Mistro til Scanpix

 

 

Scanpix Nordfoto oplyser som det eneste selskab i Scanpixgruppen ikke fotograferne om, hvem bureauet sælger billederne til. Derfor mistænker nogle fotografer Scanpix Nordfoto for at snyde med provisionen.

De fleste fotografer har fuld tillid til Scanpix Nordfoto. Men der findes nogle, som mistænker den danske del af Nordens største billedbureau, Scanpix-gruppen, for at snyde med provisionen af arkivsalget.
Mistanken bliver afvist som helt grundløs af Scanpix Nordfotos direktør, Nils Hjerrild.

"Hver gang vi skriver en regning ud til en kunde for arkivsalg, så bliver fotografernes provision automatisk registreret i vores computersystem. Og så får de deres penge en gang om måneden," siger han.

Mistroen bliver næret af de salgsrapporter over arkivsalg, som Scanpix Nordfoto sender ud til fotograferne. Rapporterne oplyser ikke, hvilket medie der har købt billedet, eller hvilken dato Nordfoto har solgt det. Dermed er det i realiteten umuligt for fotograferne at se, hvilke af deres billeder Nordfoto har solgt.

"Jeg har engang prøvet at få at vide, hvem der køber billederne, bare for at have en lille fornemmelse. Det kunne jeg ikke få at vide. Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker på afregningerne, og nogen er måske mere kritiske end mig, men jeg tror ikke, de snyder," siger freelancefotograf Bo Tornvig.

Mere kritiske er nogle fotografer på B.T., som ønsker at være anonyme på grund af den aktuelle fyringsrunde på avisen.

"De snyder, så vandet driver. Selv ansatte i Scanpix har fortalt mig, at vi bliver snydt," siger en af B.T.s fotografer.

Freelancefotograf Mogens Laier er heller ikke tryg ved Nordfotos afregning.

"Man skal være oppe på mærkerne over for Nordfoto. Det største problem er, at man ikke kan se, hvem de sælger billeder til, og at de sælger for billigt. Jeg har taget dem på fersk gerning en tre-fire gange inden for det sidste års tid, hvor de ikke havde afregnet med mig. De havde solgt mine billeder, blandt andet til Aktuelt og Tipsbladet uden at betale mig," siger Mogens Laier, som uden problemer fik de penge, Nordfoto skyldte ham.

Nils Hjerrild siger, at der kan ske fejl, men afviser, at Scanpix Nordfoto snyder nogen bevidst.

"En af de vigtigste ting overhovedet for mig i det her job er, at alt går rigtigt til," siger han.

De sparsomme oplysninger på Nordfotos salgsrapporter skyldes frygt for, at konkurrenterne finder ud af, hvilken pris bureauet sælger billeder til.

Den frygt deler Nordfotos konkurrenter ikke. På salgsrapporterne fra Polfoto og Scanpix i Norge og Sverige fremgår både køberens navn og dato for salget.

Men Nils Hjerrild er alligevel betænkelig ved at give oplysninger fri.

"Hvis vi spreder den information ud til alle fotograferne, så vil det være meget nemt for vores konkurrenter at finde ud af vores priser. Det kan skade os i den hårde konkurrencesituation, vi befinder os i. Men alle fotografer kan få oplysningerne, hvis de ringer og spørger. Vi har ofte di-skuteret det, og det er klart, at det vil være en tillidsvækkende foranstaltning, hvis vi gav de oplysninger," siger han.

Advokat Anne Troelsen har flere gange på fotografernes og Dansk Journalistforbunds vegne opfordret Scanpix Nordfoto til at udspecificere salgsrapporterne.

"Scanpix har et troværdighedsproblem over for fotograferne, som deres samarbejds- og kontraktpartnere. Hvordan kan fotograferne være sikre på, at de får de penge, de er berettiget til, når opgørelserne fra Scanpix er så uigennemsigtige? Fotograferne bør stille betingelser om, at de vil have mere gennemsigtige opgørelser, og at Scanpix optræder på samme måde som søsterselskaberne i Norge og Sverige," siger Anne Troelsen.

 

Halveret provision
Mistroen til Scanpix er yderligere næret af, at nogle fotografer på B.T. selv opdagede, at de ikke længere fik provision for de billeder, som de havde leveret til Nordfoto som freelancere. Siden fotograferne er blevet fastansat, er deres provision blevet halveret.

Ifølge fotograferne på B.T. forklarede Scanpix Nordfoto i første omgang, at det var kutyme, at fastansatte fotografer ikke længere får provision af de billeder, de leverede som freelancere.

Det er et stort arkiv at holde styr på, Den samme fotograf kan snildt have leveret billeder til Nordfoto som både elev, freelancer og fastansat. Men ifølge JOURNALISTENs oplysninger har en sådan kutyme ikke eksisteret. Hvis fotograferne skal afgive deres provision, skal det aftales mellem Dansk Journalistforbund og Scanpix Nordfoto.

Nils Hjerrild siger i dag, at det var en fejl, at fotograferne ikke fik provision for freelancebillederne, og at den bliver rettet.

Men halvandet år efter, at fotograferne opdagede fejlen, har de stadig ikke fået deres penge.

Læs også: Fotosnyd for millioner og Det handler om tillid

 

 

0 Kommentarer