Min tur i mediemøllen

”Mormor”-strid udløste jysk shitstorm – men nuancerne udeblev, mener cafeejer

De hadefulde kommentarer blæste derudad på sociale medier, da mormor-cafe i København gjorde krav på navnet over for jyske restauranter. Men nuancerne udeblev i første omgang, mener den københavnske cafeejer

”I bund og grund bliver man jo pisse ked af det,” siger Gitte Hansen, der ejer Mormors Cafe på Bredgade i København.

Normalt forbinder man ikke navnet ’mormors’ med en hidsig konflikt, men det var alt andet lige det der skete, da Gitte Hansens cafe skabte overskrifter i det nordjyske i juli sidste år.

På grund af artiklen blev hun svinet til i kommentarsporene.

For Gitte Hansen har en registreret varemærkeret til navnet ‘mormors’, og derfor måtte hun via en advokat sende skrivelser ud til alle spisesteder i landet, der havde ’mormors’ i navnet.

Min tur i mediemøllen

Journalisten har spurgt en række personer, hvordan det føles at være på den anden side af mediernes spørgsmål og brugernes vrede kommentarer.

Sådan en varemærkeret skal man nemlig selv sørge for at vedligeholde og gøre krav på.

Og derfor blev der også sendt en skrivelse til MorMors Køkken Café og Restaurant i Tornby, som blot ændrede navnet til MorFars og kørte videre, hvilket blev til en artikel i Nordjyske.

Foto af sandwich med afføring i

I kommentarsporet var brugerne nådesløse over for Gitte Hansens københavnske cafe, som de mente var langt ude ved at gøre krav på varemærket over for de små restauranter og cafeer:

”Nogen der ved hvad den retarderede københavnske restaurant hedder og hvorfor de har et problem?”, lød det i en kommentar.

”Det kaldes storhedsvanvid, og det har de patent på de københavnere,” lød det i en anden.

Og i henvendelser på Gitte Hansens egne sociale medier blev hun tilsendt et foto af en sandwich med afføring i.

Der var også nogle, der truede med at smadre hendes cafe. Og i tre uger holdt hun sig væk fra telefonen, indtil stormen var løjet af.

”Jeg tænkte bare ’hold da op’. Man kan godt forstå, hvordan politikere har det, hvis de bliver udsat for det her med trusler og så videre,” siger hun.

I kamp mod fødevaregigant

Men baggrunden for henvendelsen fra københavnske Gitte Hansen udeblev i første omgang i artiklen i Nordjyske, da hun sagde til mediet, at hun først skulle rådføre sig med sin advokat, før hun ville udtale sig.

Tre dage efter udkom Nordjyske så med en artikel med forklaringen, som var, at fødevaregiganten Orkla via et datterselskab havde ansøgt om at bruge navnet ’Mormors’, og at Gitte Hansen for at fastholde sin varemærkeret skulle gøre krav på navnet.

Gitte Hansen beskriver i dag reaktionerne fra folk på sociale medier som voldsomme.

Og så var det også en irriterende oplevelse for hende, at den første artikel om parret i Tornby var gratis, mens hendes egen version af historien blev lagt bag en betalingsvæg på Nordjyskes hjemmeside. På nuværende tidspunkt er begge artikler dog foran betalingsmuren, så de frit kan tilgås.

”Da bomben blev kastet var det gratis, men hvis man så ville følge med videre, så kostede det penge. Jeg er helt med på, at det jo selvfølgelig drejer sig om kroner og øre,” siger hun.

Generelt synes hun, at shitstormen kørte derudad og blæste på nuancerne.

”Jeg behøvede ikke alt det svineri, for reglerne er jo som de er. Vi kan jo heller ikke diskutere, om man må køre 110 kilometer i timen eller 50 kilometer i timen på motorvejen, vel? Der er jo bare nogle regler,” siger hun.

Ud over de mange kommentarer og et par optrædener i medierne har sagen også kostet Gitte Hansen mange penge i salærer til advokater. Alligevel er det ikke gået nævneværdigt ud over hendes forretning, forsikrer hun.

Men hun havde gerne været forløbet foruden.

Nordjyske: Debat om kravet var ok

Hos Nordjyske siger chefredaktør Karen Keinicke, at historien allerede kørte på sociale medier på grund af et opslag fra MorMors Køkken Café og Restaurant i Tornby, da man rettede henvendelse til Gitte Hansen. Da Gitte Hansen sagde til mediet, at hun først ville tale med sin advokat, besluttede Nordjyske, at man ikke kunne vente på, at advokaten vendte tilbage.

”Et par dage efter ville hun gerne snakke med os, og der laver vi så den nuance, der handler om, hvordan hun ser sagen,” siger Karen Keinicke.

Karen Keinicke mener stadig, at Nordjyske kan stå fuldstændig på mål for den første artikel, da ejerne af MorMors Køkken Café og Restaurant i Tornby havde kaldt henvendelsen fra advokaterne uretfærdig.

”I mellemtiden skrev vi også en historie om, at Gitte Hansen sikkert har ret og gjort det helt rigtige retligt. Men det vi diskuterer er ikke, om det var ulovligt eller ej, men om det er rimeligt at tage patent på ordet ‘Mormors’,” lyder det videre fra Karen Keinicke.

Hun medgiver, at den efterfølgende artikel fra Gitte Hansen kan have været bag en betalingsvæg på et tidspunkt, men ifølge trafiktallene vurderer hun, at den har haft omtrent lige så mange læsere som den oprindelige artikel.

Sagen mod Orklas datterselskab endte i øvrigt med, at Orklas datterselskab, Blume Food, i august valgte at trække sin ansøgning om at bruge ordet ‘mormors’ i virksomhedens produkter.

0 Kommentarer