Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
13:11 19.04.2022 Sandra Kaarsgaard

Ombudsmanden kritiserer nævn for sager om aktindsigt

Miljø- og Fødevareklagenævnet er for længe om at behandle klager om afviste aktindsigtanmodninger.

Det skriver Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse.

Sagsbehandlingstiden efter offentlighedsloven er steget fra omkring 102 arbejdsdage i 2020 til 240 arbejdsdage i 2021, mens behandlingstiden efter miljøoplysningsloven er på omkring 100 dage både i 2020 og 2021.

Ifølge offentlighedsloven skal klageinstansen have færdigbehandlet klager om aktindsigtafgørelser inden for 20 dage fra modtagelsen af klagen, medmindre det ikke er muligt – for eksempel på grund af kompleksitet eller omfang.

”Princippet om offentlighed i forvaltningen bygger på den forudsætning, at også klagesager om aktindsigt skal behandles hurtigt. Lange sagsbehandlingstider svækker bl.a. journalisters mulighed for at få adgang til relevant og aktuelt nyhedsmateriale. Derfor er det meget beklageligt, at Miljø- og Fødevareklagenævnets sagsbehandlingstider på dette område har været alt for lange,” siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, i pressemeddelelsen.

Ifølge Miljø- og Fødevareklagenævnet skyldes en del af den ekstra ventetid, at nævnet har afsluttet nogle meget langtrukne klagesager om et forsyningsselskab, der ikke ønskede at medvirke.

Ifølge Folketingets Ombudsmand har Miljø- og Fødevareklagenævnets igangværende sager om aktindsigt også en gennemsnitlig behandlingstid på 100 under dage. Det vil sige, at en del af sagerne også vil have længere ventetid, end lovgivningen tillader.

SENESTE NYT

Flere nyheder