Mogens Blicher: Skær ikke en krone i mediestøtten

Regeringen vil skære i støtten til blade som ÆldreSagen Nu og Tænk. Pengene kan redde dagbladene, der ellers står til at miste mediestøtte. Men DJ mener ikke, der skal skæres nogen steder. »Man skaber bare et nyt problem,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård.

Regeringen vil skære i støtten til blade som ÆldreSagen Nu og Tænk. Pengene kan redde dagbladene, der ellers står til at miste mediestøtte. Men DJ mener ikke, der skal skæres nogen steder. »Man skaber bare et nyt problem,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård.

Regeringen vil kræve flere penge af dagbladene. Men for at lukke det hul i avisernes pengekasser skal de kompenseres med et endnu ukendt beløb. Det beløb skal findes ved at afvikle støtte til såkaldte "ideelle blade" via Bladpuljen.

"Vi vil afvikle støtte til de ideelle blade over fem år og overføre den besparelse til direkte støtte i mediestøttens hovedordning. Samtidig opretter vi en særlig pulje, der skal hjælpe de ideelle blade med at gå til det digitale," sagde Uffe Elbæk i forgårs til Mediawatch.

Ideelle blade udgives eksempelvis af humanitære organisationer og foreninger. Hvis støtten skæres, vil det især ramme ÆldreSagen, der i år modtager knap fem millioner kroner til deres to blade ÆldreSagen Nu og ÆldreSagen Nyt. Også Tænk vil blive ramt og miste cirka en million kroner.

I alt er der i 2012 fordelt 41 millioner kroner via bladpuljen.

Dansk Journalistforbund mener, det er en dårlig ide at skære i bladpuljen. Det siger formand Mogens Blicher Bjerregård nu til journalisten.dk:

»Det her viser, hvorfor det er problematisk at skære i den samlede mediestøtte. Hvis politikerne lod lønsumsafgiften være, skabte de ikke et nyt problem her,« siger han.

Pengene vil mangle i kredsløbet 

Mogens Blicher Bjerregård sad selv med i det såkaldte Dyremose-udvalg, der fremlagde en rapport med anvisninger til en omlægning af den danske mediestøtte.

Men Blicher Bjerregård understreger, at forudsætningen for arbejdet i udvalget var, at der ville være samme mængde penge at fordele.

»Det var hele forudsætningen, at der skulle være samme penge. Det bliver en lidt umulig opgave, når der nu bliver taget penge ud. Det bliver tydeligt, at de penge kommer til at mangle i kredsløbet,« siger han.

Skaber et nyt problem 

Samtidig vil han dog gerne kvittere for, at politikerne tilsyneladende med den nye manøvre signalerer, at dagbladene ikke skal miste støttekroner.

»Jeg synes, det er godt at se, at politikerne har forstået den problematik, der opstår i forhold til dagbladene. Det er tydeligt, at det bliver taget alvorligt.«

Hvad er det for en problematik?

»Hvis der bliver trukket for mange penge ud af dagbladene, så er der risiko for, at der forsvinder dagblade og dermed bliver mindre mangfoldighed. Man løser ingen problemer ved at fjerne dagblade, det var hele øvelsen i udvalget – at give dagbladene mulighed for at udvikle sig på flere platforme uden at binde støtten til papir, samtidig med at der ville være midler til fritstående online-medier.«

Og hvordan ser du, at politikerne tager den problematik alvorligt?

»Det ser jeg blandt andet ved, at vi har hørt udtalelser om, at man skal sikre, at det her ikke betyder lukning af dagblade eller færre resurser til dagbladene. Jeg oplever, at den problematik bliver taget alvorligt. Det er vigtigt. Men man skal samtidig passe på med ikke at skabe et nyt problem et andet sted. Hvis man tager penge ud af mediestøtten, så kommer de til at mangle i det kredsløb, og det er et problem.«

Men hvis du mener, at politikerne skaber et nyt problem ved at skære i bladstøtten, hvordan ser du så, at de tager problematikken alvorligt?

»Det er derfor, jeg deler det i to: Jeg kan se, der er nogle overvejelser om, hvordan man kan sikre dagbladene. Det viser, at de tager den problematik alvorligt. Når det er sagt, så mener jeg ikke, det er den rigtige måde at gøre det på, fordi man skaber bare et nyt problem. Jeg vil anbefale, at man ikke tager penge ud af mediestøtten,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Specialmedier: Små blade kan lukke 

Også Danske Specialmedier har været ude og advare mod at skære i Bladpuljen. I går udtalte formand Christian Kierkegaard til Mediawatch:

»Fjerner man tilskuddet til distribution af ideelle blade, kan det betyde, at flere blade vil blive nødt til at lukke. Der er mange blade – især mange små blade, der ikke vil kunne eksistere uden tilskud. Tilskuddet blev etableret, fordi udgifterne til porto steg og blev meget høj.«

0 Kommentarer