Journalister skal ikke acceptere at ministre spiser pressen af med mailsvar frem for interviews. Det er en uskik, mener Miki Mistrati.
Ministre, der sender mailsvar frem for at stille op til interviews er en uskik, mener Miki Mistrati, nyhedschef på Ekstra Bladet:
»Det er stærk kritisabelt, og det skal vi som journalister ikke acceptere. Det er i øvrigt deres spindoktorer, der sender dem 9 ud af 10 gange,« siger han til journalisten.dk.
Søndag skriftede Mistrati i Presselogen, at Ekstra Bladet havde ladet udviklingsminister Christian Friis Bach slippe for let om at forsvare, at politifolk i Somalia er gået over til træning af pirater fordi Danmark har været bagude med at betale bistandspenge. Mistrati beklagede, at Ekstra Bladet havde accepteret mailsvar, og det fik værten i Presselogen til at konkludere, at der vil ikke længere vil blive bragt mailsvar i Ekstra Bladet.
Den udlægning støtter Miki Mistrati dog ikke:
»Den konklusion må stå for værtens egen regning,« siger han.
Miki Mistrati understreger dog, at de skriftlige svar som udgangspunkt ikke er gode nok. Blandt andet fordi muligheden for at stille opfølgende spørgsmål ryger:
»Har man lært blot en lille smule om interviewteknik, så ved man, at det i virkeligheden er de opfølgende svar, der oftest er de mest interessante.«
Og det er de udmærket er klar over i ministerierne, siger Mistrati:
»Det er sjovt nok sådan, at ministrene stiller op, når de selv bestemmer det, men lige så snart, at de har en dårlig sag, så gider de ikke«.
Han mener, at mailsvarene er en del af en beklagelig tendens:
»Der er kommet en tykkere mur af spinfolk omkring ministrene, det er der ingen tvivl om. Der er heller ikke nogen tvivl om, at de er blevet dygtigere, men så vi må jo bare blive endnu dygtigere på den anden side af skrivebordet,« siger han.
Det er dog ikke kun et spørgsmål om dygtighed, men også om hårde redaktionelle prioriteringer:
»Jeg vil selv hellere stille folk til ansvar, end at komme først med en historie, men det er klart, at det strider mod den grundlæggende DNA i journalistikken. Det er noget vi selv bestemmer som medier.«
Hvis ikke journalisterne sætter hælene i, går det ud over fagligheden:
»Vi får en mindre kritisk presse, der ikke på samme måde kan stille ministrene til ansvar,« siger han.
3