Mollerup kritiserer DR-udsendelse om afdød

Familie og venner til den afdøde violinist Tom Holst har protesteret over en DR-udsendelse om Tom Holsts død. Seerne og lytternes redaktør giver de efterladte ret i, at programmet indeholdt vildledende oplysninger, som vækker berettiget harme.

Familie og venner til den afdøde violinist Tom Holst har protesteret over en DR-udsendelse om Tom Holsts død. Seerne og lytternes redaktør giver de efterladte ret i, at programmet indeholdt vildledende oplysninger, som vækker berettiget harme.

I programserien "Helt alene" beskrev DR folk, der døde ensomme og efterladte. I hver udsendelse har seerne kunnet følge begravelsen af to ensomme mennesker. Men især ét af programmerne har mødt kritik fra de efterladte. I første omgang afviste DR kritikken, men seerne og lytternes redaktør Jacob Mollerup har undersøgt sagen nærmere. Han opfordrer nu ledelsen i DR til at undskylde for programmet.
 
I den anden ud af fire udsendelser fremgår det, at violinisten Tom Holst døde alene i sin lejlighed, og at politiet ikke fandt frem til familie og venner. I udsendelsen kommenterer seriens fortæller – Anders Lund Madsen – forløbet således:

"Jeg forstår ikke, at man får lov at sidde i fire uger og rådne i en stol, når man var så rar som Tom var."

Jacob Mollerup har selv undersøgt sagen og har fundet ud af, at det ikke var korrekt, at den afdøde sad så mange uger, før han blev fundet. Ligeledes fandt Jacob Mollerup ud af, at kollegaer og venner forgæves havde forsøgt at komme i kontakt med Tom Holst. Men i første omgang troede de blot, at han var bortrejst, fordi det var i begyndelsen af en ferieperiode. Da familie og venner fandt ud af, hvad der var sket, fik de ifølge Mollerup stoppet nedsættelsen af urnen og holdt i stedet en mindehøjtidelighed med omkring 70 deltagere.

Ifølge seerne og lytternes redaktør henviser DR's chefredaktion til, at programmet var nuanceret og faktisk omtalte, "… at Tom var afholdt af kolleger og havde venner". Samtidig fastholder DR's ledelse ifølge Mollerup, at udsendelsen bare "… slipper fortællingen om Tom ved døren til krematoriet."
"Programmet undrer sig blot over, hvorfor kan kunne dø alene i sin lænestol."

Men de forklaringer finder Mollerup ikke tilstrækkelige.

"At lave en serie som 'Helt alene' kræver en række etiske overvejelser. Man fortæller jo om meget private forhold, og man omtaler folk, som i sagens natur ikke længere kan gøre indsigelse. Hele tiden må man derfor spørge sig selv: Krænker vi nu privatlivets fred? Er det forsvarligt at viderebringe disse oplysninger om de afdøde? Er der en så væsentligt offentlig interesse i temaet, at det er forsvarligt,« skriver Jacob Mollerup på sin blog.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra DR's programredaktør, Mette Bock.

1 Kommentar

Jan Eskildsen
12. FEBRUAR 2009
Re: Mollerup kritiserer DR-udsendelse om afdød
Skandaløst - men hvad kan man forvente når man sætter en selvfed i egne øjne komisk person til at lave en seriøs udsendelse?