Når han ikke længere er mediernes darling…

I Harlem venter de i spænding. Også på Amsterdam News hvor chefredaktøren frygter, at Obama får det svært i mainstream medierne. Hvis han bliver valgt.

I Harlem venter de i spænding. Også på Amsterdam News hvor chefredaktøren frygter, at Obama får det svært i mainstream medierne. Hvis han bliver valgt.

»Selvfølgelig er der stadig racisme i de amerikanske mainstream medier!«.

Ordene kommer fra Elinor Tatum, chefredaktør på Harlem-avisen Amsterdam News. Den 37-årige journalist og chefredaktør mener, at den almindelige presse har behandlet Barack Obama anderledes end hans modkandidater. Ikke nu. Men tidligere gjorde de. Og de kommer til det igen.

Hvor ser du racismen, spørger jeg forsigtigt. På udebane i Harlem. Spørgsmålet føles lidt dumt her få timer før valget, hvor advarslen om Barck Obama som »for farlig og for radikal for Amerika« kører over skærmen. Den kommer fra McCain-lejren.

»Hvor ser det du den ikke?!« lyder svaret fra Elinor Tatum. Racismen i medierne, altså. Jeg har taget subwayen på tværs af Manhattan for at spørge hende, hvordan en avis med 100 år gamle rødder i det sorte USA dækker valget sammenlignet med andre medier.

Der hænger en iturevet Obama-plakat, dér hvor jeg kommer op på gaden på 125th Street. Her er ingen skyline, ingen smarte tøjbutikker, ingen små kaffebarer med Wifi, som det ellers vrimler med syd for Central Park. Husene kunne godt trænge til en kærlig hånd, og flere af butikkerne har stadig skodderne trukket for her klokken et om eftermiddagen.

Lige om hjørnet ligger Amsterdam News på Frederick Douglas Boulevard.
»Vi dækker valget fra det sorte samfunds synsvinkel«, siger chefredaktøren. Der er ikke nødvendigvis en ideologisk forskel på de sorte medier og mainstream-medierne. Men der er forskel på, hvem der kommer til orde i spalterne. Når en journalist fra The New York Times ringer til en valgforsker på Columbia, så ringer reporteren på Amsterdam News til en ekspert fra Howard eller City College, siger Elinor Tatum. De to sidste er universiteter med overvejende sorte undervisere og studerende.

»Vi opsøger bevidst farvede eksperter. Og er det samme med politikere. Hvor de taler med hvide politikere, taler vi med de sorte«, siger hun. Derfor hører læserne ifølge Elinor Tatum nogle andre stemmer i hendes avis, end de gør i de fleste andre medier.

Taber på lang sigt
De fleste i og uden for bygningen på Frederick Douglas Boulevard er sorte. Også receptionisten hos Amsterdam News, der er meget spændt på valget. Der er brug for forandring, siger hun. Folk mister deres arbejde, deres sundhedsforsikringer og deres hjem. Men hun er også nervøs, for hun har før set, at der er sket »underlige ting i sidste øjeblik«.

Jeg køber den seneste udgave af Amsterdam News af hende. Den udkommer en gang om ugen.
»Stem! Stem! Stem!« lyder opfordringen til avisens 80.000 overvejende sorte læsere på forsiden lige over et billede af en smilende Barack Obama. Forsidehistorien starter med et 14-linier langt Malcolm X-citat. Der skal ikke mange timers billed- og tekstanalyse til at afsløre, at der trækkes historiske linier mellem borgerrettighedsforkæmperen Malcolm X og det nye håb, Barack Obama.

»Der er en forventningsfuld stemning. Men folk sidder på nåle, fordi der stadig er en mulighed for, at han ikke vinder. Det gør folk bange. For hvad vil der ske, hvis han ikke vinder?«, siger Elinor Tatum.

Men selvom Barack Obama vinder valget, bliver det ifølge chefredaktøren op ad bakke for USA's første afroamerikanske præsident. Lige nu er han mediernes darling. Men hun forudser, at pressen vil kaste sig over ham, når han løber ind i problemer.

Det kommer han helt sikkert til.

»Han arver jo et komplet rod fra Bush. Så selv om han vinder, så vil han i manges øjne tabe på længere sigt. Han skal vende situationen helt, og det er jo fuldstændig umuligt. Og så vil de vil sige: Se hvad der sker, når du sætter en sort mand ind på USA's højeste post«, siger Elinor Tatum.
»Det skræmmer mig virkelig«, siger hun.

Læs tidligere postkort fra Marie Louise Sjølie fra serien: Midt i valg-orkanen.

0 Kommentarer