Når barsel truer firmaet

Sørg for at bevare synligheden og hav faste samarbejdspartnere, som du henviser kunder til. Sådan lyder rådene til de freelancere og selvstændige, der er bange for, at kunderne forsvinder under barsel.

Sørg for at bevare synligheden og hav faste samarbejdspartnere, som du henviser kunder til. Sådan lyder rådene til de freelancere og selvstændige, der er bange for, at kunderne forsvinder under barsel.

FREELANCE. Julie Lindegaard er på barsel. Hun er bekymret for, om kunderne i Lindegaard Kommunikation stadig er der, når hun kommer tilbage, selv om hun har lavet en aftale med underleverandører om, at de laver nogle af opgaverne, mens hun er væk.

»Nogle af kunderne finder måske selv en anden løsning eller bliver så glade for underleverandøren, at de ikke kommer tilbage. Når min barsel er slut, skal jeg lave noget salgsarbejde for at få mit firma i gang igen,« siger hun.

Blandt selvstændige er Trine Kolding den, man peger på, når spørgsmålet handler om, hvordan man planlægger sin barsel som selvstændig eller freelancer. Trine Kolding har kursusvirksomheden Tid & Tanke, og hendes speciale er tid og planlægning. Både Trine og hendes mand er selvstændige, og de havde barsel i 15 måneder i alt, da de i 2005 fik tvillinger.

»Inden vi fik tvillingerne, planlagde vi, hvornår vi hver især skulle holde barsel, alt efter hvordan det passede med vores højsæsoner,« fortæller Trine Kolding. Inden hun gik på barsel, plejede hun sit netværk grundigt, og hun lavede en samarbejdsaftale med en konkurrent, som hun henviste til. Hun producerede en række nyhedsbreve, som blev sendt ud under barslen, så kunderne ikke glemte hende.

»Det allervigtigste er at være synlig. Jeg havde involveret mig i den daværende debat om en central barselsfond, og da jeg samtidig arbejder i en snæver niche, gjorde det, at jeg blev interviewet cirka en gang om måneden, selv om jeg var på barsel,« fortæller Trine Kolding. Hun anbefaler, at freelancejournalister planlægger at lave et par artikelserier, mens de er på barsel, så kunderne kan se, at de er der endnu.

De sidste tre måneder, inden hun gik på barsel, sagde Julie Lindegaard nej til kunder, fordi hun vidste, hun var ved at lukke ned. Hun kan i teorien følge Trine Koldings råd og holde liv i firmaet ved at arbejde under barslen, men frygter så, at hun bliver trukket i barselsdagpenge, selv om hun ikke direkte tjener penge på det, hun laver.

»Hvis jeg laver momsregnskab, giver det ikke i sig selv penge, men jeg kan alligevel ikke få barselsdagpenge, når jeg laver det. Jeg har ikke kunne finde nogen retningslinjer for, hvad jeg må, og hvad jeg ikke må. Jeg er for eksempel i tvivl om, hvorvidt det er arbejde, at jeg taler med dig nu,« fortsætter Julie Lindegaard, der skrev en bog, lige inden hun gik på barsel. Bogen udkommer til maj – og Julie ved ikke, om det er arbejde, når hun laver PR for bogen.

Konsulenterne i Dansk Journalistforbund er ikke blevet mødt med spørgsmålet om, hvad man må, når man er på barsel. »Jeg tror, medlemmerne blot accepterer, hvad kommunerne siger, for vi er aldrig blevet konfronteret med den problemstilling. Men det bygger jo på et skøn i kommunerne, hvad der er arbejde, og hvad der ikke er. I sidste ende må de selvstændige journalister jo gå til den sociale ankestyrelse, hvis de er uenige i kommunens afgørelse,« siger Christian Dølpher, der er juridisk konsulent i Dansk Journalistforbund.

Selv om Trine og Julie er enige om, at selvstændige godt kan holde barsel, erkender de, at det er svært. »Jeg ved, at mange af mine veninder venter med at blive selvstændige, til de har fået deres børn, fordi det er så svært at have barsel som selvstændig. Og det, synes jeg, er et problem, når samfundet både vil have flere selvstændige og flere børn. Jeg skal i hvert fald ikke have flere børn som selvstændig,« siger Julie Lindegaard. /

Selvstændig

Som selvstændig kan man enten få fulde, halve eller ingen barselsdagpenge, hvilket betyder, at man får udbetalt 50 procent af barselsdagpengene, hvis man arbejder op til 50 procent

af tiden. Arbejder man me-re end halvdelen af tiden, får man ingen barselsdagpenge. Det er op til kommunerne at vurdere, hvad der defineres som arbejde.

Man kan godt have både et barn og et firma. Men det er svært, konkluderer Julie Lindegaard, der ikke skal have flere børn som selvstændig.

0 Kommentarer