Det blev en sjældent synlig afgørelse, Pressenævnet onsdag i sidste uge afgav omkring Ekstra Bladets dækning af gidselaffæren med to danske søfolk. Avisen måtte efter påbud rydde både forside og spiseseddel til en rubrik om Pressenævnets kritik, ligesom der i syv dage skulle afses plads i toppen af EB.dk til en henvisning.
Det fik efterfølgende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus Jørgen Ejbøl til at kalde afgørelsen »helt ude af proportioner« og kritisere nævnet for at ville redigere avisen. I samme interview med Berlingske antyder Ejbøl, at Pressenævnet giver efter for et politisk ønske om hårdere sanktioner over for pressen.
DJ-formand: Vigtigt for troværdigheden
De synspunkter er DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård dog helt uenig i. Han medgiver, at kendelsen er »usædvanligt hård«, men hårde sanktioner handler ikke om at tilfredsstille politikerne. Det er i alles interesse, siger han.
»Vi har alle sammen gennem de seneste par år været optaget af, at der er respekt omkring Pressenævnets kendelser. Det betyder meget for vores troværdighed og for pressefriheden i det hele taget,« siger Bjerregård.
Også troværdighed over for politikerne?
»Ja selvfølgelig. Men Pressenævnet lægger ikke en strammere kurs for at tilfredsstille politikerne. Det er for at sikre pressens troværdighed. Vi har alle en interesse i at vise, at vi tager etikken alvorligt.«
Har Pressenævnets linje omkring sanktionerne tidligere været for blød?
»Det har jeg ikke grundlag for at sige.«
Bjerregård kan ikke som Jørgen Eibøl og Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, se problemet i, at Pressenævnet gennem deres påbud griber direkte ind i redigeringen af avisen.
»Pressenævnet har jo sådan set bare arbejdet inden for de rammer, de har. Det er der vel ikke noget galt i. Sådan er konsekvenserne af det selvregulerende system, medierne har her i Danmark, og det indebærer også, at vi må respektere det beslutninger, nævnet kommer med,« siger Bjerregård.
Ekstra Bladet lægger kritikken på forsiden, men skriver, at avisen skal læses bagfra. Er det at udvise respekt for kendelsen?
»Det ser jeg ikke noget problem i. Ekstra Bladet får skabt en masse opmærksomhed omkring kendelsen, så de gør det, de skal.«
Bør tage flere sager op af egen drift
I en betænkning til forslaget om en kommende ændring af medieansvarsloven skriver Folketingets retsudvalg og kulturudvalg, at Pressenævnet i højere grad end i dag bør agere synligt og tage sager op af egen drift.
Ideen om et mere udfarende Pressenævn vil Mogens Blicher Bjerregård også gerne skrive under på.
»Jeg synes godt, Pressenævnet kan have mere fokus på, at de kan tage sager op af egen drift. Det kan de jo allerede i dag, og det er også noget, de har gjort, men kun en enkelt gang,« siger han med henvisning til sagen, hvor flere medier bragte et fotografi af kronprins Frederik og en tidligere veninde i en privat situation.
Vil det ikke ændre nævnets rolle fra et klagenævn til et decideret mediepoliti?
»Nej nej nej. Se på Norge. Deres pressenævn tager sager op af egen drift, men det sker kun sjældent, måske hvert 3. eller 4. år. Men hvis en sag er indlysende, og man kan se, at dem, der kunne klage, ville have vanskeligt ved det, så kan der være en grund til det,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.