Næse for ligestilling

Chefredaktøren for Horsens Folkeblad, Jens Bebe, modtager i år den såkaldte K2-næse fra kvindenetværket K2, fordi avisen har for få kvinder i topledelsen. Jens Bebe kalder det »en gang pladder«.

Chefredaktøren for Horsens Folkeblad, Jens Bebe, modtager i år den såkaldte K2-næse fra kvindenetværket K2, fordi avisen har for få kvinder i topledelsen. Jens Bebe kalder det »en gang pladder«.

KØN. Formanden for Danske Dagblades Forening, Jens Bebe, er årets modtager af den såkaldte K2-næse. Prisen uddeles af kvindenetværket K2, og Jens Bebe modtager næsen, fordi han som administrerende direktør og chefredaktør for Horsens Folkeblad ikke har kvinder ansat i den redaktionelle topledelse – hverken på Horsens Folkeblad eller Midtjyllands Avis, som Horsens Folkeblad ejer en tredjedel af.

Jens Bebe mener, at K2's tal er ramt helt ved siden af.
»Jeg synes, det er en gang pladder. Dårlig research. Man har slet ikke kigget på, hvordan hierarkiet er bygget op på avisen,« siger han.

Med K2's ord er Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis en del af mediebranchens "rådne banan", fordi der ikke er kvinder i de øverste ledelseslag – direktører, chefredaktører og redaktionschefer.

Men ifølge Jens Bebe er forklaringen, at Horsens Folkeblads organisation ikke kan sammenlignes med andre medievirksomheder.
»Vi er et lille bladhus, og vi slynger ikke om os med fine redaktørtitler. Der er faktisk slet ikke nogen med titlen 'redaktionschef' på Horsens Folkeblad,« siger Jens Bebe.

Han henviser til, at avisens største redaktion, Horsens-redaktionen, har en kvindelig leder, der har et stort ansvar og 14-15 medarbejdere. I alt er to ud af seks redaktioner ledet af kvinder.

Ifølge Jens Bebe er der blot tre personer i ledelsen på Horsens Folkeblad. Er det grundlag nok til at give ham K2-næsen?
»Jens Bebe får prisen, fordi der mangler kvinder i toppen af Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis – og fordi han er formand for Danske Dagblades Forening. I stedet for at finde undskyldninger bør han se på tallene og overveje, om der er noget, han kan ændre,« siger Karen Gahrn, redaktionschef på Psykologi og styregruppemedlem i K2.

Hun forklarer, at næserne uddeles på baggrund af undersøgelsen blandt 36 mediearbejdspladser og indstillinger fra kvindenetværkets medlemmer.

Jens Bebe stiller sig helt uforstående over for, at han som bestyrelsesformand for Midtjyllands Avis bestemmer, hvilke medarbejdere avisen ansætter. Han er kun med til at sætte direktionen.
»Det ville da virke besynderligt, hvis jeg som bestyrelsesformand gik ind og bestemte, hvem de skulle ansætte.«
Karen Gahrn mener omvendt, at Jens Bebe som bestyrelsesformand har et stort ansvar.

»Vi håber, at han som formand vil være med til at sætte fokus på kvinder i ledelse,« siger Karen Gahrn og henviser til DR, som er en af de mediearbejdspladser med flest kvinder i ledelsen.

»På samme måde har DDF jo mulighed for at sætte en dagsorden, hvis de vil. Mit gæt er, at ligestilling blandt mediechefer ikke har været på dagsordenen ret mange gange.«

Mens Jens Bebe modtager den lidet flatterende K2-næse, går den mere positive K2-pris til Weekendavisen. Ud over chefredaktør Anne Knudsen er fem ud af syv redaktører på Weekendavisen kvinder. Anne Knudsen har dog ikke forfremmet kvinderne på grund af deres køn, siger hun.

»Jeg har bare forfremmet de dygtigste. Jeg tror ikke, at talent er fordelt efter kromosom, og det har ikke været mit ideal, at kvinder skal dominere i ledelsen. Faktisk synes jeg, at køn er uvedkommende, fordi mennesker er så forskellige,« forklarer hun.

Hun tror, at Weekendavisen som arbejdsplads appellerer til kvinder – og mænd med små børn – fordi der er gode muligheder for at have et liv ved siden af arbejdet.
»Det giver ikke ekstra point hos mig, at man går sent hjem.«

De fleste af Weekendavisens redaktører har Anne Knudsen holdt øje med, siden de var skribenter.
»Men det er jo bare ordentlig personalepolitik, at man som chef ser på medarbejdernes udviklingspotentiale.«
Årets K2-undersøgelse viser, at der er 26 procent kvindelige ledere på mediearbejdspladserne. Det er præcis det samme tal som for to år siden.

K2-næsen og K2-prisen blev uddelt 2. november. Da Jens Bebe og Anne Knudsen blev interviewet, vidste de ikke, at de fik henholdsvis K2-næsen og K2-prisen – kun at de var nominerede.

0 Kommentarer