Socialdemokraterne er stærkt fortørnede over, at den ny radiokanal ser ud til at gå til Berlingske People helt uden konkurrence. »Det er en falliterklæring for projektet,« siger Mogens Jensen til Journalisten.dk. Han håber, EU bremser 'Radio Møller'.
Det kom næppe som nogen stor overraskelse, at Berlingske People endte med at være de eneste, som søgte om koncessionsretten til den ny news/talk-radio med kælenavnet Radio Møller.
Men at blot et enkelt medieselskab i Danmark følte sig fristet til at forsøge lykken, mener Socialdemokraterne til gengæld vidner om, at der er noget alvorligt galt.
»Det er et klart faresignal for kulturministeren til overhovedet at gennemføre projektet. Det vidner om, at hele det her radioprojekt er så politisk detaljeret reguleret, at åbenbart kun en aktør på det danske mediemarked synes, det er interessant at byde ind på. Og derfor er mit råd til Per Stig Møller, at han bør indse, at når der kun er en enkelt byder, så er projektet kuldsejlet. Og derfor bør han aflyse det,« siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, til Journalisten.dk.
Han taler endvidere om en "falliterklæring" og "demokratisk diskutabelt".
»Jeg synes vitterlig, at det er helt galt. For når du sender en radiokanal i udbud med ønske om at få mange til at byde på den, og der kun står en tilbage – og hvor mange andre i øvrigt har begrundet deres beslutning om ikke at byde – så afslører det, at udbuddet er skruet forkert sammen. Og det burde de også sige i Kulturministeriet.«
Mogens Jensen peger endvidere på, at projektet i øvrigt stadig mangler at blive godkendt af EU:
»Jeg mener derfor, det er halsløs gerning, hvis man begynder at lave en aftale med Berlingske People, før EU har sagt god for projektet. De skal jo først give grønt lys,« siger han.
Radio- og tv-nævnet meddelte i dag, at man vil tage stilling til ansøgningen fra Berlingske People i løbet af de næste 14 dage. Men indgår man umiddelbart herefter en aftale med Berlingske People uden EU-Kommissionens accept, så mener Mogens Jensen, at det kan blive en dyr affære for den danske stat.
»Spørgsmålet vil så være, om Berlingske stadig vil kunne gøre krav på de 800 mio. kr., hvis man får et nej fra EU? Det er muligt. Og derfor forventer jeg ikke, at staten laver en kontrakt med en eneste aktør, før man er helt sikker på en godkendelse fra EU.«
Men handler det ikke snarere om, at I håber på at kunne rulle hele projekt Radio Møller tilbage efter næste folketingsvalg? Og at det vil være umuligt, hvis først kontrakten er underskrevet?
»Nu er vi ikke de eneste, der kommer med den her advarsel. Der er flere aktører på det danske mediemarked, der over for EU-Kommissionen har problematiseret udbuddet. Det vil desuden være politisk chancerytteri at gennemføre det med et meget snævert flertal i Folketinget og kun en aktør.«
Såfremt regeringen vælger at afvente EU-Kommissionen, og dermed muligvis ikke når at indgå en aftale med Berlingske People før et folketingsvalg, så vil det betyde, at Radio Møller næppe nogensinde gennemføres.
»Nu får vi se, hvornår EU tager stilling, og hvornår valget kommer. Men vi er parate til at rulle projektet tilbage, og så fortsætter DR med P2,« siger Mogens Jensen, der dog tilføjer, at DR vil være tvunget til at skulle reorganisere P2.
»Men det er klart, at vi vil fastholde, at det koncept, som lå i P2, der har samlet over en halv million ugentlige radiolyttere, det får lov at fortsætte.«
Læs også: Berlingske People er eneste ansøger til ny radiokanal
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Radio Møller er bare privathospitaler i ny forklædning. Jeg vil hellere se pengene brugt på Public Service.