Murdoch: Slut med gratis nyheder på nettet

Så er det slut med gratis nyheder. Mediemogulen Rupert Murdoch vil inden for det næste år have penge i kassen for at læse nyheder på de internetaviser, der er tilknyttet hans medieimperium, News Corp. JP/Politikens Hus støtter tanken. (Opdateret kl. 14.01).

Så er det slut med gratis nyheder. Mediemogulen Rupert Murdoch vil inden for det næste år have penge i kassen for at læse nyheder på de internetaviser, der er tilknyttet hans medieimperium, News Corp. JP/Politikens Hus støtter tanken. (Opdateret kl. 14.01).

Murdochs planer om at gøre nyheder på internettet til en forretning i stedet for blot en gratis service kommer, efter at Wall Street Journal har haft et stigende overskud på dets online-abonnementer, skriver Guardian.co.uk.

"At det er muligt at kræve betaling for indhold på internettet er tydeligt, når man ser på erfaringerne hos Wall Street Journal," siger Rupert Murdoch. Det betyder, at det sandsynligvis inden for det næste år ikke længere vil være gratis at læse hans mange aviser på internettet.

"Dagene med gratis internetnyheder vil snart være fortid," slår han fast.

Samtidig har Rupert Murdoch samlet en række mediechefer for at diskutere en model for betaling af nyheder på internettet. Holdet har som mål at lave en model, der er både er brugervenlig og giver penge i kassen, og som skal kunne levere nyheder fra News Corp.-aviserne The Wall Street Journal, The Times of London and The New York Post samt fra selskabets tv- og filmselskaber.

Meldingen om starten på enden på den gratis nyhedsfest på internettet får også danske medier til at lufte tanken om brugerbetalingen endnu en gang. Således siger JP/Politikens Hus' adm. direktør, Lars Munch, til Ritzau, at det ikke længere er klogt at forære nyheder væk på internettet:

"Jeg tror, vi må erkende, at det ikke er langtidsholdbart at forære dyrt producerede nyheder væk. Endnu har vi bare ikke nøglen til, hvordan vi kan tage penge for nyheder på nettet, men vi ser på det."

Tiden er altså endnu ikke moden til at begynde at kræve betaling for nyheder efter årevis med gratis nyheder på internettet. Begynder dagbladene at kræve betaling, søger brugerne i stedet mod public service-medier som DR, der ikke har mulighed for at indføre brugerbetaling, mener Lars Munch. Men viljen til at bede om at se kreditkortet til gengæld for nyheder er til stede hos dagbladene, slår han fast:

"Jeg tror ikke, der er mange bladhuse, der ikke overvejer det."

Læs her historien fra the Guardian: News Corp will charge for newspaper websites, says Rupert Murdoch

Læs også: Lisbeth Knudsen: Mikrobetaling er fremtiden

samt: e-Paper giver avisbranchen håb

0 Kommentarer