search

Når mediebossen tuder

Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, slår mig ikke som værende den, der sætter sig ned og tuder.

Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, slår mig ikke som værende den, der sætter sig ned og tuder. Men hun kommer umanerligt tæt på i sit seneste indlæg på chefredaktørens blog, hvor hun begræder den globale avisbranches kollektive og voldsomme nedtur. Fuldt forståeligt, i øvrigt, når man anskuer verden fra hendes skrivebordsstol.

Problemerne med det er flere. For det første løser det ikke noget at konstatere, hvordan verden nu engang ser ud – det kan tværtimod være starten på at finde ud af, hvad der så skal ske. Hvordan man skal overleve. For det andet er Lisbeth Knudsens argumentation en slet skjult opfordring til endnu mere konkurrenceforvridende mediestøtte, hvilket i sig selv er problematisk, fordi det ikke bare skævvrider konkurrencen, men også skaber et afhængighedsforhold til statsmagten med de store checks.

Sidst, men ikke mindst sætter Lisbeth Knudsen lighedstegn mellem journalistik og aviser. Det er helt forkert. Aviser er blot en distributionsform. Samfundet ville ikke begræde, hvis aviserne pludselig var væk – samfundet ville begræde, hvis journalistikken pludselig forsvandt.

Af samme grund er det måske også tid til at tørre øjnene og gå i brechen for journalistikken – og så opgive en distributionsform, som tiden er godt på vej til at løbe helt og altafgørende fra? Personligt tror jeg på dette udgangspunkt, fordi fokus på journalistikken og hvordan man bevarer den uden at være omklamret af en trykpresse, bør åbne op for nye tanker omkring distribution og dertil hørende forretningsmodeller, der set over et længere perspektiv kan sikre den journalistiske vagthunds eksistens og integritet.

Nogle gange skal skoven brænde helt ned, for at noget nyt kan spire.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen