Myanmar lægger censuren på is – og får måske pressenævn efter dansk model

Censur blev ophævet fuldstændig i mandags - Myanmars journalister får bedre vilkår og måske et pressenævn konstrueret efter dansk model. Danske IMS har spillet central rolle i lovgivningsarbejdet

Censur blev ophævet fuldstændig i mandags – Myanmars journalister får bedre vilkår og måske et pressenævn konstrueret efter dansk model. Danske IMS har spillet central rolle i lovgivningsarbejdet

Myanmar har fået pressefrihed. Mandag blev der lukket og slukket for forhåndscensuren af artikler om politiske og religiøse emner. Danske International Media Support IMS har spillet en central rolle i udviklingen.

I IMS er de glade over udviklingen – men gemmer stadig på en lille bekymring.

»Vi har været meget inde over processen. Vi er engageret i arbejdet for at etablere et uafhængigt pressenævn, at uddanne journalister, etablere medieinstitutioner, et uafhængigt mediecenter. Derudover har vi arbejdet meget med adgang til informationer langt ude på landet og for etniske minoriteter og andre, som er koblet af processen,« siger Esben Q. Harboe, programansvarlig for IMS' arbejde i Myanmar til journalisten.dk.

Er det et pressenævn efter dansk model?

»Ja delvist. Vi havde flere repræsentanter fra regering, parlament og medier på en studietur i København i juni måned for at studere det danske pressenævn, lovgivningen og den danske model for public service. Det har de brugt som inspiration. Derudover har de været på studieture til asiatiske lande for at studere best practice for pressenævn. Hvordan har andre lande grebet udviklingen fra diktatur til fri presse an.«

Esben Q. Harboe har boet i Myanmar i tre år. Det meste af tiden har han arbejdet for FN, men i de seneste fire måneder har han været programansvarlig for IMS.

»Jeg har været med til at se før, under og efter hele denne reformproces. Det har været meget spændende.«

Hvor fri er pressen?

»Man kan ikke sige, at den er helt fri endnu. Der har været mange skeptikere, også i Danmark. Men mange får øjnene op for, at det er reelle forandringer, der sker i Burma. Det er ikke kun på medieområdet. Det er på alle områder, der bliver sat nye milepæle, som ingen troede muligt for bare to år siden.«

Det er gået meget stærkt. Det er ikke lang tid siden, der der kom den dokumentarfilm "Burma VJ" om massakrerne på munkene?

»Præcis! Det er jo få år siden. Safran-revolutionen var i 2007. Det er fem år siden. Indtil januar måned i år sad der en masse journalister i fængsel. Bl.a. sad der 18 af de her VJ's i fængsel, indtil de blev frigivet. Nu fungerer Democratic Voice of Burma faktisk som rådgivere for regeringen inden for public service området. De er inde i landet og arbejder frit, og journalisterne har fået pressekort med deres rigtige navne. De skal ikke arbejde under dække, men er akkrediteret til at dække parlamentsforhandlinger. Det er vildt,« siger Esben Q. Harboe.

»Om det så er helt frit? Om man kan tale om frie medier. Det har man ikke kunnet indtil nu. Indtil i mandags skulle de stadig indsende alle deres artikler om politiske og religiøse emner til det såkaldte Press Scrutiny & Registration Board under Informationsministeriet. Det skal de ikke længere. Til gengæld skal de stadig indsende stoffet efter publikation. Det bliver stadig monitoreret. Der bliver også udgivet nogle guidelines, som journalisterne skal følge. Det er bekymrende.«

Det fortsætter?

»Jeg tror, en stor del handler om, at myndighederne ikke ved, hvad de skal stille op med det kontor. Der sidder 100-200 censorer i det store kontor, og deres arbejdsopgaver forsvandt fra den ene dag til den anden. Jeg tror, der stadig er en rest af …

… beskæftigelsesprojekt for censorer?

»Ja, et eller andet sted. Reformerne bliver besluttet så hurtigt, at bureaukratiet ikke kan følge med. Men der er selvfølgelig en bekymring over, at systemet stadig er på plads – at de kan rulle det tilbage og genindføre censuren. Det er en bekymring.«

0 Kommentarer