”Mit journalistiske instinkt sagde mig, at jeg skulle fokusere på det”

Bag Billedet: ”Jeg stoppede op og filmede blandt andet en ung fyr på en cykel, som politiet prøvede at tage flaget fra,” fortæller Jens Conrad-Petersen om en tilfældig filmoptagelse, der fik betydning for Tibet-kommissionens arbejde

”Jeg havde et kommunikationsjob i Bruxelles i 2012, da jeg i juni var hjemme på besøg i København. Jeg gik en tur med min søster, da jeg så, at den kinesiske præsidents kortege var på vej hen over Christiansborg Slotsplads. Da jeg vendte mig om, kunne jeg se, at nogle mennesker stod med tibetanske flag, som politiet prøvede at tage fra dem. Det var en mærkelig situation, og mit journalistiske instinkt sagde mig, at der lå noget underligt under, som jeg ikke helt forstod.

Jeg stoppede op og filmede blandt andet en ung fyr på en cykel, som politiet prøvede at tage flaget fra.

Jeg fløj kort efter tilbage til Bruxelles og tænkte ikke mere over det – ud over at jeg besluttede at gemme videoen på min telefon.

Flere år senere arbejdede jeg i DR Nyheder, og da demonstranterne i 2015 ønskede at anlægge erstatningssag, sagde jeg til kollegerne på dr.dk, at jeg tilfældigvis havde en video fra demonstrationen. Jeg fandt min gamle telefon frem, og videoen blev lagt på dr.dk. Det vakte dog ikke den store furore.

I efteråret 2015 kom det frem, at politifolkene havde handlet efter en såkaldt operationsbefaling om, at demonstranterne ikke måtte komme tæt på den kinesiske præsident.

Det vil sige, at politiet havde løjet, når de sagde, at det var tilfældigt, at demonstranterne var blevet frataget deres flag. 

Fra den ene dag til den anden eksploderede sagen. Og klippet fra min telefon blev interessant, fordi videoen gav medierne mulighed for at sætte billeder på det, der var sket.

Jeg har afgivet forklaring til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og det, videoen dokumenterer, indgår også i Tibetkommissionens rapport.

I dag er jeg glad for, at mit journalistiske instinkt sagde mig, at jeg skulle fokusere på det, der stak ud, og ikke lave en turistvideo med præsidentens kortege. Jeg er også glad for, at jeg ikke valgte at slette videoen. Der var ingen pressefotografer til stede, fordi den egentlige demonstration mod præsidentbesøget fandt sted på Højbro Plads. Derfor er videoen det eneste fotografiske bevis, der findes.”

Jens Conrad-Petersen er redaktør i DR Nyheder

Billederne fra 2012 blev senest brugt i flere medier i april 2018, da det kom frem, at mails fra ministre ikke indgik i Tibet-kommissionens arbejde.
 

1 Kommentar

Anders H. Andersen
25. JULI 2018
Fantastisk at du optog, gemte
Fantastisk at du optog, gemte og genfandt video'en, Jens Conrad-Petersen! Vi Tibetaktivister havde nærmest ingen håndgribelige beviser for politiets indgreb mod os den 14.-16. juni 2012 uden for demonstrationen på Højbro Plads. Videoen har det hele: I begyndelsen ser man Hu Jintaos kortege ankomme til Christiansborg, så ser man kinesiske sikkerhedsvagter pege mod Sara Berthou, som derefter ses i diskussion med en betjent, før en anden river et tibetansk flag ud af hænderne på hende. Dernæst ser man en af de hovedansvarlige politiledere dirigere Sara og Christian Gorm Hansen ned mod Højbro Plads, hvis demonstration er nærmest usynlig, og til sidst ser man to betjente forsøge at tage et flag fra Rene Wennerberg. Tak for din gode instinkt! Mvh. Anders, formand for Støttekomiteen for Tibet