Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård mener, det er »ret og rimeligt«, at MetroXpress og 24timer risikerer at miste millioner i støtte, hvis Dyremose-udvalgets forslag til ny mediestøtte bliver lov.

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård mener, det er »ret og rimeligt«, at MetroXpress og 24timer risikerer at miste millioner i støtte, hvis Dyremose-udvalgets forslag til ny mediestøtte bliver lov.

Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, sad med ved bordet, da Dyremose-udvalget skulle foreslå en ny mediestøtte. Derfor har han også været med til at udtænke modellen, hvor de redaktionelle ressourcer, medarbejdere og/eller lønudgifter, foreslås at være afgørende for mediestøtten.

Den model kommer til at ramme gratisaviser, primært MetroXpress og 24timer, hårdt. De står til at miste mange millioner hvert år i mediestøtte, hvis den nye model bliver til virkelighed.

Men det er helt fint, skriver Mogens Blicher Bjerregård i en kommentar i dagens Berlingske

»For eksempel kan gratisaviser som MetroXpress og 24timer risikere at miste meget støtte, fordi de i dag ikke producerer nok journalistik selv til at opfylde kravene for støtte. Det synes jeg er ret og rimeligt, da mediestøtte ikke er en erhvervsstøtte, men en støtte til den demokratiske debat. Og med et indholdskriterium får også gratisaviserne et incitament til at lave mere egenproduceret indhold, der skaber værdi,« skriver forbundsformanden.

Han støtter også i kommentaren udvalgets forslag om, at der skal være et minimumsantal redaktionelle medarbejdere på et medie, før det kan få støtte. Tallet foreslås til enten at være tre eller fem.

»Jeg mener så også, at der skal være et redaktionelt miljø hos et medie, for at det kan få støtte. Derfor mener jeg, at det er rimeligt, når udvalget foreslår, at der skal være enten tre eller fem journalistiske medarbejdere, så der er manpower nok til at sikre værdiskabende indhold. Derfor kan enmandsbetjente bloggere og andre stadig ikke få støtte med de nye scenarier. Også fordi vi ikke skal smøre støtten for tyndt ud,« skriver Mogens Blicher Bjerregård.

Afslutningsvist tilslutter han sig også forslaget om at "kapitalisere nulmomsen". Det betyder, at avisernes momsfritagelse, der på nuværende tidspunkt har en værdi på cirka én milliard kroner, skal fjernes – og det samme beløb skal så lægges i den nye produktionsstøttepulje.

»Momspengene bør frigives og sendes tilbage til medierne som rede penge. Hvis politikerne vælger at gøre dette, kræver det dog en ordning, hvor prisen på aviser holdes i ro, ellers vil f.eks. de store landsdækkende dagblade bløde til stor skade for den sammenhængende debat i samfundet,« skriver Mogens Blicher Bjerregård. 

27 Kommentarer

Susanne Sayers
20. OKTOBER 2011
Re: Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

Martin, så tager vi den én gang til: Distributionsstøtte er - tadah - støtte til distribution, altså til udbredelse.

24timer og metroXpress har til sammen over 800.000 læsere. Støtten per læser, cirka 50 kroner, er formentlig blandt de laveste overhovedet (0-momsen kommer jo heller ikke gratisaviserne til gode på samme måde, Berlingske Media får over 300 mio. kr. i støtte). Hvorfor skal Information med den meget lille læserskare have tæt ved 30 millioner kroner i støtte (det svarer til en støtte per læser på 250 kr., altså fem gange så meget som mxp/24timer)? Er Information fem gange så meget værd for læseren som metroXpress eller 24timer?

Man kan jo postulere, at en avis der interesserer og kommer ud til så få ikke burde få så mange offentlige støttekroner. MetroXpress og 24timer har - som det tidligere har været beskrevet - fået nye grupper af mennesker til faktisk at læse en avis. Det er det, støtten er givet til - ikke til journalisterne. 

Derudover HAR metroXpress og 24timer flere journalister. De er bare ikke ansat direkte. Nogle er på Ritzau, nogle er på Soundvenue, nogle er freelance, nogle er ansat rundt om i verden på andre Metro-udgaver.

Men det kan da være læserne inderligt ligegyldigt, hvor mange journalister der er til at lave produktet, hvis det i øvrigt er godt. 

Martin Nielsen
20. OKTOBER 2011
Re: Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

24Timer får 1,4 million i støtte per medarbejder. Det er rekord.

Er der nogen, der helt seriøst vil fremføre det synspunkt, at Metroxpres, 24Timer eller Urban er bedre aviser end Politiken, JP, Berlingske, Børsen, Kristeligt Dagblad, Information eller nogle af de regionale aviser?

Lad os være ærlige - de er allesammen i en helt anden klasse end gratisaviserne. Selvfølgelig.

Michael Bjørnbak Martensen
20. OKTOBER 2011
Re: Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

@ Susanne Sayers

Du har fuldstændig ret. Vi skal have noget bedre styr på begreberne egenproduktion, demokrati og uafhængighed. Allers direktør er her inde på denne begrebsproblematik  https://journalisten.dk/aller-skeptisk-over-dyremoses-plan hvor jeg også finder det problematisk, hvis demokratisk sundt foder i medieudvalgets begrebsverden kommer fra SE&Hør og andre lignende blade, mens 24 timer, MetroExpress, dagbladet Arbejderen, 3F, Fokeskolen og Danske Kommunerskal dømmes ude fra det gode selskab.

Jeg kan næsten ikke finde hoved og hale i de store  interessenters dominans, der synes at fastholde et system der trænger enormt til at blive vendt og drejet. 

Som journalist med et meget stort ønske om et forbund, der kan italesætte vores faglighed uanset man er ansat i en kommunei en styrelse, i en organisation eller hvor det nu er - så jeg gerne en mediestøtteordning, der kunne uddeles til hvem-som-helst fordi man var sikker på den journalistiske uafhængighed til gavn for vores demokrati. 

Uha, hvor er det svært .. 

Susanne Sayers
20. OKTOBER 2011
Re: Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

Michael - hvis der er en overflod af Ritzau-historier i JP, Berlingske, Politiken osv., er det vel det bedste argument for, at en stor journalistisk stab ikke i sig selv er garanti for en stor egenproduktion, når det gælder almene nyheder ... 

I øvrigt afventer jeg stadig forbundsledelsens (og udvalgets) svar på, om kriteriet for støtte alene skal være antal spaltemilimeter med selvstændig byline? Skal tillæg som 'Vi med Kat', sund og slank, erhvervsejendomme, sladderhistorier osv tælles med som værdiskabende journalistik, som støtter den demokratiske debat? Det er jo ikke kun gratisaviserne, der er kommercielle. En del af det stof, som de klassiske dagblade trykker, har også først og fremmest til formål at skaffe annoncekroner. 

Bedste hilsner

Susanne 

Ulf B. Bjørton
19. OKTOBER 2011
Re: Mogens Blicher: Mindre støtte til gratisaviser er fornuftigt

Kære Mogens Blicher Bjerregård

Jeg er skuffet over at min egen fagforeningsformand skriver, at der skal  "være enten tre eller fem journalistiske medarbejdere, så der er manpower nok til at sikre værdiskabende indhold". Vil du virkelig stå på mål for at jeg, Fred Jacobsen m.fl. ikke skaber indhold af værdi, fordi vi arbejder på redaktioner som har mindre end tre-fem journalistiske medarbejdere?

 Med venlig hilsen

Ulf B. Bjørton

 

 

 

 

Flere