Mystisk notat på vej ind mod centrum af skattesagen

Notat, som BT brugte til Cavling-indstilling er identisk med det ni siders notat, som departementschef Peter Loft skulle aflevere til SKAT København. Peter Lofts notat byggede på notat, som BT havde sendt til Peter Arnfeldt. Tidligere skatteminister Troels Lund skal grilles i skattesagskommissionen tirsdag. (Rettet 16:04)

Notat, som BT brugte til Cavling-indstilling er identisk med det ni siders notat, som departementschef Peter Loft skulle aflevere til SKAT København. Peter Lofts notat byggede på notat, som BT havde sendt til Peter Arnfeldt. Tidligere skatteminister Troels Lund skal grilles i skattesagskommissionen tirsdag. (Rettet 16:04)

Tirsdag skal tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) vidne i skattesagskommissionen, der handler om mulig magtfordrejning og lækage af Helle Thorning-Schmidts private skatteoplysninger til pressen.

Et notat, der oprindeligt blev forfattet på BT, er ved at udvikle sig til at spille en yderst central rolle i sagen.

En centralt placeret kilde siger til journalisten.dk, at det mystiske notat tilsyneladende har bevæget sig begge veje, dvs fra BT til Skatteministeriet og derfra retur til avisen, der brugte ministeriets oplysninger i forbindelse med en Cavling-indstilling af de journalister, der stod bag avisens artikler om Thorning-Schmidt og Kinnocks skatteforhold.

BT's chefredaktør Olav Skaaning Andersen afviser kategorisk, at det skulle være tilfældet. I en mail til journalisten.dk skriver Olav Skaaning Andersen:

 "Jeg kan slet ikke bekræfte det forløb du beskriver. Det notat, som i lang tid har været offentligt tilgængeligt på bl.a Journalistens hjemmeside, er hjemmelavet på BT." 

Troels Lund Poulsens tidligere særlige rådgiver Peter Arnfeldt har under en tidligere vidneforklaring beskrevet, hvordan han modtog et notat fra BT i en mail. Dette notat var fem sider langt.

Under vidneforklaringen fortalte Peter Arnfeldt, hvordan han videregav notatet til skatteminister Troels Lund Poulsen.

Under Peter Arnfeldts vidneforklaring borede skattesagskommissionens afhører Lars Kjeldsen i det forhold, at notatet voksede fra fem til ni sider i løbet af ganske kort tid i ministeriet.

Peter Arnfeldt forklarede under sin vidneforklaring den 11. oktober, at han modtog det fem sider lange notat om Kinnocks skatteforhold i en mail fra nyhedschef på BT Simon Andersen.

Der var ikke præcis dato på, hvornår Arnfeldt modtog notatet, men det kom frem, at Simon Andersen sendte notatet til Arnfeldts private mailadresse i slutningen af august 2010.

Den 30. august videresendte Peter Arnfeldt BT's notat til sin arbejdsmail i ministeriet og videregav notatet til daværende skatteminister Troels Lund Poulsen. 

Ifølge sin vidneforklaring husker Peter Arnfeldt idag ikke, om han gav notatet som print eller i elektronisk form.

Den 1. september 2010 medbragte departementschef Peter Loft notatet til et møde med direktør for SKAT København Erling Andersen. Notatet var nu på ni sider. Der er altså skrevet fire sider til i løbet af de to døgn, notatet befandt sig i ministeriet.

Kommissionens afhører Lars Kjeldsen fremhævede, at der var "væsentlige forskelle" på de to udgaver af notatet.

Senere på året indstillede Simon Andersen de to journalister Thomas Nørmark Krog og Kasper Vedsmand til Cavling-prisen for deres artikler om skattesagen.

I forbindelse med denne indstilling var vedlagt et notat, betegnet version 5, dateret 28. august 2010.

Dette notat er på ni sider.

En centralt placeret kilde med detaljeret kendskab til sagen fortæller til journalisten.dk, at dette notat er stort set identisk med det notat, som daværende departementschef Peter Loft den 1. september 2010 videregav til direktør for SKAT København Erling Andersen.

Eneste forskel er tilsyneladende, at det notat Peter Loft fik, ikke rummede den oplysning, at notatet var forfattet af BT.

I sin supplerende, skriftlige redegørelse skriver tidligere departementschef Peter Loft, at han "ikke ved", hvor notatet stammer fra. "Jeg mener, at jeg fik notatet udleveret af skatteministeren eller hans særlige rådgiver, Peter Arnfeldt", skrev Peter Loft.

Vidneforklaringen af tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen finder sted tirsdag i skattesagskommissionens lånte lokaler på Fremtidsvej i Søborg.

Udover Troels Lund Poulsen skal også tidligere skatteminister Peter Christensen (V) vidne tirsdag.

Den 30. oktober skal journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen, tidligere chefredaktør Peter Brüchmann og chefredaktør Olav Skaaning Andersen, alle BT, give vidneforklaring om deres rolle i sagen.

 

Rettet 22/10-2012 kl. 16.04: Kommentar fra BT's chefredaktør Olav Skaaning Andersen flyttet op i teksten, præcisering af underrubrik.   

0 Kommentarer