Mogens Blicher stiller op til europæisk toppost

Mogens Blicher Bjerregård stiller op til formandskabet i det europæiske journalistforbund. Det sker få uger efter, at han blev genvalgt som formand for DJ. Jobbet har mellem 14 og 20 rejsedage om året. »Det betyder ikke, at jeg skal drosle specielt ned for mit DJ-arbejde,« siger han

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård har besluttet at stille op til formandskabet i det europæiske journalistforbund EFJ. Om det er formandsposten eller næstformandsposten, han går efter, bliver først besluttet i næste uge.

Mogens Blicher Bjerregård fortæller til Journalisten, at han allerede har sikret sig støtte fra de nordiske forbund. En række andre europæiske forbund har også ytret støtte, men dem vil han endnu ikke sætte navn på.

Den danske formand har tidligere raget uklar med ledelsen i det internationale forbund, IFJ. Det handler bl.a. om penge, som DJ mener bliver brugt for lemfældigt. Mogens Blicher Bjerregård frygter, at de samme kræfter, som har overtaget ledelsen i IFJ, også kan sætte sig på EFJ.

»Vi er i en periode lige nu, hvor det er nødvendigt at fastholde et stærkt europæisk samarbejde. Men jeg er oprigtigt bekymret for, hvordan det vil gå. Det er vigtigt, at Norden og den måde, vi tænker på, er repræsenteret på en af de to topposter, formand eller næstformand. Derfor har jeg fået det her mandat,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Frygter at pengene vil fosse ud af kassen

I dag er formanden for EFJ den svenske Arne König. Men han går af efter denne periode. Samtidig er der udskiftning på næstformandsposten samt i store dele af den europæiske bestyrelse. Det kan ende med et kursskifte, mener Mogens Blicher Bjerregård.

Du siger, at du er bekymret for EFJ. Hvad er det, du er bekymret for?

»Jeg er bekymret for, at det, der er foregået i IFJ de seneste tre år, smitter af på EFJ. Vi har set store problemer med IFJ. Jeg oplever, at pengene simpelthen fosser ud af kassen, men jeg kan ikke engang få fat i regnskaberne. Vi har et internationalt forbund, som jeg ikke kan se, hvad vi kan bruge til. Derfor har vi også trukket Safety-arbejdet ud.«

Mogens Blicher Bjerregård henviser til, at DJ har besluttet at trække støtten til den internationale fond, der støtter udsatte journalister. I stedet kanaliserer DJ i dag de donerede penge til den dansk-baserede organisation IMS, der bruger pengene på hjælpearbejde.
Striden om hjælpemidlerne har Journalisten tidligere afdækket. Den mundede blandt andet ud i, at IFJ’s formand sendte et brev til de delegerede ved delegeretmødet i 2011, hvor han angreb Mogens Blicher Bjerregård.

Støtte fra andre nordiske forbund

Den nye europæiske ledelse skal vælges onsdag i næste uge. Det sker på sidstedagen af et tredages møde i EFJ. Det er først på selve mødet, at Mogens Blicher Bjerregård sammen med resten af den danske delegation vil beslutte, om han går efter at blive formand eller næstformand. Han har fået mandat til begge dele fra de andre nordiske forbund.

Hvad er det helt konkret, du vil arbejde for, hvis du fx bliver formand for EFJ?

»Vi skal have en organisation, vi konkret kan bruge som medlemsorganisationer. Der skal være nytteværdi. Det gælder dels påvirkningsarbejdet i EU, men EFJ skal også gøre konkret nytte for de tillidsfolk, der har brug for hjælp på tværs af grænserne. Der er lavet en del godt arbejde i EFJ, der – i modsætning til IFJ – har fungeret rimelig godt indtil nu. Det er vigtigt, at det fortsætter,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han mener også, at det europæiske forbund skal være bedre til at samarbejde med andre organisationer. Også fx fagforeninger, som intet har med medier at gøre.

»Jeg vil stå for mindre isolation og mere samarbejde. Vi har brug for at samarbejde med en lang række andre organisationer – det gælder også nogle, som vi kan stå sammen med for for eksempel at påvirke arbejdsmarkedslovgivningen eller ophavsret i EU. Det kan EFJ ikke løfte alene.«

Skal ikke drosle ned på DJ-arbejdet

Du er lige blevet genvalgt som formand for DJ. Har du overhovedet tid til at være formand for EFJ?

»Udgangspunktet er, at hvis jeg bliver valgt som vicepræsident, er der cirka 14 rejsedage om året. Formanden har cirka 20. Mere er det heller ikke. Det handler om to årlige bestyrelsesmøder, et par møder i Bruxelles og nogle ting, der løber til undervejs. Men man skal huske, at nogle af de møder deltager jeg allerede i.«

Men kan det undgås, at du er nødt til at drosle ned på dit DJ-arbejde?

»Det betyder ikke, at jeg skal drosle specielt ned for mit DJ-arbejde. Det handler muligvis om, at vi skal flytte til rundt på nogle arbejdsopgaver, men vi taler altså om 20 rejsedage om året. Når det er sagt, så er alt et spørgsmål om prioritering. Jeg har lagt det helt åbent frem for DJ’s afgående hovedbestyrelse, og at min eventuelle indsats for EFJ meget gerne skulle komme DJ til gode. Der sker ting internationalt, som betyder meget for os.«

Vil ikke kommentere international fremtid

Der er vel også arbejdstid i det mellem rejsedagene. Hvor meget tid kommer det til at tage i alt?

»Der skal læses noget og sikkert også skrives lidt, ja. Men selv om der er rejsedage, vil jeg jo også kunne nås på telefon. Der er også dage, jeg arbejder hjemme, men alligevel kan lade mig interviewe af dig. Selv om jeg arbejder i Bruxelles, kan jeg bruge timer på DJ derfra, så det er svært at gøre op.«

Nu har du været formand for DJ i snart 14 år. Kunne det internationale arbejde være noget, du satser på, når du er færdig som formand i DJ?

»Jeg spekulerer ikke sammen med medierne i, hvad jeg skal lave på det tidspunkt.«

OPDATERING 13/5 klokken 12.27: DJ har nu lagt Mogens Blicher Bjerregårds motiverede opstilling online. Den kan du læse her.

2 Kommentarer

michael bjørnbak martensen
11. MAJ 2013
Det vil være flot, hvis en
Det vil være flot, hvis en repræsentant fra Danmark vælges - jeg er sikker på, at vi har noget at byde på. Så pøj pøj til MBB.
Ota Tiefenböck
10. MAJ 2013
Undskyld mig, men jeg synes,
Undskyld mig, men jeg synes, det en ganske logisk tankegang at spørge om - altså de spørgsmål Journalistens journalist ikke har stillet:

1) Kræver møderne i EFJ slet ikke nogen forberedelse, er det virkelig kun de mødedage, det handler om? Er det virkelig kun ens blotte tilstedeværelse ved møderne, det handler om?

2) Hvis det kan lade sig gøre at varetage funktionen som DJ-formand, og samtidig have en anden krævende stilling, tyder noget på, at de opgaver, man har som formand kræver en justering. Det kan være, det ikke er antallet af opgaverne, der skal justeres, men det kan også være, det er lønnen?