
Det populære feriemål Costa del Sol i Spanien. Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Hanne Olsen er freelancer og arbejder som rejsejournalist med speciale i Spanien. Ud over at sælge artikler har hun også sin egen blog.
For omkring fire måneder siden skrev hun en guide til gode kaffesteder i Spanien med en dertilhørende infografik, som hun lagde ud på sin blog. Et par dage efter kunne hun se, at nogle havde kopieret hele hendes artikel.
”Jeg kunne også se, hvor den var blevet publiceret, så det var nemt at finde,” siger Hanne Olsen, der fandt sin artikel kopieret til en dansk/spansk netavis ved navn Costa Blanca – opkaldt efter en spansk kyststrækning.
Netavisen skriver blandt andet om frugttræer, der blomstrer, og flyruter mellem København og Alicante.
Ordret det samme
Hanne Olsens infografik var også publiceret, men hendes eget logo var skåret fra. Hendes rubrik var ændret, og der var ingen byline på artiklen.
Brødteksten var ordret den samme.
”Alle spor af, at det var mig, der havde lavet artiklen, var slettet,” siger hun.
Hun kontaktede juristerne i Dansk Journalistforbund og skrev til en af hjemmesidens partnere ved navn Jan Hansen – den eneste person, hun kunne finde frem til.
”Jeg sendte et krav om uretmæssig brug og krænkelse, og jeg bad ham fjerne artiklen med det samme,” siger hun.
En mystisk sag
Blot et par dage efter hendes henvendelse blev artiklen fjernet fra mediet, men Jan Hansen besvarede aldrig Hanne Olsens mail.
Hun ville ikke nødvendigvis være gået videre med sagen, hvis det havde været en privatperson, der havde krænket ophavsretten på hendes artikel.
Men da det er et medie, synes hun af principielle årsager, at det var nødvendigt.
”Jeg gik ikke videre med det for pengenes skyld. Jeg vidste godt, at jeg ikke ville få mange penge ud af det. Men det provokerer mig, at der er et medie, der sidder og stjæler andres ting. Derfor blev det en principsag for mig,” siger hun.
Asger Segel, der er advokat i Dansk Journalistforbund og har siddet med Hanne Olsens sag, fortæller, at sager om krænkelse af ophavsret ikke er sjældne, og at DJ modtager cirka 100 nye sager om året.
I dette tilfælde hjalp DJ Hanne Olsen med at anlægge sag.
”Normalt skal medlemmet selv finde ud af, hvem krænkeren er, men den her sag var en lille smule mystisk, og derfor gik vi ind i den og hjalp medlemmet,” siger Asger Segel.
DJ anlagde sagen for retten den 2. oktober. Og i skrivende stund er firmaet under konkursbehandling.
”Dette er ikke en undskyldning”
Efter at Journalisten er gået ind i sagen, har Jan Hansen betalt en del af kravet til Hanne Olsen.
Journalisten har forsøgt at få et interview med Jan Hansen. Han har ikke taget telefonen på sit spanske nummer, men har svaret på mail.
Til Journalisten skriver han, at der med Hanne Olsens blogindlæg er sket ”en beklagelig fejl”.
”Dette er ikke en undskyldning, men blot en forklaring på, hvordan fejlen er opstået,” skriver han.
Han forklarer, at Hanne Olsen på sin blog opfordrede til at dele teksten. Men:
”Vi er helt med på, at opfordring til deling ikke automatisk betyder, at man må kopiere tekst, som om det var vores egen, og det fraskriver ikke ansvaret for Costa Blanca Netavis.”
Han mener, det er svært at vide, hvordan man ikke krænker ophavsretten.
”Med et stigende antal af online medier, store og små og på mange forskellige platforme, kan det være vanskeligt for læserne, og givetvis indimellem også for medierne selv, at afklare ophavsret og kilders oprindelse.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.