Mylenberg: »Web er ingen undskyldning for dårlig journalistik«

Journalister kan ikke bruge nyhedspresset online som forklaring på at de leverer dårlig kvalitet. »Journalisterne må mande sig op,« lød det fra chefredaktøren på Fyns Amts Avis på Folkemødet. Politikerne efterlyste samtidig journalister, der er inde i sagerne.

Journalister kan ikke bruge nyhedspresset online som forklaring på at de leverer dårlig kvalitet. »Journalisterne må mande sig op,« lød det fra chefredaktøren på Fyns Amts Avis på Folkemødet. Politikerne efterlyste samtidig journalister, der er inde i sagerne.

Dansk Journalistforbund havde også en stand ved årets Folkemøde på Bornholm. Her bød næstformand Lars Werge i et cirkustelt lørdag velkommen til to timers debat om kvaliteten i politisk journalistik. Første session havde chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg som hovedperson.

Nogenlunde samtidig med, at en coverversion af klassikeren Hotel California brød igennem på en af naboscenerne spurgte Lars Werge, hvordan journalisterne skal kunne levere kvalitet, når de nu har så travlt.

Men den bed Troels Mylenberg ikke på:
»Hurtigheden er en dårlig undskyldning, det er jeg nødt til at sige.«

Mylenberg medgav, at kravene øges til journalisterne. Men:

»Hvis du er tømrer, og bygger du et hus, der falder sammen, så kan du ikke bagefter pege på, at arbejdsgiveren har presset dig,« sagde Mylenberg.

«Der er nogle grundpiller i journalistik, som journalisten skal forpligte sig på. Du kan ikke komme bagefter og bruge som undskyldning, at du både skulle lave web og alt muligt andet. Journalisterne må mande sig op og sige fra.«

Men noget er galt med døgndækningen

Men ud over at den enkelte journalist har et ansvar for at sige fra, når presset bliver for voldsomt, så er der indbygget mekanismer i 24-7 nyhedsdækningen, der i sig selv kan underminere kvaliteten af journalistikken, påpegede Troels Mylenberg.

Han er tidligere leder af journalistuddannelsen på SDU. Her har han set unge mennesker, der ved studiestart var lige så dygtige, som han var, da han selv var færdiguddannet. Med andre ord – der forløses et stort journalistisk potentiale hvert år.

Men kvaliteten lever ikke altid videre på nettet, når de unge kommer ud i job.

»Vi har lavet konstruktioner, hvor de unge ikke får lov at vise, hvor dygtige de er. Hvis en historie er til webben, så siger vi: "Bare læg den på med én kilde, så ringer vil til kilde 2 om lidt."«

Stort bliver småt

Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske, understregede i næste debatrunde, at medieudviklingen er med til at geare små sager op til store sager.

»Vi udkommer døgnet rundt. Og en lille historie på et website, bliver næsten automatisk publiceret på andre websites. Det kan betyde, at en lille sag kan udvikle sig og føles ubehagelig meget hurtig,« sagde han og nævnte som eksempel debatten om politikeres rygekabiner.

»Der må vi som mediefolk spørge, hvad vi kan gøre, for ikke at hoppe med på alle sager. En sag om en rygekabine er jo ikke en stor sag.«

Ellen Trane Nørby, medieordfører for Venstre, ville ikke begræde versioneringen og hurtighed. Hun tror på, der kommer en sund kontrareaktion.

»Jeg tror udviklingen betyder, at der kommer andre medier, der går til bunds i sagerne. Det har vi set i Tyskland og Frankrig. Jeg er ikke så bekymret for hurtigheden. Men jeg er bekymret for kvaliteten af den politiske journalistik. Infomedia målte under sidste valgkamp, at 57 procent af samtlige artikler handlede om den politiske proces, og kun 43 procent handlede om substans. Der ligger en udfordring. Den skal medierne tage.«

Zenia Stampe, Radikale Venstre, medieordfører og forsvarsordfører, supplerede:

»Jeg savner ofte ligeværdige samtalepartnere; journalister, der ved noget. Hvis jeg som forsvarsordfører skal igennem med en historie, skal jeg nærmest sige, at jeg vil afvikle forsvaret, eller drille oppositionens forsvarsordførere, før journalisterne tager det. De ved ikke nok om emnet til at vurdere, om det er en historie, hvis der ikke er en klar konflikt.«

2 Kommentarer

Petra Andersen
19. JULI 2012
Web er ingen undskyldning for dårlig journalistik
Ja, vi er vidner til en sørgelig tendens og udvikling på internettet. Mindre private hjemmesider kan man naturligvis se igennem fingrene med, men at store hjemmesider med journalister ansat - som f.eks. ekstrabladet.dk - konstant udgiver artikler med stavefejl, er standarden for lav.
Peter Rasmussen
9. JULI 2012
ingen undskyldning for dårlig journalistik«
Helt enig. Standarden er simpelthen blevet alt for lav på det seneste. Det tager i hvert fald ikke mange sekunder at lave et simpelt facttjek før man poster en artikel på nettet!