Mød fem layoutere, der mistede jobbet

Magasin-branchen er presset økonomisk, og layouterne er de mest udsatte, når den ene fyringsrunde afløser den anden. Mød her fem af de fyrede layoutere og hør, hvordan det er gået dem

Carsten Bøwig, 56 år

Tidligere layouter på Komputer for alle hos Bonnier fra 2008 til 2011. Blev fyret i december 2011. I dag arbejder han som layouter i et vikariat hos Aller på Se og Hør.

»Mit nuværende vikariat udløber den 1. oktober. Det er endnu uafklaret, hvad der skal ske derefter, selv om der kun er få uger til. Det begynder at stresse mig lidt.« 

»Jeg gik ledig i et år efter fyringsrunden på Bonnier. Jeg lagde mig virkelig i selen for at søge job. Det er et fultidsjob at være arbejdssøgende. Men jeg tror desværre, at jeg ofte bliver valgt fra i bunkerne, når de ser min alder. Det er frustrerende. Min faglighed er sgu ikke påvirket af min dåbsattest.«  

»Jeg har både overvejet at blive selvstændig freelancer eller helt at skifte branche. Men jeg er bundet af hus og familie, så det er svært at kaste sig ud i. Der har været op- og nedture, men jeg har været god til at have en arbejdsdag som jobsøgende og så tage så mange kurser og efteruddannelse som muligt.«  

»Jeg har haft forskellige vikariater og småjobs som freelancer. Men i 2013 var jeg sammen med fem andre med til at starte en ny grafisk afdeling hos Metro Cash & Carry, fordi de havde fyret deres gamle bureau. Men Metro lukkede hele deres danske afdeling ved udgangen af 2014.«

»Jeg har taget efteruddannelse i at lave iPad-magasiner. Det er noget, jeg brænder for, og som jeg virkelig tror på er vejen frem. Men der er endnu ikke mange udgivere, der tør kaste sig ud i det.« 

Carsten Bøwig. Foto: Tobias Selnæs Markussen

 

Tine Hostrup Lund, 47 år

Tidligere grafisk designer hos Bonnier fra 1995 til 2015 primært på iForm og Illustreret Videnskab samt i udviklingsafdelingen.  Blev fritstillet i marts 2015. I dag er hun jobsøgende, men får stadig løn af Bonnier, da hun fortsat er i sin fratrædelsesperiode. 

»Jeg har overvejet at søge væk fra branchen. Jeg tænker meget over, hvad der kunne give mig tilfredsstillelse at lave de næste 20 år. Men hvad pokker skal jeg finde på? Skal jeg åbne en café ligesom så mange andre kreative tosser? I bund og grund vil jeg jo bare gerne være grafiker.« 

»Jeg har søgt nogle grafikerjobs, men det er utroligt svært, når branchen er presset, og der er så mange om buddet. Jeg har primært magasindesign som erfaring. Derfor er min opgave at få overbevist en kommende arbejdsgiver om, at jeg også kan lave andet end magasiner.«

»Jeg har overvejet at gå freelancevejen. Men som grafiker i et bladhus har man ikke nogen kundekonktakt. Derfor ligger de første kunder ikke ligefor, og det gør, at jeg ikke uden videre tør springe ud som selvstændig.«

»Jeg kunne godt tænke mig at lave hjemmesider. Men den branche er også presset, ved jeg fra dem, der laver det. Jeg er bestemt ikke teknikforskrækket. Men det bliver svært at konkurrere med unge, der lige har taget en uddannelse i webdesign.« 

Tine Hostrup Lund. Foto: Tobias Selnæs Markussen

 

—-

Mads Rahbek Hansen, 61 år

Tidligere layouter hos Aller primært på Ugebladet Søndag og Kig Ind fra 1996 til 2009. Tog frivillig fratrædelse i 2009. Arbejder i dag som deltids-freelancer hos JSL Media på blandt andet Golf Magasinet.  

»Jeg tog frivillig fratrædelse, da de meldte en stor fyringsrunde ud. Havde jeg ikke gjort det, så var jeg nok en af dem, der var blevet fyret, fordi jeg var en af de ældre. Så fik jeg 13 måneders løn med, og jeg tog det som et sabbatår.«

»Jeg tænkte, at jeg nok skulle finde et nyt job, men krisen kom noget på tværs. Det var langt sværere end ventet. Jeg opbrugte begge mine år på dagpenge og røg ud af systemet. Men vores børn er flyttet hjemmefra, og vi er gældfri, så vi kunne godt klare os for min kones løn.« 

»Det sidste års tid har jeg haft fast vikararbejde to uger om måneden hos JSL Medias blade. Men jeg er usikker på, om jeg kan fortsætte, da JSL Media for nylig har udliciteret meget af layoutet til Estland. Hvis jeg ikke kan fortsætte der, så overvejer jeg at gå på efterløn.«  

Mads Rahbek Hansen. Foto: Tobias Selnæs Markussen

 

Karina Reinsch, 46 år

Tidligere artdirector hos Bonnier primært på Bo Bedre fra 1998 til 2011. Blev fyret i december 2011. Sprang ud som selvstændig grafisk designer i sommeren 2012 og tog samtidig en uddannelse som yoga-lærer. I dag laver hun blandt andet magasinet Byg Om for Danske Boligarkitekter og undervisningsbøger for børn for forlaget Komma.

»Jeg havde en meget værdig opsigelse, selv om jeg var blevet sorteret fra. Jeg skulle lige sunde mig. Men jeg var hurtigt besluttet på, at jeg skulle lave noget andet og bedre. Jeg ville prøve noget helt nyt i stedet for at være vred eller skuffet, selv om jeg selvfølgelig var ked af det.« 

»I første omgang tænkte jeg ikke på at blive selvstændig. Det turde jeg ikke. Men jeg tog imod alle de tilbud om kurser og coaching, jeg kunne få af Journalistforbundet. Mit coachingforløb viste mig, at jeg dybt inde i maven havde mest lyst til at blive selvstændig. Det forløb gav mig modet til at kaste mig ud i det.« 

»Der var en oplægsholder på et af forbundets kurser, som sagde, at det tager to år at få en forretning op at køre som selvstændig. Det er ikke helt galt. Man skal regne med, at man det første år ikke tjener ret mange penge. Men jeg havde en opsparing og en lang opsigelse, hvor jeg var fritstillet, så jeg kunne godt køre på lavt blus det første års tid.«  

»Man skal have en lille bogholder og en lille sælger i maven ud over at være en dygtig designer. Det har givet mig noget tryghed at deltage i alle forbundets kurser for selvstændige. Eksempelvis kurser om økonomi og regnskab.«

Karina Reinsch. Foto: Tobias Selnæs Markussen

 

Mette Sandfær, 53 år

Tidligere ad’er og kreativ chef på Antik & Auktion og Mad & Bolig hos Aller fra 1996 til 2011.  Blev fyret i december 2011. Er i dag selvstændig med eget grafisk bureau. Hun laver blandt andet magasiner for Gyldendals Bogklub og foldere og plakater for University College Sjælland.  Hun var på supplerende dagpenge indtil foråret 2013 og lod sig momsregistrere i efteråret 2014.  

»Det var rigtig svært at søge nyt job. Ret håbløst faktisk. Jeg blev ikke rigtig indkaldt til nogen samtaler, og jeg søgte job som eksempelvis dtp’er i butikskæden Tiger. Den slags jobs bliver man ikke indkaldt til samtale på som tidligere kreativ chef.« 

»Jeg fik hurtigt en tjans som freelancer hos Gyldendal og kørte på supplerende dagpenge en periode. Med tiden kom flere opgaver til, og så snart det kunne løbe rundt, meldte jeg mig fra dagpengesystemet. Det var dejligt at slippe for at søge alle mulige underlige jobs.«

»Jeg er den lidt bekymrede og forsigtige type. I begyndelsen frygtede jeg, at det ikke kunne løbe rundt, og at jeg ikke kunne komme tilbage på dagpenge, hvis det nu ikke gik som freelancer. Derfor kørte jeg B-indkomst i ret lang tid, før jeg blev momsregistreret med eget firma.«  

»De fleste kunder har jeg fået på held og tilfældigheder. Eksempelvis har jeg siddet ved siden af en på et kursus, som kendte en, der havde brug for at få lavet noget grafisk arbejde, som hun ikke selv havde tid til at lave.« 

Mette Sandfær. Foto: Tobias Selnæs Markussen