Mogens Blicher: »Det virker dybt utroværdigt«

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård kritiserer, at Socialdemokraterne lufter at skære i mediestøtten. »Jeg er dybt skuffet, hvis det bliver en spareøvelse, for det viser en fuldstændig manglende forståelse for opgaven,« siger formanden til Journalisten.dk.

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård kritiserer, at Socialdemokraterne lufter at skære i mediestøtten. »Jeg er dybt skuffet, hvis det bliver en spareøvelse, for det viser en fuldstændig manglende forståelse for opgaven,« siger formanden til Journalisten.dk.

Mediebranchen kan ikke som den eneste gå fri, når den danske regering skal spare penge. Sådan lød det fra Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen i går mandag.

»Det er klart, at regeringen må sørge for, at pengene passer. I vores samfundsbudget skal vi finde to milliarder kroner i erhvervs- og branchestøtten, og så er det naturligt også at se på den støtte, der går til medierne. Det er klart, at mediebranchen også må tage sin del af sparerunden i det offentlige,« sagde han til Journalisten.dk.

Men det vækker harme i Dansk Journalistforbund. Her er formand Mogens Blicher Bjerregård både overrasket og dybt skuffet over de nye toner fra Mogens Jensen. Mogens Blicher Bjerregård anerkender slet ikke, at mediestøtte skulle være erhvervsstøtte.

»Mediestøtte er noget helt andet end erhvervsstøtte – det er demokratistøtte. Jeg er dybt skuffet, hvis det bliver en spareøvelse, for det viser en fuldstændig manglende forståelse for den opgave, politikerne er sat over for her,« siger formanden til Journalisten.dk.

Mogens Blicher Bjerregård var selv et af medlemmerne i det såkaldte Dyremose-udvalg, der sidste år fremlagde en større rapport med forslag til fremtidens mediestøtte. Udvalget har fået navn efter formanden Henning Dyremose.

Dyremose har også kritiseret de nye toner om at skære i mediestøtten. I et interview med Journalisten.dk i sidste uge sagde han, at besparelser vil ødelægge hele ideen bag Dyremose-udvalgets rapport.
»Hvis man skærer i den samlede ramme, tror jeg, at det vil blive vanskeligt for specielt de nye medier. Det vil være problematisk,« sagde Dyremose.

Mogens Blicher Bjerregård er enig i den kritik.
»Vi fik i udvalget en klar opgave: Vi skulle finde en ny måde at se mediestøtten på, og vi skulle bruge præcis de penge, der var i forvejen. Vi fik meget håndfast at vide, at vi ikke kunne bruge hverken mere eller mindre. Nu begynder jeg at overveje, hvad vi egentlig har deltaget i? Var det en spareøvelse? Det virker dybt utroværdigt,« siger DJ-formanden.

Men er det ikke fair, at regeringen finder nogle penge på mediestøtten, når der er krise, og der skal skæres?

»Nej, det synes jeg ikke. Man er nødt til at se helheden og forstå, hvad mediestøtten betyder for demokratiet. Det er dybt alvorligt for et lille sprogområde som det danske, hvor medierne er pressede af internationale spillere, der tager annoncekronerne, at vi har et mangfoldigt mediemarked.«

»Hvis det bliver en spareøvelse, så siver effekten ud af det arbejde, vi har lavet i Dyremose-udvalget. Så har vi arbejdet under falske forudsætninger. Det er hamrende ærgeligt for de danske medier og det danske demokrati,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

2 Kommentarer

bent øberg
24. APRIL 2012
Re: Mogens Blicher: »Det virker dybt utroværdigt«
enig med formanden...
Erik Lismann
24. APRIL 2012
Re: Mogens Blicher: »Det virker dybt utroværdigt«
Hvad er mest utroværdigt: En journaliststand, der tigger penge af staten, eller en regering der reagerer dynamisk på samfundsudviklingen?