Mistrati: Jeg kæmper til sidste blodsdråbe

Vi kan lige så godt nedlægge Pressenævnet, hvis den her dom består, siger Miki Mistrati til Journalisten.dk om sin betingede dom for at bruge skjult kamera, som han kalder »vanvittig«.

Vi kan lige så godt nedlægge Pressenævnet, hvis den her dom består, siger Miki Mistrati til Journalisten.dk om sin betingede dom for at bruge skjult kamera, som han kalder »vanvittig«.

Nedlæg pressenævnet! Hvis den dom, som byretten fældede over journalisten Marike Jensen og hendes daværende chef Miki Mistrati, skal give nogen mening, så kan vi lige så godt lukke pressenævnet ned.

Det mener Miki Mistrati i hvert fald selv. Efter at han var hovedmanden bag den omdiskuterede dokumentarfilm om plejehjemmet Fælledgården i 2006, blev han nemlig indklaget til Pressenævnet. De besluttede, at samfundsrelevansen vejede tungt nok til at det var i orden at bruge skjult kamera.

Men den afgørelse omgjorde byretten i går.

»Vi har bedt om at få dommen anket øjeblikkeligt. Det er jo fuldstændig ude af proportioner, at de dømmer, som de gør. Vi har et selvregulerende system med Pressenævnet, og det har retten valgt at blæse på. Det synes jeg er vanvittigt. På den måde har de sat Pressenævnet ud af spil. Hvis det er sådan her, vi vil indrette vores samfund, så nedlæg Pressenævnet,« siger han til Journalisten.dk.

Ifølge Miki Mistrati er det største problem med gårsdagens dom, at den kommer til at få katastrofal betydning for dansk journalistik i fremtiden.

»Hvis det her bliver stadfæstet i landsretten, så bliver vi jo indskrænket i vores muligheder for at lave undersøgende journalistik. Jeg tror slet ikke, folk har begreb om, hvad det her betyder – der er så mange ting, vi ikke kan lave. Jeg er heller ikke sikker på, dommerne har forstået det. I det samme man begynder at indskrænke vores pressefrihed, så får vi jo et fattigere demokrati,« siger Miki Mistrati.

Du siger, at folk slet ikke har begreb om konsekvenserne. Hvad kan vi konkret ikke lave i fremtiden?

»Det handler om den undersøgende journalistiske genre. Tag nu Kontant, der sendes hver uge på DR1. De vil ikke kunne lave skjult kamera mere. Noget andet er Basta eller Operation X. Det er klart, at det ikke går ud over Berlingske Tidende eller Politiken, den slags værktøjer bruger de jo ikke. Men både B.T. og Ekstra Bladet har brugt skjult kamera til at afsløre pædofile, og svindel og humbug generelt. Det vil du ikke kunne lave mere. Er det det samfund, vi vil have? Så ligner vi jo nogle lande, vi normalt ikke sammenligner os med.«

Skal man have lov til at bryde loven, bare fordi man er journalist?

»Vi bryder jo ikke bare loven for at bryde den, vi gør det for at afdække et samfundsmæssigt relevant emne. Selvfølgelig skal man kunne bryde den i det øjeblik, det har samfundsrelevant interesse – og vi skal hele tiden huske, at vi har Pressenævnte til at tage sig af den her slags sager. Det skal vi respektere. Jeg er ikke altid enig, men jeg indordner mig under deres afgørelser – det har jeg bevisligt gjort, når jeg har fået et par rap over nallerne.«

Miki Mistrati tror dog stadig på, at dommen kan blive omgjort i landsretten. Hvis ikke, så er han klar til at fortsætte sagen.

»Jeg giver ikke op. Jeg vil kæmpe til den sidste journalistiske blodsdråbe, jeg overhovedet har,« siger han.