kommunen har ladet Aarhus Stiftstidende bruge kommunens billeder.

Både Adresseavisen Syddjurs og kommunen laver store billedgallerier fra besøget på deres hjemmeside. Det er her, dækningen af besøget støder mest sammen mellem kommune og lokalpresse. Synes han, det er et problem?

»Måske, men vi ville nok vælge nogle billeder ud, som passer bedst til vores vinkel. Vi deler nogle gange også Adresseavisens historier på vores Facebook-profil, og de kan bruge ting, som vi har produceret. Jeg ser ikke et modsætningsforhold, men et samarbejde,« siger Ole Bjarke Nielsen.

0 Kommentarer