Morten Lund: »Fuck … det er da det værste.«

Nyhedsavisens nye storinvestor, Morten Lund, taler for første gang ud om fyringerne på Nyhedsavisen. Til Journalisten.dk siger han blandt andet: »Jeg er helt knust over, at jeg skal af med nogen«.

Nyhedsavisens nye storinvestor, Morten Lund, taler for første gang ud om fyringerne på Nyhedsavisen. Til Journalisten.dk siger han blandt andet: »Jeg er helt knust over, at jeg skal af med nogen«.

Han er næsten grædefærdig. I hvert fald tydeligt tynget af at skulle eksekvere en omfattende fyringsrunde på Nyhedsavisen. Og så tilmed blot to uger efter at han købte 51 pct. af aktierne i selskabet.

Og egentlig havde han besluttet sig for slet ikke at udtale sig. Ikke et ord. Men Nyhedsavisens nye hovedinvestor, Skype-millionæren Morten Lund, åbner alligevel for de overvejelser, han gør sig i dag, hvor 50 af de i alt godt 200 medarbejdere på Nyhedsavisen fyres.

»Jeg er helt knust over, at jeg skal af med nogen. Jeg har ikke prøvet det så mange gange før. Og slet ikke i den her skala. Fuck … Det er da det værste,« siger han til Journalisten.dk.

Han er tydeligvis ikke glad for situationen og skynder sig at tilføje:

»Det kan ikke undgås, at vi nu får en på skallen. Vi må bare tage den. Men jeg kan slet ikke holde det ud.«

Ifølge Morten Lund er dagens fyringsrunde og de øvrige besparelser fuldstændig i overstemmelse med det, der blev aftalt, da han i starten af januar valgte at investere i avisen.

»Det er det, der var planen. Der er ikke noget anderledes end for tre uger siden.«

Han understreger samtidig, at han altså har investeret et meget stort beløb:

»Jeg satser rigtig mange af mine sparepenge … Det er naturligvis ikke sådan, at jeg kan gå bankerot. Men det, der er vigtigt for mig, er, at det lykkes,« siger Morten Lund og tilføjer, at han er vokset op i et hjem, hvor holdningen var, at man ikke smed om sig med pengene.

»Jeg er opdraget til at spise op,« som han udtrykker det.

Og om Nyhedsavisens fremtid siger han:

»Vi er nødt til at være benhårde og effektive alle sammen og få det til at løbe rundt. Og få indtægter til at stemme med udgifterne. Og det gør man altså ved at se på udgifterne. Der skal kigges på alt. Men det er jo ikke sådan , at vi går ud og siger: Ihh, hvor har vi lyst til at fyre mange mennesker. Jeg kan så samtidig se, at vi ikke er de eneste, der fyrer. Yahoo har måttet fyre 1.000 i nat. Og det endda i et væsktmarked. Så markedet er benhårdt nu.«

Betyder det, at der er fyret tilstrækkeligt nu – eller vil der komme en ny runde på Nyhedsavisen?

»Jeg har ikke lyst til at gøre det her igen. Jeg bryder mig virkelig ikke om det. Fuck … – det kan jeg altså ikke lide.«

Men sikker kan man vel aldrig være?

»Man kan ikke være bombesikker. Sådan er verden ikke. Omvendt vil vi have de bedste folk til at arbejde på Nyhedsavisen. Og det er snart Danmarks største avis, og det ændrer i sig selv en kategori af forretninger. Og det synes jeg er spændende.«

Da Morten Lund for to uger siden investerede i Nyhedsavisen, skete det sammen med Nyhedsavisens ledelse – Morten Nissen Nielsen, Svenn Dam og Davids Trads – samt manden bag Dating.dk og Arto.dk, Freeway-ejeren Morten Wagner.

Islændingene har dog fortsat 49 pct. af aktierne i Nyhedsavisen.

Spørgsmålet er dog stadig, om Nyhedsavisen kommer til at give overskud og hvornår? Hertil siger Morten Lund:

»Det har vi en benhård plan om. Og der har jeg en helt klar fornemmelse af, at det vil ske. Deromkring november mener jeg, man skal kunne nå det. Det er derfor, vi starter nu med besparelserne.«

Morten Lund lægger ikke skjul på, at han er dybt irriteret over alle skeptikerne, som konstant nedskyder Nyhedsavisen som projekt:

»Man skal jo huske på, at nu er vi blevet drillet og generet med, at det koster så og så meget at udgive avisen. Men jeg er gået ind i det, fordi jeg tror, det kan lade sig gøre.«

Hvad har fået dig til at tro på projektet?
»Det er det, at det er en kategori-killer. Dét at man kan ændre en hel eksisterende forretningsmodel. Det synes jeg grundlæggende er spændende. Og så har jeg set det ske rundt om i verden,« siger han og tilføjer:

»Det er klart, det har kostet mange penge nu – men der er to sider af den sag. Det er også dyrt for konkurrenterne. Og andre aviser har kæmpet i mere end 250 år. Vi er nu altså blandt Danmarks to største aviser efter blot halvandet år – og inden længe den største.«

Selv om den øvrige ledelse på Nyhedsavisen og Morten Wagner fra Freeway også har skudt penge i Nyhedsavisen, så er det Morten Lund, der er kongen. Over for Journalisten.dk afslører han, at det er ham, som har hovedkontrollen:

»Det er mig, der kontrollerer den her investering fuldstændigt. Freeway-drengene har også skudt penge i. Ligesom ledelsen har skudt penge i. Men jeg havde ikke gjort det, hvis jeg ikke troede på det.«

Jyllands-Posten spekulerede i, at investeringen begrænsede sig til en krone?

»Det passer ikke. Men jeg vil ikke fortælle hvor meget.«

Morten Lund benytter til gengæld interviewet med Journalisten.dk til at lange ud efter den danske journalistbranche og en række unavngivne journalisters syn på islændinge.

»Det er lidt sjovt, at man i Danmark må skrive, hvad man vil om islændinge … Altså, der har været alverdens beskyldninger omkring dem, hvor man bare må tage sig til hovedet. Der er åbenbart ikke noget journalistisk filter der. Men islændingene, som stadig ejer 49 pct. af selskabet bag Nyhedsavisen, er altså langt den mest velhavende gruppe mennesker, der eksisterer i Norden,« siger Morten Lund.

Har islændingene så i seneste runde, hvor du er gået med, skudt ekstra penge i Nyhedsavisen?

»Det vil jeg ikke svare på. Altså ledelsen har sammen med mig lagt penge i den her virksomhed – og der er ikke nogen, der ved mere om at drive aviser end Svenn Dam. Han er bare stinkhamrende dygtig. Han kan skære det til, så vi kommer til at tjene penge.«

Morten Lund ønsker som sagt ikke at oplyse, hvor stor en andel han selv har skudt i Nyhedsavisen, men han nikker til oplysningerne om, at udgiften til at producere avisen var mellem en og halvanden mio. kr. per udgivelsesdag.

Hvis ikke I når det lovede »break even« til november, hvad så?

»Det gør vi.«

Læs også: 50 ud af 200 medarbejdere på Nyhedsavisen skal fyres.

Samt: Nyhedsavisens medarbejdere i chok.

8 Kommentarer

Bjørn Sørensen
31. JANUAR 2008
Finurligheder

@ Mikkel Larsen

Hvis du sidestiller at lytte til Morten Lund med at latterliggøre ham, så er journalistikken som gebet ildestedt.  Jens Jørgen Madsen bestemmer jo ikke, hvad Lund siger i interviwevet. Hvis Lund vælger at udtrykke sin sorg over at ty til fyringsvåbnet, så ham om det. Og netop det refererer Madsen udmærket. Du efterspørger at der lyttes til Lund? Jeg kan faktisk ikke få øje på andet, og jeg kan end ikke med min bedste paranioa få øje på noget fordækt i Madsens artikel. Han er endda tilpas kritisk, men disse spørgsmål vil Lund jo ikke ind på. At du beskylder Madsen for sproglige finurligheder og "kujonagtige kunstgreb", synes jeg er en alvorlig anklage, der kalder på noget dokumentation. Men det vælger du jo meget bekvemt at karekteriserer som "noget man ikke kan angribe konkret". Den argumentation mener jeg, er det eneste firnurlige kunstgreb, jeg endnu har set på denne side. 

søren rathje
31. JANUAR 2008
etos og redelighed

Jeg siger ikke, at aktionærer partout er kolde og kyniske. Jeg stejler bare over tendensen til at dække sig ind under en automat-følsom maske, der lyder så rigtig, men som hurtig bliver hul og ansvarsforflygtigende, når den efterfølges af en lige så automatisk sætning om markedets nødvendighed og blababla.

 I tilfældet Morten Lund virker det ekstra påfaldende (såfremt han er citeret korrekt, hvad jeg ikke har nogen grund til ikke at tro). Hvis Lund havde været med til at starte virksomheden, havde det været noget andet. Men han har fra start af, vidst hvad han gik ind. Så skal han ikke begynde at tale om at være knust og grædefærdig. Det er for billigt.

 Jeg siger jo ikke, at han på sadistisk vis skulle nyde og fryde sig over fyringerne. Men mere nøgternt forholde sig til kendsgerningerne: Avisen er i krise, og der har kun været to muligheder. Enten lukker den fuldstændig, eller også laver vi denne redningsaktion. Det lyder selvfølgelig ikke så godt, men giver i virkeligheden mange flere point, når det gælder etos og redelighed.

Casper Sørensen
30. JANUAR 2008
Lund

@Mikkel Larsen.

Du læser vist artiklen som fanden læser Biblen. 

Jeg opfattede på ingen måde artiklen som ironisk, og jeg har ærligt talt svært ved at se, hvilke såkaldte kunstgreb, journalisten benytter for at gøre den ironisk.

 Når nu du farer sådan op, Mikkel Larsen, vil du så ikke være venlig helt konkret at fortælle, hvor problemet ligger.

Hvilke kunstgreb er det, han benytter?

Hvilke ord, vendinger, sætningskonstruktioner er det, ahn bruger til at gøre artiklen ironisk?

mvh

Casper Sørensen

Mikkel Larsen
30. JANUAR 2008
Det gør da ondt at fyre folk!

@Bjørn

 Jeg er fuldstændig enig med dig i, at journalisten må dække historien. Og han må for så vidt også gerne have noget imod Morten Lund. Sagen er bare den, at han (efter min mening) latterliggør Morten Lund, for at være følelsesmæssigt involveret i denne proces. 

Som det fremgår af overnstående kommentarer (især Søren Rathje), betragtes det som "hykleri" at man har ondt af de mennesker der skal fyres. Men det er da fuldstændig vanvittigt. Det er som om, man bedre kan forholde sig til, at majoritetsaktionære er kyniske og følelseskolde.
Jeg synes det er grotesk at få en mand til at fremstå som hykler (Søren Rathje kunne ikke have valgt et bedre ord) blot fordi man føler med de mennesker man er nødt til at fyre.
Læg mærke til jeg siger "fremgår", for som du selv påpeger siger Jens Jørgen Madsen ikke noget man kan angribe konkret... Men ved hjælp af sproglige finurligheder (læs: kujonagtige greb, man ikke kan stilles til ansvar for), for han netop Morten Lund til at fremstå som én der vil vaske sine hænder.
Det lyder næsten som om, Jens Jørgen Madsen tror, at Morten Lund sagtens ville kunne køre avisen videre under de nuværende forhold, men blot vælger at fyre en masse stakkels mennesker for at skrabe mere i sine egen lommer. Men det ved både du og jeg, og alverdens analytikere jo godt er forkert. Derfor mener jeg, at man bør tage historien for pålydende, og måske lytte til Morten Lund i stedet for at latterliggøre ham. Jeg er stensikker på jeg ville føle en regulær væmmelse ved at skulle fyre så mange mennesker, men jeg kan godt se at det er ndvendigt... Det gør jo ikke Morten Lund til et dårligt menneske (ej heller en hykler) at han siger det gør ondt at fyre så mange. Det tror jeg sådan set bare det gør.

Bjørn Sørensen
30. JANUAR 2008
Helt legitimt.

@Mikkel Larsen

Det er da selvfølgelig fuldstændig iorden, at journalisten.dk interviewer Morten Lund, der netop har svunget sparekniven i sit nye projekt, Nyhedsavisen. Jeg ville synes journalisten.dk svigtede sin opgave, hvis den ikke gjorde det.: afdækker skelsættende begivenheder i den danske medieverden. Han får ovenikøbet spalteplads som enekilde til at forklare bevæggrunde og baggrunde for den fyringsrunde, der jo desværre ikke er så overraskende. Hvordan Mikkel Larsen kan få det til kynisk ironi fra Jens Jørgen Madsens side er mig en gåde. Det er rettere et interessant indblik i Lunds tanker. Helt legitimt og forventeligt af journalisten.dk. Tak for kigget ind i bag den blinkende sparekniv.

Flere