Mylenberg: Død kat-stunt er farlig kurs

Event-journalistik, kalder Troels Mylenberg nogle studerendes forsøg på at råbe dyrevelfærd op ved at tilberede og spise en kat. Den slags journalistik er i familie med Muhammed-tegningerne og løber meget nemt helt af sporet.

Event-journalistik, kalder Troels Mylenberg nogle studerendes forsøg på at råbe dyrevelfærd op ved at tilberede og spise en kat. Den slags journalistik er i familie med Muhammed-tegningerne og løber meget nemt helt af sporet.

Da nogle journaliststuderende fra Danmarks Journalisthøjskole offentliggjorde en artikel og en billedserie i magasinet Citat, hvor de spiste en kat, var ideen at sætte dyrevelfærd på dagsordenen.

»Man kunne have sagt sig selv, at denne her event ikke ville føre til en stor debat om dyrevelfærd, men en debat om deres happening,« siger Troels Mylenberg. Han er leder af Center for Journalistik på Syddansk Universitet og ser de studerendes stunt som et eksempel på event-journalistik.

»Man skaber en begivenhed, som man er sikker på, at nogen vil synes er interessant. I stedet for at researche og lave journalistik for at dokumentere noget, så rører man rundt i gryden og ser, hvad der kommer ud af det,« siger Troels Mylenberg.

Han mener, at hele katte-historien rent journalistisk er nært beslægtet med Muhammed-tegningerne. Her ville Jyllands-Posten dokumentere selvcensur blandt bladtegnere i Danmark – ikke ved at tale med dem, men ved at bringe tegningerne og se, hvad der skete.

»I event-journalistik har man ingen anelse om, hvor historien ender. Derfor er det farligt, for det kan meget nemmere løbe af sporet end alle andre former for journalistik. Jeg synes, at vi skal være meget påpasselige med det,« siger han.

Han har dog også ros til de journaliststuderende, der har kastet sig ud i det kontroversielle projekt, selv om de i hans optik ikke har nået deres mål.
»De har noget energi og engagement i samfundet, som jeg godt kan lide. Så kan man diskutere, om det er lykkedes at få den energi ud, men det er dejligt, at de bruger deres fritid til at forsøge at forandre noget,« siger han.

1 Kommentar

preben nyborg madsen
16. JUNI 2008
Re: Mylenberg: Død kat-stunt er farlig kurs

Tværtimod, gode Mylenberg.

Alt for triste og traditionelle medier dominerer samfundet disse år. Nu er der opgang i faget og påny efterspørgsel efter journalister, så selvfølgelig skal nye fortælleformer ala denne "happening" til. Jeg synes de kække journalistelever fortjener ros og opbakning omkring initiativet, som nærmer sig kunst ala Lemmertz rådnende grise på et museum.

Se, den slags skaber debat. Ingen  aner hvor bolden enden. Men de åd katten, fandme. Det er god journalistik. Og hvis det ikke må være farlig, vil jeg godt aflevere min pressekort.