Mogens Jensen: Al mediestøtte kommer i spil

Det næste medieforlig bliver historisk stort. Der skal gøres op med alle de eksisterende støtteordninger, erklærer Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen til Journalisten.dk. Grundvilkårene for danske dagblade i spil.

Det næste medieforlig bliver historisk stort. Der skal gøres op med alle de eksisterende støtteordninger, erklærer Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen til Journalisten.dk. Grundvilkårene for danske dagblade i spil.

Den danske mediestøtte står foran en gennemgribende omlægning. Efter flere medieforlig i træk med småjusteringer og mindre omlægninger af eksempelvis radio- og tv-licensen til den såkaldte medielicens, bliver der i 2010 brug for at gennemgå samtlige støtteordninger i Danmark.

»Vi skal have ryddet tavlen. Det er mit udgangspunkt, at det bliver vi nødt til at gøre i næste medieforlig, der erstatter det eksisterende i 2010,« siger Mogens Jensen til Journalisten.dk.

Dermed er der lagt op til en gennemgang af de i alt 5,5 til 6,5 milliarder kroner, som danske skatteborgere i øjeblikket betaler hvert år til danske medier.

Det vil sige alt fra licensen til DR og TV 2-regionerne, momsfritagelsen til de gamle dagblade, distributionstøtten og Dagbladsnævnet.

Meldingen fra Mogens Jensen kommer samtidig med, at Rambøll Management i dag præsenterer deres rapport 'Udredning af den danske mediestøtte', hvilket er den første totale kortlægning af al mediestøtte i Danmark. Og som i øvrigt ifølge medieforsker Preben Sepstrup vil afsløre, at de nuværende støtteordninger er fuldstændigt 'ude af sync med tiden'.

Og Mogens Jensen er klar tilhænger af at få en langt mere tidssvarende mediestøtte:

»Min forventning er, at midtvejsrapporten fra Rambøll Management vil vise hullerne i systemet og ikke mindst hvor håbløst gammeldags systemet er,« siger han med tilføjelsen:

»Jeg har den klare holdning, at vi bliver nødt til at kigge på hele systemet. Det vil sige momsnedsættelsen, distributionsstøtten og licensen. Men fremkomsten af de nye gratismedier og nye elektroniske platforme, så kan vi ikke blive ved med at opretholde det nuværende system.«

Den nyudnævnte kultur- og medieminister Carina Christensen har i sin første tid som minister været forbeholden med at udtale sig, men brød i går tavsheden og lod over for Journalisten.dk forstå, at også hun er parat til at se på ændringer, når det nuværende medieforlig udløber i 2010.

Hun er således parat til at diskutere gårsdagens forslag fra Ellen Trane og Mogens Jensen, der i en fælles kronik argumenterede for at skifte medielicensen ud med en generel medieskat fra 2011.

»Mit udgangspunkt er, at vi holder fast i medielicensen frem til 2010, hvor det nuværende medieforlig udløber. Og så må vi se, når vi nærmer os 2010, hvad vi så gør,« sagde Carina Christensen til Journalisten.dk.

Hertil siger Mogens Jensen i dag:

»Alt taler for, at det næste medieforlig bliver et stort medieforlig. Det vil være hele støtten og samtlige 5-6 mia. kr, der er til diskussion.«

Ifølge Mogens Jensen sætter Socialdemokraterne nu et internt arbejde igang, så man kan komme med et bud på, hvordan hele mediestøtten i Danmark skal indrettes i fremtiden.

Læs også: Dansk mediestøtte skal ændres radikalt.

Samt artiklen: Kierkegaard: Opgør med dagbladsstøtten på vej.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right