Nye regler er på vej for åbenhed i EU. Men reglerne er for vagt formulerede, lyder det fra formanden for Dansk Journalistforbund. Det kan åbne for groft misbrug.
Mens de danske journalister venter på en ny offentlighedslov, er der ved at snige sig nye regler om aktindsigt ind i statsadministrationen. EU's medlemslande skal nu implementere de ti år gamle regler for aktindsigt i EU's institutioner.
»Problemet er – som så mange gange før – at aftalen er piv-åben for fortolkning,« mener formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher-Bjerregård.
Ordene faldt i fredags ved en reception i anledning af bogen "Håndbog i EU for journalister". Bogen er en guide til EU-systemet, der faktisk er ret åbent, lød det fra Mogens Blicher Bjerregaard. Men han advarer mod de nye regler for aktindsigt.
»(De nye regler, red.) skal gælde for dokumenter, hvis uautoriserede videregivelse – og lyt nu godt efter – "kunne have negativ indvirkning på den europæiske union eller en eller flere af dens medlemsstater." Det kalder jeg en gummiparagraf med risiko for groft misbrug. Vi venter spændt på, hvordan udenrigsministeriet vil implementere aftalen i sammenhæng med dansk lovgivning,« sagde Mogens Blicher Bjerregaard ved receptionen.
Han betragter ikke EU som en lukket institution. Faktisk er der være en overflod af informationer, både relevant og irrelevant, der flyder i en linds strøm fra Bruxelles. Både i form af pressemeddelelser, men også i form af fiks og færdige produkter.
»Nogle kritiserer også EU for selv at ville producere sin egen målrettede journalistik. Jeg synes ikke, vi skal bebrejde nogen hverken det private eller offentlige for at ville informere. Det er de i deres gode ret til, så længe der samtidig er den åbenhed, der er nødvendig for, at den uafhængige kritiske journalistik kan få gennemslagskraft,« sagde Mogens Blicher Bjerregaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.