Modstanden mod offentlighedsloven lader til at vokse dag for dag. I eftermiddag holder Retsudvalget en åben høring om regeringens lovforslag, og op til høringen har en række nye kritikere meldt sig på banen. Jyllands-Posten skriver i dag, at flere medlemmer af SF’s landsledelse tager afstand fra loven, der vil mørklægge en række centrale regeringsdokumenter.
»Lukkethed gavner sjældent nogen som helst – andre end magthaverne selv,« siger Tonni Hansen, medlem af SF's landsledelse, til Jyllands-Posten.
Nu skal emnet tages op på SF’s landsledelse:
»Det har været et bredt ønske fra hele landsledelsen – også fra ministre og folketingsmedlemmer. Den drøftelse ser jeg frem til,« siger medlem af landsledelsen Ida Damborg til Jyllands-Posten.
Avisen kan også berette, at flere radikale ministre og folketingsmedlemmer i weekenden fik sat deres folketingskandidatur til afstemning i partiets vælgerforening i hovedstaden.
Folketingsmedlemmerne overlevede tillidsafstemningen, men et flertal vedtog at »beklage« loven, som de finder »i direkte modstrid med partiets politik«, skriver Jyllands-Posten, der også fortæller, at loven var oppe på Socialdemokraternes gruppemøde i går, hvor folketingsmedlem Rasmus Prehn foreslog at skrotte den.
I sidste uge sagde justitsminister Morten Bødskov på et samråd, at Ekstra Bladet ikke kunne have fået aktindsigt i de dokumenter, der lå til grund for deres historie om beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, der i lang tid havde vidst, at mange flere ville ryge ud af dagpengesystemet end hidtil antaget.
Efterfølgende opfordrede den tidligere formand for Venstres Ungdom Jakob Engel-Schmidt sine partifæller til at stemme imod loven, og nu har resten af ungdomspartierne meldt sig på banen med en enstemmig kritik af den nye lov, skriver BT ifølge Berlingskes Nyhedsbureau.
»Det er vigtigt, at de parlamentariske arbejdsgange er fleksible, men den nye offentlighedslov indskrænker åbenheden og muligheden for aktindsigt. Der er meget, som tyder på, at sager som Tamilsagen eller for eksempel sagen om overbetalinger af privathospitaler ikke ville være kommet frem med de kommende ændringer,« siger formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe, til BT.
DSU er imod loven sammen med ungdomspartierne for De Radikale, Venstre og De Konservative, hvis moderpartier alle støtter loven i Folketinget.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.