search

Næstformand i DJ beklager anklage om sladderkultur mod eks-medarbejdere

DJ’s næstformand anklagede eks-medarbejdere for at gå med sladder, da de stod frem i forbindelse med anklager om sexchikane og usund kultur i DJ. ”Det vil klæde DJ’s ledelse at give en undskyldning,” siger eks-medarbejder. Nu beklager DJ-næstformand Tine Johansen sin udtalelse

Da to tidligere studentermedhjælpere og tre tidligere medarbejdere i november stod frem i Journalisten og berettede om anklager om sexchikane i DJ og en problematisk kultur i forbundet, fik de tre tidligere medarbejdere følgende ord med på vejen af DJ’s næstformand:

”Det lyder, som om problemet er en usund sladderkultur, hvor nogen har været ivrige efter at viderebringe rygter uden at gå til ledelsen og få gjort noget ved det. Men jeg tror og håber, at det problem forsvandt med de medarbejdere,” sagde Tine Johansen dengang til Journalisten.

Den udtalelse udløste kritik fra DJ-medlemmer på sociale medier og fra et hovedbestyrelsesmedlem, som i Journalisten kaldte det problematisk, at næstformanden ”skyder tilbage på budbringerne” i stedet for at lytte til kritikken. Dengang lykkedes det ikke for Journalisten at få et interview med Tine Johansen om hendes udtalelse.

Onsdag landede så den længe ventede advokatundersøgelse om anklagerne.  Undersøgelsen har ikke kunnet finde dokumentation for, at der har fundet sexchikane sted, men DJ’s ledelse konkluderede alligevel, at der var noget at komme efter.

”Der har været tale om en uhensigtsmæssig adfærd fra én medarbejder, og der har været en uhensigtsmæssig kultur i dele af DJ. Det har fået hovedbestyrelsen til at indlede forhandlinger om fratrædelse med en mellemleder i forbundet,” skriver DJ i sin pressemeddelelse.

Hverken tak eller undskyldning til eks-medarbejdere

Her bliver det også beskrevet, at DJ-formand Lars Werge har taget kontakt til de to tidligere studentermedhjælpere og givet dem en personlig undskyldning og takket dem for at bringe sagen frem.

Men derimod er der ikke nogen tak til de tre tidligere medarbejdere eller en undskyldning for næstformandens udtalelse om, at de skulle repræsentere en sladderkultur. Blot en gentagelse af en tidligere fremført generel beklagelse over DJ’s håndtering af sagen. 

”Vi håndterede sagen forkert fra start, og det vil vi gerne endnu en gang beklage,” siger Lars Werge i pressemeddelelsen.

”Det var drønubehageligt”

To af de tidligere medarbejdere fortalte torsdag til Journalisten, at de ikke har fået en undskyldning. En af dem er Kirstine Baloti, som sagde op i DJ i 2016 for i stedet at blive faglig konsulent i HK.

Hun anerkender, at det først og fremmest er de to tidligere studentermedhjælpere, som har krav på en undskyldning, men: 

”Det vil klæde DJ’s ledelse at give en undskyldning. Det var drønubehageligt at blive skudt i skoene, at jeg havde et hævnmotiv, og at jeg gik med sladder. Jeg blev chokeret over næstformandens ord. DJ’s ledelse bør gå ud og sige, at de er kede af den specifikke udtalelse,” siger Kirstine Baloti.

”Det har været en hård omgang for alle. Men det må siges nu at stå klart for alle, at der var et problem med en specifik mellemleder, ikke et problem med en usund sladderkultur,” siger hun.

”Sender skidt signal til nuværende medarbejdere”

”Jeg kan i princippet være lidt ligeglad med den bemærkning, for jeg er ikke ansat i huset mere. Men det sender et skidt signal til de nuværende medarbejdere. Sådan en udtalelse skaber ikke tillid hos medarbejderne til, at de trygt kan fortælle ledelsen om problematiske forhold,” siger Kirstine Baloti.

Jonas Thing var en anden af de tidligere medarbejdere, og han er i dag udviklingskonsulent i HK. For ham er det ikke afgørende med en undskyldning.

”Det er jeg ligeglad med. Det her har aldrig handlet om mig. Jeg er bare glad for, at det er afsluttet nu,” siger Jonas Thing.  

Den tredje tidligere medarbejdere er Louise Theil, som i dag er teamleder for karrieretelefonen i HK. Hun ønsker ikke at udtale sig, fordi hun har brug for at lægge sagen bag sig.

Werge: Står ikke øverst på min liste

Journalisten forsøgte torsdag at få et interview med DJ-næstformand Tine Johansen om kritikken. Men hun henviser i stedet til DJ-formand Lars Werge, fordi ledelsen har besluttet, at kun han udtaler sig om advokatundersøgelsen.

Hvorfor har I ikke givet de tre tidligere medarbejdere en personlig undskyldning for, at næstformanden anklagede dem for at gå med sladder?

”Nu var det i går (onsdag red.), at vi lukkede sagen i hovedbestyrelsen. Der ringede jeg til de allermest centrale personer i sagen. Vi har i øjeblikket forhandlinger i gang med medarbejdere, der vender tilbage, og fratrædelsesforhandlinger med en medarbejder, der er blevet opsagt. På min liste og det opdrag, jeg har fået fra hovedbestyrelsen, der er det ikke en personlig undskyldning for en udtalelse i en artikel, der står allerhøjest,” siger Lars Werge.  

”Det her er primært en sag mellem næstformanden og de konkrete personer. I min håndtering af sagen handler det mest om sagens centrale aktører og de nuværende medarbejdere, som naturligvis har været meget rystede over det her forløb,” siger han.

Hvordan kan DJ’s nuværende medarbejdere stole på, at de trygt kan gå til ledelsen med problematiske forhold, når de tidligere medarbejdere blev skudt i skoene, at de gik med sladder?

”Det er et spørgsmål om tillid. Og det er det, som hele denne øvelse går ud på: At opbygge den nødvendige tillid i organisationen,” siger Lars Werge.  

Næstformanden beklager sine ord

Efter interviewet med Lars Werge har Journalisten bedt Tine Johansen om at genoverveje sit nej til at stille op til et interview om sagen. Hun beklager nu sin konkrete udtalelse om, at de tidligere medarbejdere repræsenterede en sladderkultur. 

”Lars Werge og jeg har på det kraftigste udtrykt, at vi ikke fik håndteret denne sag ordentligt fra begyndelsen, og jeg beklager, at jeg har brugt ordet sladderkultur,” siger Tine Johansen.

”Jeg indrømmer, at det var et meget dårligt ord at bruge i den sammenhæng. Det var udtryk for en dyb forundring over, at man har gået rundt med den viden i otte år uden at gå videre med den. Derfor er vi nødt til at lave mere trygge indberetningssystemer og måske en decideret whisteblower-ordning,” siger Tine Johansen.

Hun erkender, at hun og DJ-formanden hidtil ikke har beklaget den konkrete udtalelse.

Hvorfor har du ikke undskyldt eller beklaget din udtalelse om de tidligere medarbejdere, før jeg ringer til dig?

”Vi har mange gange undskyldt for vores håndtering af denne sag, og den udtalelse er en del af den håndtering,” siger Tine Johansen. 

Vil du overveje at give de tidligere medarbejdere en personlig undskyldning for din udtalelse om, at de repræsenterede en sladderkultur?

”Jeg er ked af, at jeg brugte det ord. Omverdenen reagerede meget kraftigt på den udtalelse. Nu beklager jeg. Og jeg går ud fra, at Kirstine og de andre tidligere medarbejdere ikke føler, at min beklagelse er mindre, fordi de skal dele den med andre,” siger Tine Johansen. 

Journalisten har været i kontakt med den mellemleder, som DJ nu forhandler om en fratrædelse med. Men han ønsker ikke at udtale sig, så længe forhandlingerne pågår.

Kommentarer
9
Mette Boysen
19.01.18 13:21
Kære Lars og Tine,

Kære Lars og Tine,
Jeg håber ikke, at alle jeres undskyldninger alene kommer nu, fordi det ligger i et opdrag fra hovedbestyrelsen. Jeg kan virkelig være i tvivl. Det virker dybt utroværdigt på mig og får mig til at tvivle alvorligt på jeres dømmekraft. Det er svært for mig at have tillid til jer som ledelse lige nu, og jeg overvejer derfor, om DJ er det rette forbund for mig. Venlig hilsen Mette Boysen
Fremhævet af Journalisten
Louise Theil
19.01.18 16:31
Kære Tine.

Kære Tine.
Jeg havde, som det fremgår af artiklen, egentlig besluttet mig for at lægge alt det her bag mig. Men jeg bliver simpelthen så ked af din udlægning, at jeg er nødt til at kommentere. Vil du ikke nok være sød at stoppe med at udtale dig fejlagtigt og skråsikkert om fortiden? Jeg har i alle de år, jeg har været ansat i DJ løbende indberettet uhensigtsmæssigheder til ledelsen. Det fremgår af mit 13 siders lange skriftlige vidnesbyrd og 2 timer lange interview med DJs advokat. Skulle der sidde en tidligere medarbejder eller nuværende medarbejder i DJ med viden, som du mener, skulle have været indberettet - vil du så ikke godt tage din del af ansvaret og sammen med dine ledelseskolleger stille jer selv spørgsmålet: Hvorfor har vi/de mon ikke haft modet til det?
Med håbet om, at eventuelle fremtidige indberetninger til DJs ledelse vil blive mødt med empati, nysgerrighed og åbenhed.
Venlig hilsen Louise Theil
Fremhævet af Journalisten
Michael Kjærgård
19.01.18 22:16
Formentlig det mest
Formentlig det mest inkompetente formandskab i DJ’s historie.
Fremhævet af Journalisten
Luci Smith
20.01.18 11:57
Jeg vil gerne tilslutte mig
Jeg vil gerne tilslutte mig Sara Høyrups kommentar fra 22/11-17 til artiklen DJ Ledelse får kritik for svar på anklager om sexistiske kultur. Jeg har tænkt over denne sag og skrev også en kommentar med en #Me,Too tema for nogle måneder siden. Det resulterede i, at jeg blev kontaktet af en medarbejder på Journalisten der ønskede at interviewe mig om mine oplevelse af sexchikane. Det viste sig meget hurtigt, at han skulle gøre det hele på sine præmisser og jeg valgte at sige nej til at medvirke til en telefoninterview mellem jul og nytår eller et møde på det tidspunkt. Er man blevet en del af en sexchikane sag, der aldrig er blevet udredt, har man ikke lyst til at få rippet op i det og blive efterladt snøftende og med den trauma, man fik for 30 år siden.

Jeg er meget enige med Sara Høyrup og andre, der har påpeget, at man ikke oplever en lydhørhed hos Forbundsledelsen. Jeg fornemmer meget kraftigt, at der er en masse kompetance, men at det kompetance måske ikke længere passer til de mennesker, der arbejder i en del forskellige jobs og hvis timer hænger i en tynd snor i forhold til, hvad de kan tage sig betalt og hvordan arbejdsforholdene er skruet sammen. Jeg kender adskillige, der har fundet andet bibeskæftigelse. Situationen har ændret sig ret meget fra dengang der var mange aviser og blade med faste medarbejdere til i dag, hvor folk ansattes meget mere løst eller skal først kradse opgaverne ind, derefter forhandle løn og så kradse penge ind.

Som Kreds 1 medlem, er jeg ikke overbevist om, at det med status quo er måden man bedst tjener de medlemmer, der helt tydeligt er nogle andre end de, der var i job for 25-30 år siden, 15 år siden eller 10. Forbundets Ledelse skal lytte.

Også i spørgsmålet om fusion og flytning har vi forsøgt at sige, at vi har det godt med DJ og godt med at komme ind på Gammel Strand, hvor der trods alt er noget fagligt historie og ambiance til stede. Det er besværligt for mig, der bor på Amager, at komme til Høje Tåstrup eller Ørestad, på trods af, at jeg bor på Amager. Sådan er det, når man ikke har en bil.

Det vil klæde vores Forbundsledelse, uanset udfaldet af denne undersøgelse af DJ's Kultur, at lytte til medlemmerne. Og måske lave flere små, ikke kostbare undersøgelser. Det sete afhænger, af øjenene, der ser. Det gælder vel også i forhold til at lytte og hvad man hører.
Fremhævet af Journalisten
Ida Sønderby Rosgaard
20.01.18 15:10
Kære Louise Theil!

Kære Louise Theil!

Tak, fordi du ikke bare lukker øjne, ører og mund, som så mange andre desværre gør her.

Når du skriver, at du har "løbende indberettet uhensigtsmæssigheder til ledelsen", mener du så med "ledelsen" den administrative ledelse og/eller den politiske ledelse? Og vil du sætte navn på de personer, som kender til dine indberetninger?

Som medlem af DJ og tidligere politisk aktiv har jeg stærkt brug for at vide det.

Og jeg håber meget, at du vil svare her, så alle kan se det. Men hvis du ikke har lyst til det, håber jeg, at du vil ringe eller skrive direkte til mig.

Tak igen. Og tak til alle jer, der er stået frem - både Sigrid og "Josefine" og dig, Louise, og Kirstine og Jonas!

Kærlig hilsen
Ida
Fremhævet af Journalisten
Ida Sønderby Rosgaard
20.01.18 15:39
Nå, nu ser jeg lige i en
Nå, nu ser jeg lige i en anden artikel, at du i hvert fald har indberettet det til tidligere udviklingschef Per Nielsen.

Men han vil ikke udtale sig i dag, fordi han er pensioneret. Det er da meget belejligt.

Jeg kan dog se, at Per Nielsen har været inde og like både Lars Werges og Tine Johansens opslag på Facebook om sexchikanesagen den 17.1.2018. Det kan man åbenbart godt som pensioneret!?

Jeg kan også se, at "Martin", der jo er suspenderet og i øjeblikket forhandler en måske uretmæssig fratrædelsesgodtgørelse, også har været inde og like lidt.

Hold nu kæft. Hvad foregår der? Og hvem leder egentlig DJ???
Fremhævet af Journalisten
Andrey Kazankov
25.01.18 14:32
Når jeg læser Tine Johansens
Når jeg læser Tine Johansens 'undskyldning', så kan jeg da kun se mere af det samme - bortforklaringer og "en dyb forundring over, at man har gået rundt med den viden i otte år uden at gå videre med den" (de GIK jo videre med det - men ledelsen fulgte ikke op på det). Det ville være på sin plads med en ægte og helhjertet undskyldning i stedet for en ny omgang udenomssnak.
Fremhævet af Journalisten
Sara Høyrup
25.01.18 15:52
Ja, det gør åbenbart helt
Ja, det gør åbenbart helt ondt på ledelsen at sige sådan rigtigt og uforbeholdent undskyld og uden liiige at skulle lashe lidt mere ud efter dem, man har været grov over for. Hvis ledelsen har det så stramt med at beklage, skulle ledelse være lidt mere tilbageholdende med, hvad den beskylder andre for?
Fremhævet af Journalisten
Sara Høyrup
25.01.18 16:03
Med overhængende risiko for
Med overhængende risiko for igen at blive slettet og skældt ud for angiveligt at spamme, når jeg forsøger at trække tråde til ledelsens aktuelle ageren og den angivelige nye, sunde kultur i forbundet og alt det der med at, "man kunne da bare have sagt det", vil jeg godt endnu engang opfordre DJ's lederskab til at beklage, at formanden uberettiget har beskyldt mig for dokumentfalsk, og næstformanden har trukket det i land med en sir bemærkning, der intet havde med beklagelse at gøre. Ledelsen må også meget gerne holde op med at forsøge at marginalisere mig med trusler om eksklusion og fratagelse af adgangen til rådgivning som respons på min faglige kritik af forbundsformandens and 27/10-17 om presseforholdene i Catalonien - en officiel udtalelse, som ledelsen også oplagt kunne beklage over for både den spanske ambassadør og medlemmerne af forbundet.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen