Morten tegner mere end ”hån og spot” – nu er han årets bladtegner

Morten Voigt er blevet kåret som årets bladtegner, mens prisen for årets bladtegninger går til Thomas Thorhauge

Bladtegninger forbindes ofte med bidske satiretegninger af magtfulde mennesker. Men i år går prisen for ’Årets Bladtegner’ fra Danske Bladtegnere til en tegner, som sjældent hænger magthaverne ud, men i stedet  benytter sig af en poetisk streg.

Prisen for ’Årets Bladtegner’ går nemlig til Morten Voigt, der blandt andet arbejder for Kristeligt Dagblad.

”Morten Voigt viser med sine ordløse og meget poetiske tegninger, at den kommenterende tegning er mere end blot hån, spot og latterliggørelse. At en tegning ikke behøver at være sjov og lægge distance til sit emne, men gerne må leve sig ind i emnet og tage det alvorligt,” siger formand for Danske Bladtegnere Erik Petri.

Som tegner går Morten Voight sjældent efter bestemte personer i magtpostitioner. Han forsøger i stedet at indfange en oplevelse, som læseren kan genkende.

Juryen har lagt vægt på, at Morten Voigt formår at sammenkoble velkendte visuelle metaforer og videreudvikle de velkendte symboler.

Morten tegner mere end ”hån og spot” – nu er han årets bladtegner 1 Morten Voigts tegninger forsøger at fange en oplevelse, som læseren kan genkende. Morten Voigt

Årets bladtegning i flertal

Normalt gives prisen ’Årets Bladtegning’ for en enkelt tegning. I år er det en smule anderledes, da den bliver givet for en hel serie af tegninger.

Vinderen af prisen er Thomas Thorhauge, der hver uge har indfanget essensen af tiden med coronavirus i Politikens iByen-sektion.

Morten tegner mere end ”hån og spot” – nu er han årets bladtegner 2 Et Wolt-bud på en øde gade er en af tegningerne fra Thomas Thorhauge. Thomas Thorhauge

Og ligesom årets bladtegner ikke går efter dem med magt, er tilfældet det samme for Thomas Thorhauges tegninger:

”Den her pris bliver normalt tildelt den tegning, som bedst har spiddet magthaverne. Denne gang er det nu ikke magten, men magtesløsheden, som Thomas Thorhauge eminent har indfanget,” siger Erik Petri.

Ved valget af vinderen har juryen lagt vægt på, at Thomas Thorhauge har formået at ramme følelsen af isolation, ventetid, onlinemøder og tomme gader. Og han har gjort det uden at skabe larm, men i stedet give plads til pause, stilhed og venten, som har været kendetegnende for tiden med coronanedlukninger.

”Prisen for årets tegning gives til den tegning, som bedst sætter streg under årets vigtigste begivenhed. I mere end et år har ingen historie været større end coronakrisen, og ingen har ramt følelserne i den tid mere på sømmet end Thomas Thorhauge, og derfor giver vi prisen til ham for hans ordløse billedserie,” siger Erik Petri.

Morten tegner mere end ”hån og spot” – nu er han årets bladtegner 3 Hjemmestudier eller hjemmearbejde og Zoom-møder har været en del af hverdagen for mange. Thomas Thorhauge

 

0 Kommentarer