»Mylenberg-effekten er udeblevet«

Fyens Stiftstidende kan vælge mellem fem gange så mange praktikantansøgere som Fyns Amts Avis. Dobbelt så mange studerende ønsker at være på Ekstra Bladet som B.T. Se, hvilke medier der er bedst og dårligst til at fange de unge (Opdateret 14:19).

Fyens Stiftstidende kan vælge mellem fem gange så mange praktikantansøgere som Fyns Amts Avis. Dobbelt så mange studerende ønsker at være på Ekstra Bladet som B.T. Se, hvilke medier der er bedst og dårligst til at fange de unge (Opdateret 14:19).

På onsdag er der panikdag for de journaliststuderende. Men allerede nu viser ansøgerstatistikken, hvad der er hot og not i mediebranchen. På Fyn er der for eksempel betydelig forskel mellem Fyens Stiftstidendes 35 ansøgere og Fyns Amts Avis' sølle fire. Praktikkoordinator Pia Færing fortæller, at Fyns Amts Avis ofte har haft svært ved at få nok ansøgere.

»Denne gang var det spændende, om der ville være en Mylenberg-effekt. Men den er udeblevet,« siger Pia Færing med henvisning til, at den kendte Troels Mylenberg er blevet Fyns Amts Avis' nye chefredaktør.

Ifølge Pia Færing skyldes amtsavisens dårlige ansøgertal – fire ansøgere til en stilling – at "Svendborg ligger på kanten af Lolland. Tre skridt mere, og så falder du i vandet".

Til sammenligning trækker Fyens Stiftstidende, fordi hovedredaktionen ligger i Odense, som de studerende kender.
Pia Færing peger på, at også JydskeVestkysten og Nordjyske har fået mange ansøgere i år.

»Det er de store regionale mediehuse, de unge søger, hvis de gerne vil arbejde i provinsen. Her kan de arbejde med både tekst, lyd og billede, og det kan Troels Mylenberg ikke hamle op med.«

Troels Mylenberg siger til Journalisten.dk, at han aldrig havde forventet en "Mylenberg-effekt".

»Det er da naivt at forestille sig, at de unge er så hovedløse, at de vælger praktiksted efter, hvem der sidder som chef. Det siger vist mere om Pia Færing, end det siger om mig,« siger han.

Troels Mylenberg peger på, at man ikke kan sammenligne en lokalavis som Fyns Amts Avis med regionalaviser som Fyens Stiftstidende, Nordjyske eller JydskeVestkysten.

»Mange lokale dagblade har svært ved at få nok praktikanter. Nogle er helt holdt op med at søge. Fire ansøgere er fire gange så mange, som andre får,« siger Troels Mylenberg med henvisning til, at andre lokale aviser – for eksempel Lolland-Falsters Folketidende – ikke har fået nogen ansøgere i første runde.

Mens Fyns Amts Avis taber på geografien, er det Pia Færings fornemmelse, at B.T. taber på journalistikken. Faktisk har tabloidkonkurrenten Ekstra Bladet dobbelt så mange ansøgere at vælge imellem som B.T. Og det kan som bekendt ikke forklares med geografi..

»De studerende tænder ikke på at lave forbrugerjournalistik om fladskærme og kolesteroltal. De vil hellere lave mere hardcore historier, og derfor har Ekstra Bladet distanceret sig kraftigt fra B.T. Det er det, de unge siger. De har bemærket, at der er forskel på Olav Skaaning Andersen og Miki Mistrati.«

B.T. vil selv mene, at de laver mange hårdtslående historier?

»Ja, men hvis man har to forsider om ugen med kolesterol og fladskærme, markerer man, hvilken avis man er. Forbrugerjournalistik er ikke noget, ansøgerne går så meget op i,« siger Pia Færing, der peger på, at praktikpladser med politisk indhold er meget søgte i år, for eksempel Altinget.

»Mange ønsker at lave noget om politik – sikkert på grund af valgrummelen.«

Det allermest søgte sted er ikke overraskende Politiken, der i år skal bruge syv praktikanter. De har modtaget 75 ansøgninger, det vil sige 10 ansøgere til hver plads. Et stykke efter ligger Berlingske, der har færre end syv ansøgere til hver praktikantstilling, mens JP ligger sidst blandt de store morgenaviser med under fem ansøgere til hver plads.

Ifølge praktikant-koordinator Pia Færing er tallene udtryk for, at København trækker mere end Viby.

»Men for nogle af de studerende hænger det også sammen med den utryghed, muhammedtegningerne har skabt. Det er der nogle, der ikke kan lide at arbejde under,« forklarer hun. (opdateret 14:19)

Her er hele ansøgerstatistikken

18 Kommentarer

Lars Bøgegaard
11. MAJ 2011
Mageløst pladder

Praktikkoordinator Pia Færing har da tabt orienteringen fuldstændig. Hun ved øjensynligt hverken, hvor Svendborg er placeret på Danmarkskortet, eller hvor grænsen går for fjollede betragtninger om effekten af Mylenberg, Bremer, forbrugerjournalistik og angsten for Muhammedterrorisme.

Hvorfor skal praktiksteder finde sig i hån, spot og latterliggørelse? De tilbyder Pia Færings paniske praktikmasser et sted at fortsætte deres uddannelse og skal så høre på dette mageløse pladder.

Baseret på nøjagtig det samme uvidenskabelige grundlag vil jeg i dén grad tilslutte mig Susanne Sayers, min gamle kollega og kammerat: Det behøver ikke at betyde det fjerneste, hvor man har været i praktik. Bare man har lært noget - og har modet til at bruge det. 

God vind, praktikanter og praktiksteder, wherever you are...

Venlig hilsen

Lars Bøgegaard

Berlingske (praktik på Kolding Folkeblad)

Jan August Hillers
5. MAJ 2011
Re: »Mylenberg-effekten er udeblevet«

Praktikanter har meget af deres viden fra tidligere praktikanter.  Jeg formoder det må en væsentlig grund til, at flere søger EB end BT, for Simion Andersen har da ret i, at der i nu et stykke tid har været mere journalistisk gods i BT end i EB.

PS: Fra Svendbiorg skal man falde over Tåsinge, Langeland og ret så meget vand, før man lander ved Lolland.

Martin Flink
4. MAJ 2011
Hvad mener Simon...?

Det er for mig lidt uklart, om Simon Andersen mener, at der ikke er forskel på B.T. og Ekstra Bladet, eller om praktikanterne måske bare ikke kan se genialiteterne i B.T. og derfor søger EB. Med udsagnet "faktisk synes jeg svaret de seneste par år har været ret indlysende" i forhold til den kritiske journalistik undgår han jo meget behændigt at sige "Ekstra Bladet". 

Med det image, B.T. har brugt år på at oparbejde, så bør man vel stå ved, at man har den profil, man nu en gang har - og så måske acceptere, at en statsbetalt praktikantvejleder (uanset hvor stor hendes føling med medierne må være) kan refere sin oplevelse fra Bunkeren; at studerende her-og-nu går mere efter politisk indhold end forbrugerjournalistik. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis tendensen var, at journaliststuderende var helt pjattede med fladskærme og slankekure i stedet for mere hårdtslående nyheder, så ville B.T. sikkert stå bedre i statistikkerne. 

Her kan det selvfølgelig være, at Simon Andersen fra sin tid som underviser på RUC har nogle andre erfaringer om de studerendes præferencer, han vil dele med os...

David Wedege
3. MAJ 2011
Re: »Mylenberg-effekten er udeblevet«

Jeg synes ikke, Pia Færing håner B.T. Hun udtrykker den holdning, hun generelt møder, og den kan jeg genkende blandt mine medstuderende. At holdningen kan bygge på fordomme er en anden sag.

Det er interessant at regionale dagblade har øget antallet af ansøgere. Jeg tror kun det kan forklares med, at de virkelig har taget sig sammen. Både Fyens, JV og Nordjyske havde denne gang markant bedre stillingsopslag end hidtil. Og tidligere runder har vist, at et underskud af praktikpladser ikke har gjort praktiksøgerne mere tilbøjelige til at vælge regionalaviserne. Så jeg tror, det er disse regionalmediers egen fortjeneste.

Kravlingeffekt - den tror jeg ikke på. Medier som Holbæk Amts Venstreblad, Politiken, Nordjyske og Dagbladet RIngkøbing-Skjern har ikke mærket noget til den i de senere år.

Christian Barfoed
3. MAJ 2011
Re: »Mylenberg-effekten er udeblevet«

Hej,

Blot et opklarende spørgsmål: Sagde Pia Færing virkelig  "Svendborg ligger på kanten af Lolland":-) :-):-)????

 

VH Chr. Barfoed

 

 

 

 

 

Flere